Citigroup Basel III’e uymak için Akbank hisselerinin en az yarısını satacak

Güncelleme Tarihi:

Citigroup Basel III’e uymak için Akbank hisselerinin en az yarısını satacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

Akbank’ın yüzde 20 ortağı ABD merkezli global bankacılık devi Citigroup, NewYork Borsası’na Basel III’e hazırlık kapsamında Akbank’taki hisselerini satmayı planladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Associated Press’in (AP) haberine göre Citigroup, tüm dünyada yürüttüğü sermaye yapısını yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında aldığı bu kararla, Akbank’taki hisselerinin en az yarısını satmayı planlıyor. Akbank’tan yapılan açıklamada, Citigroup’un bu satış planının tüm dünyada  geçerli olacak Basel III uygulamasına hazırlık ile ilgili sermaye planlaması kapsamında olduğu belirtildi.

Teknik nedenlerle     
Bankaların sermaye yeterlilik oranlarını düzenleyen Basel III  kapsamında, yüzde 10’un üzerinde pay sahibi olunan ve yönetim kontrolü bulunmayan iştiraklere  yapılan yatırımların, bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını düşüren bir unsur olarak ele alındığı ifade edilen Akbank’ın açıklamasında şunlar kaydedildi: “Bu bağlamda, Citigroup söz konusu Basel III uygulamasına hazırlık için dünyada diğer ülkelerdeki iştiraklerinde de olduğu gibi yönetim  kontrolüne sahip olmadığı bankamızdaki hisse oranını da düşürme kararı almıştır.  Citigroup’un Bankamızdaki hisse oranını düşürme kararı tamamen Basel III ile  bağlantılı olup Citigroup’u ilgilendiren teknik sebeplerden kaynaklanmaktadır.”

Haberin Devamı

3.1 milyar dolara almıştı
Akbank açıklamasında, “Bankamız ortaklık yapısında bahsi geçen nedenle meydana gelebilecek  değişikliğin Türkiye’nin en değerli kurumu olan Bankamızın mali gücü ve yönetimi  üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve Bankamızın karlı bir şekilde büyüme  stratejilerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır” denildi. Citigroup ocak 2007’de AKbank’ın yüzde 20 hissesini 3.1 milyar dolara satın almıştı. AP’nin haberinde Citigroup’un Akbank hisse satışı ile yılın söz konusu çeyreğinde, sermayesinde en az 1.1 milyar dolarlık artış sağlamayı hedeflediği belirtildi.

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz haftalarda 19 bankaya yönelik yaptığı stress testinde aralarında Citibank’ın da bulunduğu 4 bankanın bu testten
geçemediğini açıklamıştı.

Yönetim ve mali gücümüze etkisi olmaz

AKBANK, Citigroup tarafından New York Borsası’nda satışı planlanan hisselerin bankanın yönetiminde herhangi bir etkisi olmayacağını bildirdi. Akbank’ın Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şöyle denildi:  “Bankamız ortaklık yapısında bahsi geçen nedenle meydana gelebilecek değişikliğin Türkiye’nin en değerli kurumu olan Bankamızın mali gücü ve yönetimi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve Bankamızın kârlı bir şekilde büyüme stratejilerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!