Çin'den kritik Bitcoin uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Çinden kritik Bitcoin uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2013 01:35

Çin Merkez Bankası, Bitcoin'in normal para birimi ile aynı yasal statüye sahip olmadığını ve normal para birimi gibi piyasada yaygın kullanılamayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Çin otoriteleri, finans ve ödeme kurumlarının Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul etmemesi gerektiğini vurgulayarak, elektronik para ile ilgili risklere karşı uyarıda bulundu.

Uyarı, Çin Merkez Bankası, Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı, Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu ve Çin Sigorta Düzenleme Komisyonu tarafından ortaklaşa yayımlandı.

Uyarının amacının, halkın mülkiyet haklarını ve bir fiat para birimi olarak Renminbi'nin statüsünün korunması ile kara para aklamanın önlenmesi ve Çin'in finansal istikrarının sürdürülmesi olduğu vurgulandı.

Uyarıda finans ve ödeme kuruluşlarından ürün ve hizmetlerini Bitcoin olarak fiyatlandırmaması, Bitcoin üzerinden sigorta poliçesi kesmemesi ve Bitcoin ile alışveriş yapılmaması talep edildi.

Bitcoin işlem yapan online platformların Çin'in telekom otoritesinde yasal kaydının olması gerektiği ifade edilen uyarıda, Çin Merkez Bankasının ayrıca Bitcoin işlemleri ile ilgili hareket ve riskleri de izleyeceği belirtildi.

Bitcoin'in internet üzerinden alışveriş aracı olarak da kullanıldığı hatırlatılarak, halkın Bitcoin ile internet üzerinden işlem yaptığında sorumluluğun bireyin kendisinde olduğuna vurgu yapıldı.

İnternet üzerinden alım satımı hızla yaygınlaşan bir elektronik para türü olan Bitcoin, son zamanlarda alternatif bir finansal yatırım aracına da dönüşmeye başlamıştı.

Çin kamuoyu nisan ayında ünlü film yıldızı Jet Li'nin yardım kuruluşunun Sıçuan eyaletindeki deprem bölgesine yardım için yüzlerce Bitcoin şeklinde yardım almasıyla bu elektronik para türünün farkına varmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!