Çiller yolun sonuna geldi

Güncelleme Tarihi:

Çiller yolun sonuna geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

İş dünyasına göre, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in siyasi hayatı bitti. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin geleneksel ‘‘Zirve Anketi''ne katılan 235 sanayici ve işadamının yüzde 81'i, Tansu Çiller'in artık siyaset sahnesindeki rolünü tamamladığını ve ilk genel seçimde DYP'nin beşinci parti olacağını düşünüyor.

ANAP BİRİNCİ

Ankete katılan işadamlarının yüzde 64'ü ANAP'ın önümüzdeki erken seçimlerden birinci parti olarak çıkacağını düşünüyor. Erken seçimde en çok oy alacak partilerin sıralamasını yapmaları istenen işadamı ve profesyonel yöneticiler, RP'nin ikinci, CHP'nin üçüncü, DSP'nin ise dördüncü parti olacağını tahmin ediyor.

İş dünyası, DYP'nin yapılacak ilk seçimde sandıktan ancak beşinci parti olarak çıkabileceğini düşünüyor. Aradan geçen birbuçuk yılda DYP hızla kan kaybetti. Gelinen noktada DYP, merkez sağın çatısı olma iddiasını da kaybetti. Zirve anketinde, merkez sağın DYP çatısında birleşmesi gerektiğini düşünenlerin yüzde 5.4 gibi çok düşük bir oranda kalması, buna karşı merkez sağın ANAP'ta birleşmesini isteyenlerin oranının yüzde 43.3 olması dikkat çekici. Ankete yanıt veren işadamı ve yöneticilerin yüzde 45.3'ü ise sağın yeni bir oluşumun çatısı altında birleşmesi gerektiğini düşünüyor.

1998'DE SEÇİM

Anasol-D koalisyonu gibi, iş dünyasının da seçim için çok acelesi yok. Seçimlerin 1998 yılı ilkbaharında yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 49. Seçimlerin 1998 sonbahar aylarına ertelenmesini isteyenler ise yüzde 45.7 gibi yüksek bir oranda. Bu oranlar, iş dünyasının Anasol-D hükümetinin, ülkeyi seçimlere götürmekle birlikte icraatını ortaya koyabilecek kadar da iktidarda kalmasını istediğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 59.5'i yeni hükümetin, siyasi ve ekonomik istikrarı ‘‘kısmen'' sağlayacağını belirtiyor. Bu konuda hükümete inançları tam olanların oranı da yüzde 32.1 gibi azımsanamayacak bir oranda. Hükümete hiç güvenmeyenler ise yüzde 8.4.

Anket yanıtlarından, Anasol-D'nin iş dünyasına moral verdiği anlaşılıyor. Çünkü, önümüzdeki dönemde işlerinin açılacağını düşünenlerin oranı yüzde 61.9.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!