Çiğ sütte fiyat karmaşası

Güncelleme Tarihi:

Çiğ sütte fiyat karmaşası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 22:20

ULUSAL Süt Konseyi geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, çiğ süt üretici tavsiye fiyatı olarak 1.70 TL’nin belirlendiğini söylemişti. Ancak sonrasında Merkez Bankası’nın müdahalesiyle Ulusal Süt Konseyi’nin 1 kilogram çiğ süt fiyatını 1.60 TL’ye çekmeye çalıştığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Bu iddiaların ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizde, Ulusal Süt Konseyi, (USK) çiğ süt tavsiye fiyatını belirliyor. USK, yüzde 3.6 yağlı ve yüzde 3.2 proteinli soğutulmuş çiğ süt üretici tavsiye fiyatını 1.70 TL olarak belirledi. Daha sonra yaptığı ikinci açıklamada, ‘çiğ sütün bir önceki dönemde 1.53 TL olan tavsiye fiyatı, Merkez Bankası’nın uyarısıyla 15 Ağustos 2018’den geçerli olacak şekilde 1.70 TL’ye yükseltilmiştir’ şeklinde değiştirdi. Fiyat 1.53 TL iken üreticiye 1.44 TL kalıyordu. 1.70 TL’lik fiyat belirlenince üreticinin eline geçen 1.60 TL olacak. Konseyin yaptığı ilk açıklamada ‘üretici’ ifadesi yer alıyordu. Bu da üreticinin eline geçecek paranın açıklandığı anlamına geliyordu. Ancak ikinci açıklamada ise ‘üretici’ ifadesi yok.”

Haberin Devamı

MERKEZ’İN YETKİLİSİ KİM?
Yaşanan gelişmeler üzerine konunun takibe alındığının altını çizen Bayraktar, “USK Başkanı Sabit Karaca ile görüşüldü. Kendilerine uyarı yapan Merkez Bankası yetkilisinin kim olduğunu, neden fiyatların değiştirilerek sitelerinde ilan edildiğini sorduk. Karaca, bu kafa karışıklığının bir kaç güne giderileceğini ifade etti. 1 Ağustos günü konsey tarafından üçüncü açıklama yapıldı. Soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının 1.70 TL olarak belirlendiği söylendi” dedi.

Bütün bu gelişmeler üzerine Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile görüştüğünü, Merkez Bankası olarak Ulusal Süt Konseyi kararına bir müdahalelerinin söz konusu olmadığını öğrendiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti: “Çetinkaya ile görüştüm. ‘Ben USK üyesi değilim, süte müdahalemiz olmamıştır’ dedi. Önemli olanın sürdürülebilir üretim olduğunu belirtti. Ulusal Süt Konseyi’nin aynı konuda ardı ardına üç defa açıklama yapması bile sürecin iyi yönetilmediğini gösteriyor. Konsey üretici başta olmak üzere her kesimin hak ve menfaatlerini korumak, süt sektörünün geleceğini planlamak, sorunlarını beraberce aşmak için kuruldu. Bu yapı korunmalı ve buna uygun hareket edilmelidir. Üretici korunmalıdır. 1 lira 70 kuruşluk fiyata Merkez Bankası’nın müdahale ettiğini ifade ederek 1 lira 60 kuruşa çekmeye çalışan USK, inandırıcılığını kaybetmiştir” dedi.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!