CHP'den Yılmaz'a Emlakbank sorgusu

Güncelleme Tarihi:

CHPden Yılmaza Emlakbank sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, Başbakan Mesut Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle dün TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Emlakbank'ın verdiği kredilere ilişkin bilgi istedi. Keskin'in, Başbakan Yılmaz'dan yanıtını istediği sorular şöyle:

Bilge Has'a ait İstanbul Meşrubat Sanayi AŞ. isimli firmaya, Emlak Bankası Yönetim Kurulu'nun 30.12.1992 gün ve 34/1620 sayılı kararı ile 7 milyon dolarlık dövize endeksli kredi açılmış mıdır?

Bu kredinin yurtdışından sağlanacak iki yıl bir hafta vadeli kredi karşılığında Emlak Bankası'nca verilen garanti ile kullandırılması kabul edilmiş midir?

15.07.1993 tarihinde firmanın Bougue de Bosphor'dan temin ettiği iki yıl bir hafta vadeli 7 milyon dolarlık krediye karşılık olmak üzere garanti mektubu verilmiş midir?

Banka Yönetim Kurulu'nun 28.05.1993 gün ve 13/580 sayılı kararı ile sözü edilen krediye ek olarak firma lehine 3 milyon 850 bin ECU tutarında yeni bir dış kredi garanti mektubu verilmesi kararlaştırılmış mıdır?

Bu karar doğrultusunda 08.06.1993 tarihinde Llyods Bank London'a hitaben ECU tutarında dış kredi garanti mektubu verilmiş midir?

Emlak Bankası'nın bu kredileri kullandırılmasından sonra, Inter Bank tarafından kredi verilen firma aleyhine icra takibine geçilmiş midir?

Krediler firma tarafından ödenmediği için Emlak Bankası hakkında yapılan yasal takibat var mıdır? Varsa son durum nedir? Firma tarafından ödenmeyen krediler tutarları banka tarafından mı ödenmiştir? Bankanın yaptığı ödemeler nedeniyle firmadan alacağı var mıdır? Varsa miktarı nedir?

HBB Televizyon ve Pazarlama Şirketi'ne, Halk Bankası Yönetim Kurulu'nun 06.05.1994 gün ve 11/26 sayılı kararı ile iki milyar dolar dövize endeksli kredi açılmış mıdır?

Bu krediye karşılık özel bir bankaya 40 milyar lira bedelle ipotekli 76.1 milyar ekspertis değerli gayrımenkul 2. derecede 140 milyar lira üzerinden ipotek yapılmış mıdır?

Bu kredi vadesinde ödenmiş midir ? Ödeme yapılmamış ise yapılan yasan takibin sonucu ne olmuştur ? Bankanın bu krediden dolayı kuruluştan ne kadar alacağı bulunmaktadır?

HBB TV kuruluşuna 1995 yılında Ziraat Bankası, Emlak Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Özelleştirme İdaresi'nden kaçar paralık reklam ödemesi yapılmıştır?

HBB TV kuruluşuna Emlak Bankası Sinanoba evlerinin pazarlanması görevi verilmiş midir ? Verilmişse adı geçen firmaya ödenen komisyon tutarı nedir?

İstanbul Bankası'nın artırılan sermaye paylarını ödemedikleri ve kayıtlarda tahribat yaptıkları gerekçesiyle Banka yöneticileri hakkında Ziraat Bankası tarafından dava açılmıştır. Bu davanın açılışından 12 yıl sonra dava bitiş aşamasına geldiği bir süreçte Ziraat Bankası'nın 1982 yılı değerlerine göre 509 milyon lira düzeyinde olan banka alacağı 1996 yılında yapılan bir anlaşma ile beş milyar lira ödenmesi koşulu ile feragatla bitirilmiş midir ? Ziraat Bankası'na ödenmesi kararlaştırılan beş milyar lira Ziraat Bankası tarafından 1996 yılında HBB TV'nde yaptırılacak reklamlar tutarı olan paradan mahsup edilerek mi karşılanmıştır?



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!