Cezalar arttı yasaklara reel bazda sıkı takip geliyor

Güncelleme Tarihi:

Cezalar arttı yasaklara reel bazda sıkı takip geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 10:36

Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere uygulanan cezalar, yeni yılda artırılırken, yasakların yerel bazda da daha sıkı takibine ilişkin bir sistem üzerinde çalışılıyor.

Alkol ve tütün mamulleri ile ilgili yasaklar, bugünden itibaren yeniden değerleme oranı çerçevesinde, yüzde 12 oranında yükseltildi.

Bu çerçevede, kapalı alanlarda sigara içenlerden alınan 62 TL'lik idari para cezası, 69 TL'ye yükseltildi. Tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara kesilen ceza da 23 TL'den, 25 TL'ye çıkarıldı.

Artış sonrasında sigara yasaklarını görsel yayın yoluyla ihlal eden, ulusal yayın yapan televizyonların ceza tutarı 56 bin ile 112 bin TL arasında belirlenirken, bölgesel yayın yapan kuruluşlarda bu rakam 5 bin 600 TL ile 11 bin 200 TL arasında uygulanacak.

Yükümlülüklerine aykırı hareket eden üretici firmalara da bu yıl 280 bin TL'den az olmamak üzere, piyasaya sürülen malların değeri kadar idari para cezası verilecek.
TAPDK'dan satış belgesi almadan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin toptan satışını yapanlar, bu yıl içerisinde 56 bin TL, kurumdan izin almadan ya da bildirimde bulunmadan dökme alkollü içkileri piyasaya arz eden, sevkıyatını yapan veya izin verilen yerlerden farklı noktalarda depolayanlara ise 224 bin TL para cezası kesilecek.

Bu arada TAPDK, cezaların yanı sıra satış ve izin belgeleri ile tadilat ve diğer işlemlerdeki hizmet ücreti tutarlarını da yüzde 12 oranında artırdı.

YEREL BAZDA TAKİP GÜÇLENDİRİLECEK

Öte yandan TAPDK, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren sigara yasaklarının yeni dönemde yerel bazda da sıkı takibi için bir çalışma yürütüyor.

TAPDK Başkanı Çalışkan, sigara yasağına ilişkin takibat ve cezaya ilişkin işlemlerin farklı farklı birimlerin gerçekleştirdiğini, cezaların saymanlıklarda toplanıp, tahsil edildiğini, kendilerinin de bunları yakından izlediklerini hatırlattı.
Valilikler bünyesinde İl Tütün Kontrol Kurulları oluşturulduğuna dikkat çeken Çalışkan, bu kurulların sigara yasaklarının izlenmesi konusunda daha aktif hale getirileceğini bildirdi. Çalışkan, şöyle konuştu:
“Bunları aktivite edip, Kontrol Kurulları kanalı ile yerel bazda sigara yasaklarına uyulup uyulmadığına ilişkin daha sıkı takip etme yönünde bir çalışmamız var. Yerel takibi daha güçlendirici bir sistem üzerinde duruyoruz. Kuralların fonksiyonlarını etkin hale getirerek, bunlara işlerlik kazandırabiliriz.

Sağlık Bakanlığı ile bu konuda görüşeceğiz. Sağlık Bakanlığı'na (şu şu konularda aksaklıklar var, çözüme dönük şu tip düzenlemeler yapılsa iyi olur) şeklindeki çalışmamızı ileteceğiz. Onlara çeşitli önerilerimizi aktaracağız. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yerel bazda sigara yasaklarının biraz daha takibi gerekiyor. Yerel bazda daha fazla sorumluluğu olan bir yapıyı oluşturmamız lazım.”

YÖNETMELİK ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, Alkollü İçki ve Tütün Mamulleri Satış Yönetmeliği üzerindeki çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.
Söz konusu düzenlemeyi, “hassas bir yönetmelik” olarak niteleyen Çalışkan, tüm tarafların görüşlerinin henüz tamamlanmadığını, gelecek görüşlerin ardından yönetmeliğin bir kez daha masaya yatırılacağını söyledi.
Yönetmeliğin Rekabet Kurumu, Reklam Kurulu ve diğer taraf olan birimleri yakından ilgilendirdiğini kaydeden Çalışkan, “onlarla ilgili bir düzenleme yaptığımız için, tümünün görüşünü istedik. O çerçevede yönetmeliğe ekleyelim istiyoruz. Muhatap kurumların alanlarına giriyoruz, onların da mutabakatı çerçevesinde bu yönetmeliği çıkaralım istiyoruz. Öbür türlü sıkıntı yaratacak. Bu şekilde süreci daha kolay tamamlarız diye düşündük. Yönetmelik çalışmaları iki ayı bulabilir” dedi.
Çalışkan, bir soru üzerine, lokanta ve kafelerde 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek olan sigara yasağının öne çekilmesine ilişkin herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını da sözlerine ekledi.

CEZALAR NE OLDU?

TAPDK'nın yaptığı düzenleme sonrasında tütün ve alkol piyasası ile ilgili cezalar şöyle oldu:

4733 SAYILI KANUNDA ÖNGÖRÜLEN PARA CEZALARI

-Yetkili olmadıkları halde, açık olarak içki satışı veya sunumu yapanlar ile satışa sunulan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri arz ambalajlarını bozmak veya bunları bölmek suretiyle satanlar: 1.120-11.200 TL
-Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketicilere satışını; izinsiz olarak veya Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak şekilde internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta ile sipariş yöntemi kullanarak yapmak üzere satış sistemi kuran veya faaliyette bulunanlar: 22.400-112.000 TL

-Tütün mamulleri veya alkollü içkileri, satış yerlerindeki raf veya stantlara, her türlü teşhir ünitesine, reklam ve tanıtımına ilişkin mevzuata ve Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak veya herhangi bir firmaya üstünlük sağlayacak şekilde yerleştirenler: 33.600 TL

-Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin kullanımını ve satışını özendirici veya teşvik edici kampanya, promosyon, reklam ve tanıtım yapılmasını önlemek amacıyla Kurum tarafından bu Kanun uyarınca yapılan düzenlemelere aykırı hareket edenler: 33.600 TL

-Tütün mamulleri veya alkollü içkileri; otomatik satış makinesi ile satanlara veya bahis oynatmak veya ödül vermek gibi yollarla verenlere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde: 56.000-265.000 TL

-İzin almadan veya güncelleme yapmadan girdiler ve ürün ambalajında değişiklik yaparak, ürünleri piyasaya arz edenler: 56.000-560.000 TL

4207 SAYILI KANUNDA YER ALAN CEZALAR

-Kapalı alanlarda sigara içenler: 69 TL
-Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye atanlar: 25 TL
-Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yazılı uyarıya rağmen yerine getirmeyen işletme sorumluları: 560
TL-5600 TL
-Yasağı görsel yayın yoluyla ihlal eden bölgesel yayın yapan kuruluşlar:
5.600-11.200 TL
-Yasağı görsel yayın yoluyla ihlal eden, ulusal yayın yapan televizyon kuruluşları: 56.000-112.000 TL
-Yükümlülüklerin her birine aykırı hareket eden üretici firmalar: 280.000 TL'den az olmamak üzere piyasaya sürülen malların piyasa değeri kadar idari para cezası
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!