Cepte yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Cepte yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

GSM lisanslarının Turkcell ve Telsim firmalarına devrini öngören sözleşme bugün Ankara'da imzalanıyor. Devir bedeli olarak iki firmanın ödeyeceği toplam 1 milyar dolar (250 trilyon lira), bugün imzaların atılması ile birlikte Hazine'nin kasasına girecek.

1994 yılında hizmete verilen ancak yasal engeller nedeniyle bir türlü gerçekleşemeyen GSM lisans devri sözleşmesi bugün imzalanıyor. Lisans devriyle birlikte telekom sektöründe ilk özelleştirme adımı gerçekleşecek. Turkcell uluslararası bir konsorsiyumla geçtiğimiz günlerde 500 milyon dolarlık bir sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştı. Daha önce, 500 milyon dolarlık bedeli çok bularak indirmeye çalışan Telsim’in ise bu parayı bulup bulmadığı bugün belli olacak. Bu özelleştirme oranı bugüne kadar gerçekleşen toplam özelleştirme kadar olacak ve devlet bu işlemden bir milyar dolar gelir elde edecek. Telsim ve Turkcell'in cep telefonundan aldığı gelir bugün imzalanacak lisansın ardından yüzde 100 oranında artacak ve şirketler yeni döneme büyük yatırımlarla girecekler.

Turkcell ve Telsim firmaları bugün Ulaştırma Bakanlığı'nda düzenlenecek törenle yeni döneme imza atacaklar. Şirketler Bakan Necdet Menzir'e sembolik olarak 500'er milyon dolarlık çekleri sunacaklar.

Mart ayınının son günlerinde imzalanması gereken lisans sözleşmeleri Başbakan Mesut Yılmaz'ın talimatı ve Devlet Bakanı Güneş Taner'in bir yazısıyla bugüne ertelenmişti. Geçen bir aylık sürede Ulaştırma Bakanlığı ile firma yetkilileri sözleşmenin detayları üzerinde çalıştılar.

YATIRIM ARTACAK

Bakanlık ile firmalar arasında bugün imzalanacak sözleşme ile cep telefonu sektörü yeni bir döneme girecek. Bugüne kadar gelirlerden yüzde 33 oranında

pay alan firmaların pay oranları sözleşmenin ardından yüzde 70'e çıkacak. Telefon gelirlerinin yüzde 15'i Hazine'ye, yüzde 10-12 arası ise hat ve santral binaları kirası adı altında Türk Telekom'a ödenecek. Lisans sonrasında devletin yürüttüğü faturalama, bakım onarım ve fiyat belirleme ve tahsilat gibi işletmecilik hizmetleri de firmalara devredilecek.

Vatandaşlar bundan böyle başta faturalama olmak üzere cep telefonlarıyla ilgili sorunlarında devlet dairelerine değil, firmaların kuracağı bürolara başvuracaklar. Ancak vatandaşlar, haziran ayına kadar kesilecek faturalardaki sorunlarının yine Türk Telekom'a iletecekler. Firmalar, Haziran Mayıs döneminin faturalarını abonelerine ulaştıracaklar.

Turkcell Halkla İlişkiler Müdürü Okşan Atilla, verdiği bilgide, yeni abone kayıtlarının bundan böyle Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir'de bulunan bölge ofisleri tarafından yapılacağını açıkladı. Atilla, bölge müdürlüklerinin bulunmadığı illerde ise Turkcell adına Türk Telekom'un abonelik işlemlerini yürüteceğini söyledi.

Atilla ayrıca gelecek bir ay içinde telefon ücretlerine zam yapılmasının mümkün olmadığını da kaydetti. Atilla, belirlenen yeni tarifenin devreye girmesinden bir ay önce Ulaştırma Bakanlığı'nın onayına sunulması zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Turkcell'in 25 Mayıs'tan itibaren faturalama işlemlerine başlayacağını kaydeden Atilla, faturaları PTT'nin dağıtacağını ve tahsilat işlemlerinin Yapı Kredi ve İş Bankası'nın tüm şubelerinden yapılacağını sözlerine ekledi.

90 bin borçlu telefon susuyor

Özelleştirmede tarihi bir adım atmaya hazırlanan Türk Telekom, alacaklarını topyekün sıfırlayarak faturalarda da beyaz bir sayfa açacak. Türk Telekom, Turkcell ve Telsim'e devredeceği faturalama ve tahsilat işlemleri öncesinde, geçen aylardan kalan faturalarını ödemedikleri gerekçesiyle bugün tam 90 bin abonenin telefonunu görüşmeye kapatacak.

Toplam bir milyon 700 bin abonesi bulunan ve her ay ortalama 70 bin telefonu görüşmeye kapatan Türk Telekom, bugün rekor sayıda kesme gerçekleştirecek. Abonelerin telefonlarını yeniden görüşmeye açtırmak için birikmiş borçlarını ödemeleri gerekiyor. Bu nedenle ödeme merkezlerinde izdiham yaşanması bekleniyor.

Bedava telefonun önü açılıyor

Bugüne kadar gelirlerden yüzde 33 oranında pay alan firmaların pay oranları sözleşmenin ardından yüzde 70'e çıkacak.

Faturalama, bakım onarım, fiyat belirleme ve tahsilat gibi işletmecilik hizmetleri Turkcell ve Telsim'e geçecek.

Vatandaşlar bundan böyle başta faturalama olmak üzere cep telefonlarıyla ilgili sorunlarında devlet dairelerine değil, firmaların kuracağı bürolara başvuracaklar.

Firmaların iletişim altyapısına yönelik yatırımları artacak. GSM şebekesinin güçlenmesi ile birlikte, cep telefonlarının bekleme ve görüşme süreleri uzayacak.

Tarife belirleme hakkının Turkcell ve Telsim'e geçmesi ile birlikte, gece ve gündüz için, meslek gruplarına göre özel tarifeler uygulanacak.

GSM operatörü iki firma arasındaki artan rekabet sonucunda, Batı'da olduğu gibi telefon cihazları sübvanse edilecek. Bunun sonucunda telefon cihazları hattıyla birlikte çok düşük fiyata, hatta bedava alınabilecek.

Türkiye, özelleştirmede dünya sıralamasına girdi

Türkiye, 3 milyar 135 milyon dolar tutarındaki özelleştirme portföyü ile Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında, en fazla özelleştirme gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında üçüncü oldu. Dünya Bankası'nca yayınlanan ‘‘Küresel Kalkınmada Finans’’ isimli raporda, Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde 1990-1996 yılları arasında 30 milyar 591 milyon dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirildiği belirtilerek, en fazla özelleştirmenin 10 milyar 185 milyon dolar ile Macaristan'da yapıldığı kaydedildi. Macaristan'ı 3 milyar 599 milyon dolar ile Polonya'nın izlediği belirtilen raporda, Türkiye'nin 3 milyar 135 milyon dolarlık özelleştirme portföyü ile üçüncü olduğu ifade edildi.

Özelleştirme ligi

Ülke Özelleştirme (Milyon dolar)

Macaristan 10.185

Polonya 3.599

Türkiye 3.135

Rusya 2.426






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!