‘Cep’e 6 ay taksit geliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’e 6 ay taksit geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2016 17:10

Tasarrufları arttırmak için 2013 yılında kaldırılan cep telefonuna taksit, geri geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, cep telefonu ve bilgisayarda taksitlendirmenin masada olduğunu açıkladı. Sektör temsilcileri ise, “Yetkililer ile görüştük kısa süre sonra cep telefonuna 6 ay taksit imkanı sunulması bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 3 yıl önce cari açığı azaltmak ve tasarrufları arttırmak için düğmeye basan hükümet, cep telefonu satışında kredi kartına taksit yasağı getirmişti. Dün Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle buluşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yasağın kaldırılması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Konuyla ilgili kendilerinden görüş alındığını belirten sektör temsilcileri ise, “Ay sonuna kadar cep telefonlarına 4-6 yapılmasının önünün açılacağını bekliyoruz” dedi. Taksitlendirmeyle ilgili çalışmaların cep telefonu ve bilgisayarı kapsayıp kapsamayacağının henüz belirsiz olduğuna dikkat çeken Bülent Tüfenkci, şunları söyledi: “Cari açık dikkate alınarak etki analizleri yapılıyor. Dolayısıyla hangi ürünleri kapsayacağına bu çalışma bittikten sonra, 15-20 gün içinde karar verilebilir. Ama taksitlendirme ‘sınırsız’ olmayacak. Kredi kartı borç yapılandırmasında düzenleme gecikme faiziyle sınırlı olacak, aksi halde borcunu zamanında ödeyenlere haksızlık olur. Cari açığın geldiği seviyenin yönetilebilir olduğunu düşünüyoruz. İç talep zaten canlı. Büyüme, iç talepten kaynaklanıyor. Dolayısıyla kredi kartına taksit artışını iç talebi canlandırma ihtiyacından değil, ‘vatandaşa jest olsun’ diye yapıyoruz. Ancak bu sınırsız olmayacak. Taksit sayısı 6 ise belki 10’a 12’ye çıkaracağız; çok daha yukarılara değil. 18 değil, 36 değil, sınırsız da olmayacak. Ekonomik dengeleri bozduğunuz an, sağlamış olduğunuz jestler misliyle geri dönebilir. Bizim bunları ekonomik marjlar içerisinde yapmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

SATIŞLAR ARTAR

konuyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerini anlatan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, “Yaklaşık 4 ay önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu (BDDK) ziyaret ettik. Görüşmede cep telefonu satışlarına 4 ya da 6 aya kadar taksit imkanı sunulmasıyla ilgili taleplerimizi dile getirdik. Yetkililer de konuyu inceleyip değerlendireceklerini söylediler” dedi. Ekşi, cep telefonu satışlarının kredi kartı ile yapılması durumunda sektördeki satışların artacağını belirterek, “Tüketiciler, cep telefonu almak için tüketici kredisi alıyordu. Bu biraz daha rahatlar, tüketicinin işi daha kolaylaşır, kredi kartı ile alma imkanı doğar. Ay sonuna kadar cep telefonlarına 4-6 yapılmasının önünün açılacağını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MEYVE SEBZE FİYATI YÜZDE 30 DÜŞECEK

ÖNÜMÜZDEKİ dönemde yapacakları çalışmaları da anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Meclis kapanmadan önce Hal Yasası’nda yapacağımız bazı değişikliklerle meyve sebzede tarla fiyatıyla market fiyatı arasındaki makası azaltacağımızı düşünüyoruz. Tarladan yüklenen ürünün yüzde 30’u nakliye sırasında, yollarda zayi oluyor. Soğuk hava desteği ve zorunluluğu, doğru paketlemeyle kaybı en aza indirebiliriz. Bunun için birtakım destekler vereceğiz. Ayrıca tarladan markete gelene kadar bazı aracıların ortadan kalkması da fiyatta yüzde 15 etkiler. Böylece yüzde 45’lik iyileştirmenin tüketiciye yansımasıyla meyve sebze fiyatlarında en az yüzde 30 indirim olacak” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA KAYBI 1 MİLYAR DOLAR

RUSYA ile 24 Kasım’da yaşanan uçak krizinden sonra yeni bir başlangıç yapıldığını belirten Bülent Tüfenkci, “Enerji, turizm ve gıda alanında tıkanıklık aşılacak. Rusya müteahhitlerimize karşı da yaptırım uyguluyordu. Özellikle Türk işçilere yönelik kısıtlama vardı. Uçak krizi olmasaydı bile Rusya’ya ihracatta düşüş vardı. Aylık 300 milyon dolar, veri olarak alındığında bunun yüzde 49’u yani 147 milyon dolarlık ihracat kaybı oldu uçak sonrasında. Dolayısıyla 7 aylık ihracat kaybı 1 milyar dolar. Toplam ihracata olumsuz etkisi yüzde 1.2 civarında” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!