‘Cep’te bip sesi artık tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’te bip sesi artık tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 01:44

GSM sektöründe 5 yılda taşınan 56 milyon numaranın ardından yaşanan ‘bip sesi’ tartışmasına, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) son noktayı koymaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

BTK, numara taşıma sisteminin başında tüketicilerin yanılmaması için önlem olarak kullanılan “bip sesi”nin şartlar değiştiği için kaldırılmayı planlandığını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, tüm bu tartışmalar sürerken ‘bip sesinin’ kaldırılmasının gündemde olduğunu söyledi. Acarer, “Bu yönde bir çalışmamız var. Ancak araştırmalarımız devam ediyor. Tüketicinin mağdur olmayacağı şekilde çalışmalarımızı sonuçlandıracağız” değerlendirmesini yaptı. Ancak GSM operatörlerinde ‘bip sesi’ uygulamasına iki farklı görüş hakim. Görüşlerden birisi bip sesinin kaldırılmasıyla tüketicilerin bilgilendirilmediğ için mağdur olacağını savunurken, diğer görüşte ise artık tarifelerin yüzde 95’nin ‘her yöne’ tarife olduğunu bu nedenle bir mağduriyet doğmayacağını ileri sürüyor.

56 MİLYON TAŞINDI

2008 yılında başlayan numara sisteminde, 2013 yılı birinci üç aylık dönemde numara taşıma işlem sayısı bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 16.95 oranında artarak yaklaşık 3.6 milyon olarak gerçekleşti. 15 Mayıs 2013 tarihi itibariyle toplam 57 milyona yakın numara taşıma işlemi gerçekleştirildi. BTK’nın pazar verilerine göre, numara taşınabilirliği ile mobil işletmecilere gelen net abone sayılarına üçer aylık dönemler halinde yer veriliyor. Mobil numara taşınabilirliği (MNT) hizmeti ile 2013 yılı birinci üç aylık dönemde Avea yaklaşık 277 bin, Vodafone yaklaşık 139 bin abone kazanırken, Turkcell ise yaklaşık 416 bin abone kaybetti. 2013 yılı birinci çeyrek pazar verilerine göre Turkcell’in yüzde 51,33, Vodafone’un yüzde 28,45, Avea’nın ise yüzde 20,22’lik paya sahip olduğu görülüyor. Kullanıcılara 9 Kasım 2008’den sonra ücretsiz olarak numara değiştirme hakkı verilmişti. Numara taşınabilirliğinden önce aynı operatörden servis alan iki numara kendi aralarında daha ucuza konuşuyordu. Numara taşımadan
sonra numara aynı kalsada farklı bir operatöre geçtiğini bildirmek için bip sesi şartı konulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!