CEO'lardan beklentiler artıyor

Güncelleme Tarihi:

CEOlardan beklentiler artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 10:39

Stanton Chase Türkiye Ofisi’nin ilk kez gerçekleştirdiği CEO INDEX Araştırması, Türkiye’de kurumların üst düzey yöneticilerden beklentilerini giderek yükselttiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Yanıtlara göre, kurumlar CEO’lardan, büyüme hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaşmasını, değişimin önderliğini yapmasını ve birçok sektör konusunda aynı anda bilgi sahibi olmasını bekliyor. CEO’ların yüzde 52’si pazar payını artırmayı, yüzde 49’u değer yaratmayı gündemlerinin ilk sırasına yerleştirdiklerini belirtti. Yüzde 38’i de icraat hızını artırma planları üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Stanton Chase Türkiye Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya’ya gore, beklentilere uygun biçimde hız ve çok kültürlü iletişim liderliği yeteneği önümüzdeki dönemde Türkiye’deki CEO ve genel müdürlerde öne çıkan özellikler olacak. Türkiye’nin entegrasyon sürecinde olduğunu belirten Alkaya, “CEO ve genel müdürlerin rolleri şirket içinde daha kompleks bir hale geliyor. Artık üst düzey yönetimden sadece pazar payını artırmaları beklenmiyor. İşi yönetmek ve büyütmek görevinin yanında, CEO’lar sayıları her geçen gün artan ortaklarla uğraşmak, uzun dönemli başarı planlarının yanında, hızlı sonuç alınabilecek projeler yaratmak durumunda kalacak. Sadece kendi sektörünü bilen, sadece ana faaliyet konusuna odaklanan yönetici devri kapanıyor” dedi.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMADAN BAZI DİKKAT ÇEKİCİ BAŞLIKLAR:

İşten ayrılma nedeni ve yeni görev niyeti

Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 53’ü, yönettikleri şirkette ‘yetkisiz sorumluluk’ almayı, işten ayrılmak için en önemli neden sayıyor. Daha büyük bir şirkette CEO pozisyonu hedefleyen yönetici oranı yüzde 34, farklı bir sektörde CEO’luğa terfi etmeyi isteyen yönetici oranı yüzde 20. CEO’ların yüzde 18’i de İcra Kurulu Üyeliğini hedefliyor.

36-45 yaş arası yönetici oranı yüzde 49

CEO’ların demografik özellikleri, Türkiye’nin genç bir üst kademe yönetimine sahip olduğunu kanıtladı. Katılımcıların yüzde 49’u 36-45, yüzde 39’unun da 46-55 yaşları arasında ve yalnızca yüzde 12’si 56-65 yaşları arasında.
Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 57’si yurtdışında çalıştıklarını belirtti.

Kadın oranı yalnızca yüzde 3, aile yaşamı tercih ediliyor

Katılımcıların yalnızca yüzde 3’ünün kadın olması, iş dünyasındaki erkek egemenliğini birkez daha gözler önüne serdi. CEO’ların yüzde 55’i evli ve çocuklu, yüzde 38’i evli olmasına karşın, yalnızca yüzde 5’i bekar, yüzde 2’si ise bekar ve çocuklu.

Haberin Devamı

Boğaziçi ve ODTÜ CEO yetiştiriyor

CEO ve Genel Müdürlerin yüzde 22’si lisans eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi’nde ve yüzde 17’sinin Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde aldı. Yöneticilerin yüzde 5’inin yabancı olmasının da etkisiyle, lisans diplomasını Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden alan yöneticilerin oranı yüzde 17. İşletme bölümünden mezun olan yöneticilerin oranı yüzde 20 iken, mühendislik bölümü mezunlarının toplam oranı ise, yüzde 52 oranıyla ağır bastı.

İK, Ar-Ge ve pazarlamada liderlik eksikliği hissediliyor

Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 50’si, ‘insan kaynakları’ fonksiyonunda lider eksikliği olduğunu belirtiyor. Ar-Ge yüzde 44, pazarlama yüzde 41 ve operasyon yüzde 32 oranıyla, CEO ve genel müdürlerin lider arayışlarında zorlandıkları pozisyonlar.

Haberin Devamı

Galatasaray, Elif Şafak, Alaçatı ve caz

Basketbol, yelken, golf, tenis, kayak CEO’ların yapmaktan en çok keyif aldıkları sporlar. CEO ve genel müdürlerin yüzde 29’u Galatasaray, yüzde 28’i Fenerbahçe ve yüzde 26’sı Beşiktaşlı… Favori seyahat destinasyonları Çeşme ve Alaçatı. Orhan Pamuk, Elif Şafak, Yaşar Kemal, Gabriel Garcia Marquez ve Dan Brown okuyor. En popular filmleri Godfather, Star Wars ve Pulp Fiction... CEO’ların en sevdiği müzik türü ise blues ve caz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!