Çelebi, işadamlarından ‘insaflı zam’ istedi

Güncelleme Tarihi:

Çelebi, işadamlarından ‘insaflı zam’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi, sanayicilerden 'insaflı zam' yapmalarını istedi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Sanayici ve İşadamları Dernekleri Başkanlar Konseyi (TÜSİBAK), Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) öncülüğünde yapılan ‘‘1. SİAD Zirvesinde’’ konuşan Işın Çelebi, fiyat belirleyici olarak gösterdiği işadamlarına, enflasyonu düşürme programına destek çağrısında bulundu.

Türkiye'nin çeşitli illerinden, demokratik, laik, insan haklarına saygılı, hukuk devletine ve piyasa ekonomisine inanan 51 örgüt ve bu örgütlerin üyesi 550'yi aşkın işadamı, İstanbul'da ‘‘1. SİAD (Sanayici ve İşadamları Dernekleri) Zirvesinde’’ biraraya geldi.

Zirveye katılan Devlet Bakanı Işın Çelebi, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı'nın ortaklaşa hazırladığı, 1998 yılında enflasyonun yüzde 50'ye düşürülmesi projesini anlattı.

Türkiye'nin en önemli dinamik gücü olan TÜSİAD üyelerinin, enflasyonun 1998 yılında yüzde 50'ye düşürülmesine ilişkin programda hükümetle elele vererek, işbirliği yapmasını isteyen Çelebi, şöyle devam etti:

‘‘Dünyada Kongo ve Venezüella'dan sonra en yüksek enflasyon rakamına sahip ülke Türkiye. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde enflasyon önümüzdeki yıllarda 3 haneli rakamlara yükselebilir. Bu durum Türkiye'de çok ciddi sorunlar yaratır. 2003 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi olmak isteyen Türkiye, enflasyon problemini mutlak suretle yoketmesi gerekir. Aksi takdirde gelir dağılımı bozulur, ahlaki değerler çürür, rant gelirlerinin payı artar, istihdam düşer, işsizlik artar ve yatırımlar durur. Kararlılıkla sahip çıkarsak, enflasyonu aşağı çekeriz. Türkiye eğer eşik atlamak istiyorsa AB'nin kalite ödüllerini daha da çok almak istiyorsa, daha kaliteli olacaksa, daha çok ihracat yapacaksa, enflasyonunu mutlaka düşürmelidir.’’

Kendilerinin bu konudaki çalışmalarını daha önce TÜSİAD'a ilettiklerini ifade eden Çelebi, gelecek yıl bu programları ile ilgili bilgi vermek üzere tekrar TÜSİAD ile biraraya geleceğini ve gereken hesabı da vermeye hazır olduğunu vurguladı.

SİAD Zirvesi'ne katılan başkanlar

1. SİAD Zirvesine tüm Türkiye'den katılan 51 SİAD ve başkanlarının isimleri şöyle:

ADSİAD-Numan Tansuğ, ADSİAD-Yusuf Çelebi, AFSİDA-Şükrü Demirayak, ASİAD-Fahrettin Kayalar, ANSİAD-Sadık Badak, AVSİAD-Ertan Uygun, BASİAD-Fethi Demirci, BANSİAD-Ömer Görener, BATSİAD-Cengiz Nasıroğlu, BİSİAD-Nedim Çetin, BOSİAD-Şahap Dereli, BUSİAD-Erol Türkün, CİSİAD-Adil Özal, ÇASİAD-Tuğrul Aksoy, ÇORSİAD-Sefa Yalçın, DENSABİD-Adnan İnceoğlu, DİSİAD-İsmail Bedirhanoğlu, EDSİAD-Okyar Kayalar, ESİAD-Samim Sivri, ESİAD-İsmail Ilgaz, GASİAD-Faruk Aktan, GİSİAD-Aydoğan Gezmiş, GÜSİAD-Temel Kaya, GÜNSİAD-Vasfi Akyıl, HASİAD-Yıldırım Akın, HASİAD-İhsan Aydeğer, İSSİAD-Erdem Ünlüçetinkaya, İZSİAD-İrfan Erol, KASİAD-Yılmaz Temizocak, KAYSİAD-Akın Bayrak, KOSİAD-Tanzel Ünal, KOSİAD-Ebubekir Attar, MASİAD-Ali Cengiz, MARSİAD-Şehmus Duyan, MESİAD- Musa Timur, MESİAD-Güngör Keşçi, NUSİAD-Abdülgani Kızmaz, OSİAD-Mehmet Akyürek, SASİAD-Nedim Öziş, SAMSİAD-Orhan Cazgın, SİSİAD-Naif Cansubuncu, Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği-Kadir Baran, SİSİAD-Yavuz Öner, Sinop Sanayici ve İşadamları Derneği-Cevat Güleç, SİSİAD-Mustafa Gürleyük, ŞUSİAD-Abdülgani Hartavi, TASİAD-Mehmet Özyürekoğlu, TSİAD-Oğuz Aydın, TÜSİAD-Muharrem Kayhan, TÜSİBAK-ASİAD- Cengiz Bozbeyoğlu, VANSİAD-Mehmet Çaldağ.

Yarım adımla eşik atlanmaz

SİAD Zirvesi'nde konuşan TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan ise Türkiye'de kalıcı çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Reformların cesaretle gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Kayhan, ‘‘Hep birlikte bu ülkeye bir eşik atlatmak zorundayız, ama yarım adımlarla eşik atlanmaz. Güçlü bir hamleye ihtiyacımız var. Bölge, sektör, büyük sermaye-küçük sermaye ayırımı yapmadan bu zirvede biraraya gelen 51 sanayici ve işadamı derneğinin temsilcileri, Türkiye'nin sorunlarına reformcu bir yaklaşımla +getirilecek kalıcı çözümlerin ülkeye nasıl bir hamle yaptıracağını en iyi bilen kişilerdir’’ dedi. Türkiye'nin dört bir yanından 550'yi aşkın işadamının ve onları temsil eden 51 örgütün başkanlarının böyle bir zirvede biraraya gelmesinin dikkatle izlenmesi gereken bir hareket olduğunu vurgulayan

Kayhan, bu hareketi temsilen birarada bulunan işadamlarının,verimli ve rasyonel bir kamu yönetimi arzu ettiklerini, ekonomide, siyasette ve sosyal hayatta karşı karşıya olunan problemlerin, toplumsal uzlaşma zemininde şekillenen köklü reformlarla çözülmesini önerdiğini belirtti. Türkiye'de gerçekleştirilmesi gereken reformların önündeki en büyük engelin, bu reformları gündeme getirecek hükümetlerin siyasi bir bedel ödeme riskleri olduğuna işaret eden Kayhan, ‘‘Bu riski yok sayamazsınız ama onunla başedebilirsiniz. Bunun yolu şeffaf, katılıma açık, uzlaşma arayan ve her aşamada kamuoyunu aydınlatan bir tutum benimsemektir. Türkiye'nin sırtındaki sorunlar tüm toplum için artık taşınamaz bir yük haline gelmiştir. Bu sorunları köklü reformlarla geçmişe gömmek ve özlediğimiz geleceğe uzanan yolu engellerden arındırmak gerekir’’ dedi.

Sabancı: Başarının muskası elele vermek

TÜSİAD Yüksek İstişare Konsayi (YİK) Onursal Başkanı Sakıp Sabancı da, Anadolu'dan zirveye katılanlarla gururlandığını, gözleri pırıl pırıl genç, dinamik insanları görmenin kendisinin Türkiye'ye olan güvenini artırdığını söyledi. TÜSİAD'ı İstanbul'da kurmak için 25 yıl önce 12 kişiyi zor bulduklarını ifade eden Sabancı, ama bugün Cizre'de, Bitlis'te, Diyarbakır'da, Gümüşhane'de, Şanlıurfa'da SİAD'ların yükseldiğini kaydetti. Bunun morallerinin artmasına neden olduğunu belirten Sabancı, işadamlarına, firmalarını ikinci, üçüncü kuşaklara götürebilmeleri için müessesleşmeyi önerdi. Sabancı, başarının muskasının elele vermek olduğunu söyledi. Sabancı, ‘‘Burada bizim de Güneydoğu'daki beklentilerimizi iyileştirecek kişileri görüyorum. Güneydoğudaki meselelere reçete yazma şansı ufukta. Sizlerle iftihar ediyorum’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!