Çelebi: Enflasyonda doğru olanı yaptık

Güncelleme Tarihi:

Çelebi: Enflasyonda doğru olanı yaptık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi, ‘‘Enflasyonu düşürmede şok paket önerilerine karşı çıkmıştık. Bunun doğruluğu ortaya çıktı. Enflasyonu kademeli düşürme hedefimiz doğrultusunda 1999 bütçesi için çalışıyoruz’’ dedi.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, 1999 yılı bütçe ve pogramında, dünyadaki gelişmeleri de dikkate almak gerektiğini bildirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) düzenlediği Uluslararası Ekonomi Kongresi'nin kapanış panelini izleyen Devlet Bakanı Çelebi, çıkışta gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Enflasyon konusunun işlendiği paneli çok yararlı bulduğunu kaydeden Çelebi, kendisinin kongre boyunca sunulan tebliğleri de tek tek inceleyeceğini ifade etti.

Çelebi, bir gazetecinin Hazine eski Müsteşarı ve Toprakbank Yönetim Kurulu Başkanı Mahfi Eğilmez'in paneldeki ‘‘Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle enflasyonun yavaş yavaş düşürülmesi gerekiyor’’ şeklindeki sözlerini hatırlatması ve bu konudaki görüşünü sorması üzerine de şöyle konuştu:

‘‘Geçen yıl krizin başladığını biliyorduk. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve bazı bakan arkadaşlarımızın şok paket önerdiği geçen yıl, şok paket önerisinin doğru olmadığını söyledik. Bu yıl için yüzde 50'lik enflasyon hedefinin ve kademeli düşüş hedefimizin doğru olduğunu söyledik. Rusya'da kriz 1994-1995'den beri sürüyor. Asya krizi de geçen yıl ortadaydı. Şimdi 1999 programını ve bütçesini hazırlıyoruz. Dünyayı dikkate almak gerekli. Arkadaşlarımız çalışıyor. Dünyayı tarıyoruz, değerlendireceğiz.’’

HEDEF NE OLACAK?

Devlet Bakanı Işın Çelebi, bu yıl uygulamaya sokulan ekonomik istikrar programında 1999 yılı için öngörülen yüzde 20'lik enflasyon hedefinin mevcut gelişmeler çerçevesinde değişip, değişmeyeceği sorusunu da şu şekilde yanıtladı:

‘‘1998 enflasyonunu göreceğiz. 1999 için arkadaşlarımız çalışıyor. Bizim, dünyadaki değişimleri de dikkate alan bir modelimiz var. Teknik çalışmalar sürüyor. Geçen yıl olduğu gibi doğru bir program yapacağız. Yaptığımız işin akıl ve bilim olduğunu bilerek hareket ediyoruz. Hem dış, hem de iç dengeleri gözetiyoruz. IMF ile Yakın İzleme Anlaşmamız var. Arkadaşlar çalışıyor, ne olabilir diye. Yüzde 20 enflasyon hedefine göre çalışıyor ama dünyayı da izliyoruz. Ekim başında sonuçları vereceğiz.’’

Çelebi, dünyada 1991 yılından bu yana her 22 ayda bir ekonomik kriz yaşandığına da dikkat çekti ve bunların iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

VERİMSİZLİK RANTI

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, enflasyonun önemli ölçüde yarattığı verimsizlik rantının, Türkiye'yi de gerilettiğini söyledi. Binay, hiç kimsenin bu aşamada Merkez Bankası Kanunu'na göz atmadığını da belirterek, şunları söyledi:

‘‘Merkez Bankası'na verilen görev, TL'nin değerini korumaktır. Merkez Bankası, fiyat istikrarı konusunda görevlendirilmemiş nadir bir Merkez Bankası'dır. Maliye, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine, bütçe hazırlıklarında da Merkez Bankası'nı toplantılara çağırmazlar. Ama Merkez Bankası, enflasyondan, parasal genişleme nedeniyle sorumlu olarak ilana devam edilmektedir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!