ÇED’de ‘yeşil’ değişim

Güncelleme Tarihi:

ÇED’de ‘yeşil’ değişim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2022 07:00

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Yeşil Kalkınma Hedefleri” kapsamında, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde bazı yenilikler yapıldığını duyurdu. 7 Şubat 1993 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin yeni hali, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada değişiklikleri, “ÇED Yönetmeliği’ni, yeşil  kalkınma hedeflerimiz kapsamında güncelledik. Buna göre ÇED raporu hazırlanması zorunlu faaliyetlerin sayısı artırıldı. Sıfır Atık, Sera Gazı Azaltımı, Sürdürülebilirlik Planı gibi birçok planın ÇED raporlarında yer alması zorunlu oldu” mesajıyla duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, Sıfır Atık Planı, Sera Gazı Azaltımı Planı, İklim Değişikliğine Etkiler, Çevre İzleme Planı, Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı gibi birçok planın, “Sürdürülebilirlik Planı” altında ÇED raporlarında yer alması zorunlu hale getirildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Bakanlık yönetmeliğin, Türkiye’de yatırımların çeşitlenmesi, iklim değişikliği ile mücadele ve sıfır atık çalışmaları, bilimsel ve teknik gelişmelerin takip edilmesi, yargı kararları gibi sebeplerle revize edildiğini duyurdu. Değişikliklerle ilgili bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ÇED Yönetmeliği’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında akademisyenler, kurum ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı çalışma grupları oluşturulduğu, bugüne kadar yürürlüğe girmiş olan tüm ÇED yönetmelikleri ve yönetmelik revizyonları, izin-lisans ve denetim yönetmelikleri, AB ülkeleri ve diğer ülkelerdeki uygulamalar, yargı kararları da dikkate alınarak ‘ÇED Yönetmeliği Değerlendirme Raporu’ hazırlandığı
anımsatıldı. Seminer, çalıştay, çalışma toplantıları ve farklı paydaşlarla yüz yüze görüşmelerin yanı sıra saha çalışmaları da yapıldığı belirtilen açıklama şöyle devam etti:

Haberin Devamı

YENİ TANIMLAR EKLENDİ

“Büyümeye devam eden Türkiye’ye, korumacı yaklaşım ile kalkınmaya, sahip olunan tüm çevresel ve sosyal değerlere katkı sunacak ve yol gösterici olacağını ümit ettiğimiz yeni ÇED’de tanımlarda revizyonlar yapıldı, yeni tanımlar eklendi. Halkın bilgilendirilmesinin etkinleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Sıfır Atık Planı, Sera Gazı Azaltımı Planı, İklim Değişikliğine Etkiler, Çevre İzleme Planı, Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı vb. birçok planın ‘sürdürülebilirlik planı” altında ÇED Raporları’nda yer alması zorunlu hale getirildi. Paydaş Katılım Planı ile katılımcılıkta iletişim yollarının sayısı artırıldı. ÇED Raporu hazırlanması zorunlu olan faaliyetlerin sayısı arttırılırken bazı sektörlerin tamamı eşik değerine bakılmaksızın tümüyle Ek-1 Listesi’ne alındı. Ek-2 Listesi’nde yer alan faaliyetlerin/projelerin de çevresel etkilerinin daha kapsamlı ve detaylı incelenmesi için Ek-1’de olduğu gibi kümülatif etki değerlendirme yapılması, çevresel ve sosyal eylem planı hazırlanması, sürdürülebilirlik ve çevre izleme planı hazırlanması zorunlu hâle getirildi.”

BAKMADAN GEÇME!