Cari açık Ekim'de geriledi

Güncelleme Tarihi:

Cari açık Ekimde geriledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 10:27

Cari açık, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin enerji faturasını aşağı çekmesiyle Ekim ayında da iyileşmesini sürdürerek 200 milyon dolar olan beklentilerin altında kaldı ve 130 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

Cari açıktaki iyileşme eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor ancak Rusya ile ekonomik boyuta taşınan gerginlik bu iyileşmeyi sekteye uğratabilir.

Reuters'da daha önce yer alan bir haberde yıllık dış ticaret hacmi geçen yıl sonu itibariyle 31 milyar doları bulan Türkiye ve Rusya arasındaki siyasi gerilimin Moskova'nın getirdiği ekonomik yaptırımlar ile yeni bir seviyeye taşınmasının, cari açığın ana finansman kalemlerinden olan ihracat, turizm gelirleri ve Rusya ile bavul ticaretini vurarak gelecek yıl Türkiye'nin cari açığını en az 5 milyar dolar artırabileceği belirtilmişti. 

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı, Ocak-Ekim döneminde 25.41 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı Eylül ayındaki 40.29 milyar dolardan 38.11 milyar dolara geriledi.

Haberin Devamı

TCMB Eylül için daha önce 95 milyon dolar fazla olarak açıkladığı veriyi ise 117 milyon dolar fazla olarak revize etti.
Cari denge geçen yılın Ekim ayında ise 2.31 milyar dolar açık vermişti.

GSYH'nın da üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyümesiyle birlikte iki olumlu verinin ardından 2.9175 seviyelerindeki dolar/TL kademeli olarak 2.91'in altına geriledi.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, emtia fiyatlarındaki düşüş, ekonomik aktivitede yavaşlama ve daha yüksek altın ihracatının iyileşmenin ana nedenleri olduğunu söyleyerek, "Önceki aylara kıyasla iyileşme daha da belirginleşiyor. Rusya ile yaşanan gerginlik cari denge üzerinde bir miktar etki mutlaka yaratacaktır ancak iyileşmenin 2016'nın Haziran-Temmuz aylarına kadar devam etmesini bekliyoruz. Aslında cari açıktaki iyileşmenin beklentilerin de üzerinde olması ve GSYH'ya oranının 2016 ortalarında yüzde 3 seviyelerine gerilemesini bekliyoruz" dedi.

Cari açığın GSYH'ya oranı 2013 sonunda yüzde 7.9, 2014 sonunda yüzde 5.7'ye geriledi. Altuğ, "Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında iyileşme düşük turizm gelirleri ve bavul ticaretine rağmen ivme kazandı. İlk 10 aylık süreçte bavul ticareti Rusya'daki sorunlar nedeniyle yüzde 34 azalırken, turizm gelirleri yüzde 9 daraldı" dedi.

Haberin Devamı

OVP'de yıl sonunda cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 5.2 olması bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önümüzdeki yıllarda da maliye politikasında sıkı duruşa devam edeceklerini söyleyerek, "Bu, Türkiye'nin iki temel sorunu olan cari açık ve enflasyonla mücadelede yardımcı olacak, uygulamaya koyacağımız ikinci ve üçüncü nesil reformlar için gerekli mali alanı sağlayacaktır. Bu reformlar sayesinde Türkiye'nin küresel rekabet zincirinde yukarı çıkmasını sağlayacağız; sürdürülebilir büyüme oranını artıracağız ve orta vadede cari açığın milli gelire oranını yüzde 3'ün altına indireceğiz" dedi.

TCMB verilerine göre hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler 170 milyon dolar azalarak 2.85 milyar dolara geriledi.

Haberin Devamı

Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Ekim ayında 356 milyon dolar net ithalat olurken, bu yılın aynı ayında 478 milyon doları net ihracat gerçekleşti.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 351 milyon dolar azalarak 2.47 milyar dolara geriledi.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 158 milyon dolar azalarak 367 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Resmi rezervler Ekim ayında 1.2 milyar dolar azaldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!