Cari açığa 16.5 milyar TL teknoloji katkısı

Güncelleme Tarihi:

Cari açığa 16.5 milyar TL teknoloji katkısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2022 07:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Muğla’da yapımı tamamlanan Teknopark ile Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) 30 milyon lira hibe alan 26 projenin açılış törenine katıldı.

Haberin Devamı

Varank, burada yaptığı konuşmada, “Üretimde yapısal dönüşüm çağrımızın değerlendirme sürecini tamamladık. Yerli ve milli imkânlarla yapılacak üretimler neticesinde dışa bağımlılık önemli ölçüde azalacak. Cari açığın azalmasına 16 milyar 500 milyon liralık katkı sağlanacak” dedi. Bakan Varank, kritik teknolojilerin Türkiye’de üretilmesini sağlamak üzere başlattıkları ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda önemli bir adımı daha geride bıraktıklarını ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

21 PROJE DESTEKLENECEK

“Üretimde yapısal dönüşüm çağrımızın değerlendirme sürecini tamamladık. Yapılan titiz incelemeler neticesinde, toplam büyüklüğü 2 milyar 700 milyon lira olan 21 projeyi destekleme kararı aldık. Makine sektörünün öncülük ettiği bu projelerle CNC işleme tezgahlarından sınai robotlara, enjeksiyon makinalarından çelikten sürgülü valflara kadar birçok kritik ürün ve teknolojilere yönelik yatırımlar yapılacak. Yerli ve milli imkânlarla yapılacak üretimler neticesinde dışa bağımlılık önemli ölçüde azalacak. Cari açığın azalmasına 16 milyar 500 milyon liralık katkı sağlanacak. Projelere bir an önce başlayarak bu önemli ürün ve teknolojileri ülkemize kazandırma noktasında ellerini çabuk tutmalarını beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”

Varank, Türkiye’ye bütüncül bakış açısıyla baktıklarını da ifade ederek, “İl il bütün bu yatırımları topladığımızda büyük bir Ar-Ge ekosistemi ortaya çıkıyor. Gelişen Ar-Ge ekosisteminin meyvelerini almaya başladık. Çok iyi hatırlıyorum. 2020 yılı başlarında yine bir Teknopark açılışımız vardı. İstanbul Teknopark’ın ikinci etabını açıyorduk. Orada, dünyada 400’ün üzerinde milyar dolar değerlemeye ulaşan firma yani unicorn var ama içlerinde Türkiye’den bir firma yok demiştim. Bakın aradan çok uzun zaman değil sadece 2 sene geçti. Bugün unicorn ya da bizim tabirimizle Turcorn sayımız 6’ya ulaştı. Girişimcilik ekosistemimizin başarıları dünya gazetelerinin manşetlerini süslüyor” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!