'Çan'ımız kadınlarımız

Güncelleme Tarihi:

Çanımız kadınlarımız
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2019 08:30

Türkiye’nin ilk seramik fabrikası bundan 62 yıl önce İbrahim Bodur tarafından Çanakkale’nin Çan ilçesinde kuruldu. Kale Grubu’nun temellerini atan bu girişim, zaman içinde büyüdüğü grubu sanayi devi yaptı. Kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık yapan Kale Grubu sayesinde Çan ilçesi Türkiye’nin en çok kadın emekli sayısına sahip ilçesi oldu.

Haberin Devamı

KALE Grubu Türkiye’de birçok ilke imza atmış bir sanayi devi. ‘Kalebodur’ markasını hayata geçiren kurucu İbrahim Bodur, Türkiye’nin örnek girişimci ve sanayici kimliklerindendi. İbrahim Bodur’un kızı Zeynep Bodur da iyi eğitimli, küçük yaşlardan itibaren iş yaşamında pişen, dünyayı yakından takip eden, sivil toplum örgütlerinde aktif rol üstlenen başarılı bir yönetici. Kale Grubu’nun başındaki isim Zeynep Bodur’la bu kez şirketlerinin doğduğu topraklar Çanakkale özelinde sohbet etmek için buluştuk. Bugüne kadar Çanakkale’de 80 binden fazla kişiye istihdam sağlanmış. Çan ilçesi Türkiye’nin en çok kadın emekli sayısına sahip ilçesi. 

ÜNİVERSİTE VE SANAYİ

Çanakkale’de bir kalkınma modeli örneğisiniz diyebilir miyiz?

Babam İbrahim Bodur insanların doğdukları yerde doymaları gerektiğini söylerdi. Doğduğu büyüdüğü topraklara yatırım yapmayı, Çanakkale’yi her anlamda kalkındırmayı önemser, bunun için çalışırdı. Benim de çocukluğun gidip gelmeli de olsa Çanakkale’de de geçti. Biz grup olarak Çanakkale’ye 360 derece sahip çıkıyoruz. Yatırımlarımız var ama bu yatırımlar dışında bölgenin tarihine, kültürüne, doğal miraslarına sahip çıkıyor, insanların hayatlarına dokunuyoruz. Çanakkale mayasının Türkiye’ye çok uyduğunu, bu mayaya çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Çanakkale yatırım yaptığınız kent olmanın ötesinde...

Kesinlikle. Babam Çanakkale’de zamanında ciddi bir toplumsal kalkınma modeli geliştirmiş. Biz de onun bakış açısını günümüz koşullarıyla yaşatıyoruz. Örneğin babam zamanında tarımın kalkınması ve verimliliği için sulama kanalları yapmış, biz şimdi kendi fabrikamızın hemen yanında sera kurduk. Atıklarımızdan enerji elde ediyoruz. Kendi atıklarımızla ısıtıyoruz. Tarım alanında üretimde adım atanların ufuklarının açılması için onların fuarlara katılmasını sağlıyoruz. Çocuk meclisleri kurup çocukları dinleyip, onların ne istediğini sorarak da projeler geliştiriyoruz. Ayrıca bizim için üniversite-sanayi işbirliği çok değerli. 

Neler yapılıyor bu işbirliğiyle?

Sanayi-üniversite işbirliği örneği çok iş yapıyoruz. Genç nüfusu olan bir şehir Çanakkale. Bizim öncelikle isteğimiz İbrahim Bodur gibi girişimci kimliklerin çıkması. Grup ciromuzun yüzde 2’si Ar-Ge’ye ayrılıyor. Hem yapı hem de savunma sanayi alanında çok sayıda proje yürütüyoruz.

Haberin Devamı

İmza attığınız Aklım Fikrim Çanakkale projesi Çanakkale’yi “akıllı şehir” yapma amacını taşıyan bir proje. Neler yapılacak bu kapsamda?

Çanakkale’nin her anlamda rekabet gücünü artırmak istiyoruz. Bu çalışmada Türkiye Bilişim Vakfı ile iş birliğimiz var. Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte bu şehir daha ulaşılabilir bir cazibe merkezine dönüşecek. Bu dönüşümün, şehrin hayat standardını yükseltecek bir ortak akılla gerçekleşmesi çok önemli. Eğer bunu başarabilirsek Çanakkale, hayal ettiğimiz gibi, tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline gelebilir. Seçim öncesinde belediye başkan adaylarının da bu bakış açısına sahip olduğunu görüyoruz.

Başka neler yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Babam şirketini hep bir aile gibi görürdü. İyi bir eğitim, huzurlu ortamlar, ailelerin birlikte zaman geçirmeleri, konserler, etkinlik alanları, panayırlar... Biz bu ruha sahip çıkıyoruz. Çalışanlarımızın olduğu yerlerde kütüphaneler açıyoruz. Birlikte spor yapılmasını sağlıyoruz. Önceki yıllarda yüzme yarışı yapılmıştı, geçen yıl Bisiklet Festivali’ni yaptık. Bu yıl da Mayıs ayında yapıyoruz. Tarihin İzinde bisiklet turu yapılıyor. Biz Troya Yılı nedeniyle geçtiğimiz yıl çok sayıda etkinliği de destekledik. Ayrıca kadın voleybol takımımız var Çan’da.

Çan’a “kadın”lar damga vurmuş!

Aynen. Türkiye’nin en çok emekli kadın bulunan ilçesi. Bizim orada spor kulübümüz var. Kadın voleybol takımımız gururumuz oldu. Bu yıl hiç yenilmediler. 102 kadın sporcumuz var. Bu hafta 1’inci lige yükselme final maçlarını oynayacaklar. Umarım 18 Mart haftasına yakışır bir sonuç alınacak.

Haberin Devamı

Yenlikler var mı? 2019 beklentilerinz?

Kompozit malzemelerde derinleşmek için Kale Quattro’yu kurduk. Balıkesir’de de bir İleri Teknoloji Bölgesi kuracağız. Balkanlar başta olmak üzere yurtdışı yatırımlarımız masada. Sosyal projelerde seramiğin önemli bir işlevi olacak, ona çalışıyoruz. 2019 için uzun vadeli plan yapmadık. 3 aylık planlarla gidiyoruz. Sanayi alanında yatırımlara devam ediyoruz. İnşaat tarafı da Türkiye’nin yetkinlikleri olan bir alan. Biz kaliteli malzeme üretiyoruz. İnşaat endüstrisi çok ciddi bir alan Türkiye için. Biz yetkinliklerimizi koruyarak gelişmeye devam edeceğiz.

ÖNEMLİ BİR PROJEYE İMZA ATTIK

Bu yıl 18 Mart’ta ne yapıyorsunuz?

Çanakkale Zaferi’nin bu yıl 104’üncü yıl dönümü. Çanakkale ruhu bu ülkenin mayası. Bu topraklarda doğmuş ve ismimizi dünyaya duyurmuş çok değerli müzisyen Fahir Atakoğlu genç müzisyenlerle (quartet, yaylı tambur, ve ney) birlikte hepimizi farklı duygulara sürükleyen Çanakkale türküsünü “Gelibolu sahillerinde” yeniden yorumladı. Hafta sonundan itibaren Kale Grubu’na ait tüm sosyal medya mecralarından takip edilebilecek.

Haberin Devamı

100 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Kale Grubu üretim yaptığı her alanda aynı zamanda yurtdışında da iyi bir oyuncu. Dünya ticaretinde dengeler değişirken siz neler yaşıyorsunuz?

Normal zamanlardan geçmiyoruz. Türkiye’de bundan payını alıyor. İş ve istihdam yaratmak zorundayız. Yabancı sermayeyi çekmeliyiz. Dünyadaki yeni teknolojileri takip edip, üretime odaklanmamız lazım. Biz yeni projelere teklif veriyoruz. Yerli milli projelerde de varız, global projelerde de varız. Savunma ve havacılıkta kompozit yatırımımızı tamamladık. 30 yıldır savunma sanayi ve havacılık alanında yatırım yapıyoruz. Biz sanayi kuruluşuyuz. Yatırım maliyetlerimiz çok yüksek. Sermayemizi ve inancımızı koyarak çalışıyoruz. F35 üretiyoruz, Airbus’a üretim yapıyoruz. Bizim işimizde yetkinlik ve sertifikasyon çok önemli. Yapı Grubu’nda da neredeyse 100 ülkeye ihracat yapılıyor.

ZEYNEP BODUR KİMDİR?

İtalyan Lisesi ve İTÜ İşletme Mühendisliği’ni bitiren Zeynep Bodur, 2016’da yaşamını yitiren Türkiye’nin duayen iş insanlarından İbrahim Bodur’un tek kızı. Harvard Üniversitesi’nde 2 yıl yönetcilik programına katılan Bodur, 1992 yılından bu yana Kale Grubu’nda çalışıyor. 2007 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olan Bodur, İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı, İktisadi kalkınma Vakfı Başkan vekilliği de yaptı. TÜSİAD, DEİK, TOBB’da aktif olan Bodur, evli ve bir çocuk annesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!