Cameron, ekonomiyi Türkçe övdü ‘Büyümenizden korkanlar var’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Cameron, ekonomiyi Türkçe övdü ‘Büyümenizden korkanlar var’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2010 00:00

İngiltere Başbakanı David Cameron “Hangi Avrupa ülkesi yüzde 11 büyüdü, bir numaralı televizyon üreticimiz” sorularına Türkçe “Tabii ki Türkiye” yanıtını verdi. Korumacılıktan yakınan Cameron, “Ekonomik ilişkilerimizi geliştirirken Türkiye gibi bir ülkenin büyümesinden korkanlar var” dedi.

İNGİLTERE Başbakanı David Cameron, dün TOBB’da yaptığı konuşmada her neslin serbest ticareti savunması gerektiğini vurguladı. “Biz hiçbir şekilde farklı değiliz” diyen David Cameron şu tespitlerde bulundu: “Ekonomik ilişkilerimizi geliştirirken Türkiye gibi bir ülkenin büyümesinden korkanlar var. Onlar dünyanın geri kalanından kendilerini çekmek ve izole etmek istiyorlar. Ama bence anlamıyorlar. Sonuçsuz bir oyun olarak görüyorlar. Gerçekten bunu sözlük anlamıyla düşünüyorlar. Bir ülkenin başarısının diğer bir ülkenin başarısızlığı olarak düşünüyorlar. Bizim ihracatımız büyürse başkasınınki azalır diye düşünüyorlar. Aslında Türkiye’den düşük maliyetli mal aldığımızda başarısız olduğumuzu düşünüyorlar. Türkiye’nin ihracattan elde ettiği faydaların Türkiye’de kalacağını düşünüyorlar. Ama biz bundan faydalanabiliriz.”

Türkçe Türkiye vurgusu

Türkiye’nin Avrupa’da ekonomik açıdan en fazla büyüme gösteren ülke olduğuna dikkat çeken Cameron, bazı sektörlerde Avrupa ülkeleri içinde Çin’e karşı Türkiye’nin alternatif olduğunu, üç kez Türkçe “Tabii ki Türkiye” sözleriyle vurguladı. “Hangi Avrupa ülkesi bu yılın başında yüzde 11 büyüdü?, Hangi ülke 2050’ye kadar Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi olacak?, Hangi ülke AB’deki 27 ülkenin hepsinden daha çok genç nüfusa sahip?, Hangi ülke bizim bir numaralı televizyon üreticimiz, müteahhitlik ve taahhütte Çin’den sonra dünyada ikincisi” sorularını sıralayan Cameron “Tabii ki Türkiye” cevabını verdi.

400 yıl sonra

Cameron, yaklaşık 400 yıl önce İngiltere’nin ilk resmi diplomatik temsilcisi William Harborne’un Kraliçe Elizabeth’ten hediyeler taşıyarak İstanbul’a geldiğini ve ülke olarak tüccarlar için ticaret fırsatları aradıklarını anımsattı. Cameron, “400 yıl sonra, ben de en azından bir parça aynı nedenle onun ayak izlerinden Türkiye’ye geldim” dedi. İki ülke arasındaki yıllık ticari hacminin 9 milyar dolar olduğunu söyleyen Cameron, “Bunu önümüzdeki beş yılda ikiye katlamak istiyoruz” dedi. Cameron, Vodafone, Tesco ve HSBC’nin Türkiye’deki büyük İngiliz yatırımlarının yalnızca üçü olduğunu belirterek, “Ben çok, çok daha fazlasını görmek istiyorunm. Korumacıların yenmesine izin veremeyiz. Doğrusu şu ana kadar bildiğimiz en büyük servet yaratıcısı ticaret ve ekonomilerimize verebileceğimiz en büyük uyarıcı da bu” diye konuştu.

Yavaş çekim filmi hızlandırma çağrısı

DAVID Cameron ’un ziyareti sırasında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB ülkelerinde taşıma kotalarını aşamadıklarını belirterek, “Mallarımız AB ülkelerinde serbestçe dolaşıyor. Ancak, malın sahibine vize uygulanıyor. Avrupa Adalet Divanı vizenin kaldırılması gerektiğine karar verdi” dedi. “Şimdi önümüzde engelli bir yokuş var” diyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Ticareti arttırmalı, daha yakın işbirliği yapmalıyız. Türkiye’de daha fazla İngiliz yatırımı görmek istiyoruz. Türk iş dünyası olarak, AB üyeliği hedefi doğrultusunda, ’yavaş çekim’ film gibi yürütülen Avrupa Birliği katılım sürecinde hızlanmak, uyum ve katılım sürecimizi tamamlamak istiyoruz.”

Türk girişimcileri etkiledi

DAVİD Cameron, Türkiye ziyareti sırasında özellikle genç girişimcilerle görüşmek istedi. Aralarında Esra Civelek, Nevzat Aydın, Arzu Kaprol’un bulunduğu 8 genç girişimciyle 30 dakika sohbet eden Cameron, Türk girişimci profilinden çok etkilendiğini söyledi. TOBB’daki konuşmasında genç Türk girişimcileri öven Cameron’u moda tasarımcısı Arzu Kaprol eylül ayında Paris Moda Haftası kapsamında gerçekleştireceği defileye davet etti. Aksesuvar tasarımcısı olan eşinin hamileliği nedeniyle davete katılamayacağını belirten Cameron, Kaprol’den dinlediği Türk moda tasarımının gücünden etkilendiğini söyledi. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Arzu Kaprol, İngiltere Başbakanı David Cameron’a gelemese iki kişilik bir davetiye göndereceğini belirterek, “Arzu Kaprol Home’dan iki kişilik bambu havlu seti hediye ettim” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!