Çalışanlar ayakta

Güncelleme Tarihi:

Çalışanlar ayakta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk-İş, DİSK ve KESK başta olmak üzere, sendikaların aldıkları ‘‘geç emekliliğe ve düşük zamma karşı ortak eylem’’ kararının ilk adımı dün atıldı. İstanbul'da 10 bin kişinin katıldığı eylem başta olmak üzere, eylemlerde ‘‘mezarda emekliliğe hayır’’ sesleri yükseldi.

TÜRK-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı işçi, memur ve emekliler, hükümetin memurlara verdiği yüzde 20 maaş zammı ile Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nı dün yurt genelinde düzenledikleri eylemlerle protesto etti.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de 24 Temmuz'da Ankara'da yapılacak mitinge tüm çalışanların ve emeklilerin çoluğuyla-çocuğuyla katılarak, Ankara'nın caddelerini geçilemez hale getirmesini istedi.

Türk-İş, KESK ve DİSK üyesi çalışanlar dün Ankara'da hükümet ortağı partilerin il başkanlıklarına siyah çelenk bıraktı. Beş bin kişilik kalabalık DSP, ANAP ve MHP İl Başkanlıklarına çelenk bırakarak, ‘Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Mezarda emeklilik ve düşük maaş artışları geri alınmadığı takdirde genel greve gideceğiz’ açıklamasını yaptı. Türk-İş önünde toplandıktan sonra yürüyüşe geçen ve parti il başkanlıkları önünde eylem yapan çalışanlar alınan güvenlik önlemlerini de protesto etti. İl Başkanlıkları önünde hazırlanan barikatları protesto eden işçi ve memurlar ‘‘Çalışana değil IMF'ye barikat’’ sloganı attı. ‘‘Kahrolsun IMF, Bağımsız Türkiye’’ sloganı atarak Mithatpaşa Cadddesi üzerinden MHP İl Başkanlığı'na yürüyen kalabalığa, yol boyunca toplanan halk yürüyüşçülere alkışlarla destek verdi.

MEZARDA EMEKLİLİK

İSTANBUL: KESK'e bağlı (Tüm Bel-Sen) Tüm Belediye Memurları ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi bir grup İstanbul'da oturma eylemi yaptı. Kadıköy Belediyesi önünde açıklama yapan Genel-İş Sendikası İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Zeynel Demirçivi, tasarının çalışanların geleceğini karartacak ve haklarını yok edecek nitelikte olduğunu belirterek, ‘‘Geleceğini düşünen bizler bu yasayı çıkarmayacağız’’ dedi. Grup yarım saat süren oturma eyleminden sonra sessizce dağıldı. Grup, İstanbul'da da koalisyon ortağı 3 siyasi partinin İstanbul il merkezleri önüne siyah çelenk bıraktı. Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadyumu önünde toplanan 10 bin işçi ve memur, saat 10.30'da Büyükdere Caddesi'nden yürümeye başladı. Ellerinde, ‘‘Mezarda emekliliğe hayır’’, ‘‘İşçiye memura tık tık, hırsızlara oluk oluk’’ yazılı dövizler taşıyan çalışanlar, sık sık ‘‘İşçi-memur elele, genel greve’’, ‘‘Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma’’ şeklinde slogan attılar.

Aralarında DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak'ın da bulunduğu konfederasyon temsilcileri DSP İl Merkezi'nin önüne siyah çelenk bıraktı. Şişli'deki MHP İstanbul İl Merkezi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyen işçiler adına konfederasyon yöneticileri, MHP İl Merkezi'nin önüne yine siyah çelenk bıraktı. İşçi ve memurlar Haláskargazi'de otobüslere ayrılan tercihli yoldan İstiklal Caddesi'ndeki ANAP İstanbul İl Merkezi önüne kadar yürüyüşlerini sürdürdü. Protesto eylemi, çalışanların önümüzdeki cumartesi günü Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılacak mitinge davet edilmesiyle olaysız şekilde sona erdi.

Meral: Vatandaşın

sesine kulak verin

TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde dün öğle saatlerinde toplanan işçi ve memurlara seslenen Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, mezarda emekliliğe geçit vermeyeceklerini ve sadaka olarak verilen yüzde 20 zamma razı olmayacaklarını söyledi. Meral, ‘‘Siyasiler ülkenin birliğini ve bütünlüğünü rahatsız etmesin. İşçisiyle, memuruyla, emekçisiyle tek bir yumruk olarak hareket edeceğiz. Bu vatandaş senin vatandaşın. Bu işçi senin işçin. Bu memur senin memurun. Bunların sesine lütfen kulak ver’’ diye konuştu.

Eylem dalga dalga yayılıyor

SENDİKALARIN dünkü ortak eylemleri Türkiye'nin dörtbir yanında şöyle gelişti:

İZMİR: Konak Meydanı'nda Kamu- Sen'e üye memur ve işçiler temsili cenaze namazı kılarak gösteri yaptı. Üzerinde ‘‘Adı memur. Emekliği göremeden öldü’’ yazılı tabutu omuzlarında taşıyan memurlar, başına takke giyen bir arkadaşlarının önderliğinde cenaze namazı kıldı.

ANTALYA: Eski Otogar Kavşağı'nda başlayan eylemde ‘‘IMF'ye hayır’’, ‘‘Okuyan istifa’’, ‘‘Mezarda emekliliğe hayır’’ sloganları atıldı. Önce MHP binasına siyah çelenk bırakan göstericiler, ANAP ve DSP binalarına da siyah çelenk koydu.

EDİRNE: Öğle tatilinde, işyerlerinden çıkan memurlar, pankartlar, siyah tabut ve siyah çelenklerle ANAP, MHP ve DSP İl Başkanlığı binaları önüne siyah çelenkler koydular.

KIRIKKALE: Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak maaş bordrolarını yakan memurlara, emekli yaşının yükseltilmesini protesto eden işçiler de destek verdi.

ZONGULDAK: Memur ve işçilerin ortak gerçekleştirdikleri protesto gösterisinde DSP, MHP ve ANAP binalarına siyah çelenk konuldu.

ADANA: Memurlar İstasyon Meydanı'nda bordro yaktı. Göstericiler, ‘‘Çıldırmaya az kaldı hükümet nerede?’’, ‘‘Memurlar sizinle rezil oluyor’’, ‘‘Açlık sınırı 320 milyon, bu maaşı kim alıyor’’ pankartları taşıdı.

KOCAELİ: Kocaeli Sendikalar Birliği'ne bağlı işçi ve memurlar üzerinde ‘‘Doğum yeri işyeri. Ölüm yeri işyeri’’ yazılı tabut taşıyarak, emeklilik yaşının yükseltilmesini ve yüzde 20'lik maaş artışını protesto etti. Göstericiler, DSP, MHP ve ANAP binalarına siyah çelenk koydu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!