Çakan: Enerjiyi yarı fiyatına indireceğiz

Güncelleme Tarihi:

Çakan: Enerjiyi yarı fiyatına indireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2002 12:34

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, yeraltı maden havzalarını özelleştirerek hem kaynakları değerlendireceklerini hem de enerji fiyatını yarıya indireceklerini vurgularken, "rakamları önümüzdeki günlerde açıklayacağım" dedi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş ise 4-5 yıl ciddi bir enerji sıkıltısı çekilmeyeceğini, ancak bu süre içinde Enerji piyasasını rahatlatacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Bakan Çakan, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile birlikte, Adapazarı'ndaki ENKA Doğalaz Çevrim Santralı'nda incelemelerde bulunup, ENKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şadık Tara'dan brifing aldılar.

Çakan, brifing sonrasında yaptığı açıklamada, 6 ay önce enerji kesintisine gitmemek için çaba harcadıklarını ve yapılan çalışmalar sonucunda o günlerin geride kaldığını söyledi.

Barajlardaki su seviyesinin de normalin üzerinde olduğunu bildiren Çakan, "fakat yine de tedbir almazsak ileride sıkıntı çekeriz" dedi.

ENKA Doğalgaz Çevrim Santralı'nın, 5.3 milyar metreküp doğalgaz kullanacağına işaret eden Çakan, şunları kaydetti:

"Doğalgazı temin etmeden bu santralı devreye alamayız. Doğalgazın Türkiye'ye gelmesini sağlayan projeleri hayata geçirenleri kutlamak, gerekli desteği vermek zorundayız.

Her ne kadar zaman zaman eleştiriler yapılsa da, Mavi Akım Projesi çok önemlidir. Bu proje için Rusya ve ortakları 2.7 milyar dolar verirken, BOTAŞ sadece 320 milyon dolar ödeyecek. Bu projeye sahip çıkmalıyız. Eğer görevini kötüye kullananlar olursa, gerekeni de yaparız."

KURULU GÜÇ 28 BİN MEGAVAT

Türkiye'nin elektrikte 28 bin megavat kurulu gücü olduğunu işaret eden Çakan, şöyle devam etti:

"Her yıl enerji ihtiyacı krize kadar yüzde 8 artış gösteriyordu, krizle bu oran eksi 1'e düştü. Ancak ekonomi iyiye idiyor. Bundan sonra artış olacak. Enerji bedelini etkileyen yakıt girdisidir. Yakıtı ne kadar ucuza mal edebilirsek, enerji fiyatları da bu ölçüde azalacaktır.

Yeraltı kaynaklarımızdan linyiti ucuz şekilde kullanmaya çalışacağız. Yeraltı maden havzalarımızı özelleştireceğiz, böylece hemkaynaklarımızı değerlendirdiğimiz gibi enerjiyi de yarı fiyatına indireceğiz. Rakamları, önümüzdeki günlerde açıklayacağım.

Şu anda 2006'ya kadar rahat bir enerji politikası izleyebiliriz. Her yıl 1.9 katrilyon liralık kayıp ve kaçak giderimiz var. Bununla büyük bir mücadeleye girdik. Hep birlikte bu mücadeleyi sürdürmeliyiz."

DERVİŞ: 4-5 YIL CİDDİ BİR ENERJİ SIKINTISI ÇEKMEYİZ

Devlet Bakanı Kemal Derviş de, ekonomiye sürekli ve kesintisiz enerji vermenin çok önemli olduğunu vurgularken, "çünkü enerji, ekonomik büyüme hızında etkili olmaktadır. Brezilya'nın ekonomisi iyiye doğru giderken, enerji kesintisi kötü sonuçlar ortaya çıkardı" şeklinde konuştu.

Doğru yürütülmeyen ve takip edilmeyen enerji projelerinin, reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret eden Derviş, devamla şöyle dedi:

"Dünyada enerji 4 sentin altında reel sektöre verilirken, bizde ise 6 sentin üzerinde bulunuyor. Uygulanan ekonomik politika sanayi için önemlidir. Eğer bu proje devreye girmeseydi, Türkiye'de şu an büyük enerji sıkıntısı çekerdi.

BOTAŞ'ın 4.2 sentten uygulamaya koyacağı enerji fiyatı çok uygun, belki ucuz değil ama pahalı da değil. Bu fiyat devreye girerse reel sektör rahatlayacaktır. En az 4-5 yıl yıl ciddi bir enerji sıkıntısı çekmeyiz, fakat bu süre içersinde enerji piyasasını rahatlatacak düzenlemer yapmalıyız. Enerji piyasasının öngördüğü piyasayı oluşturmalıyız. Buradaki amaç, reel sektöre daha ucuz ve devamlı enerji sağlamaktır."

NÜKLEER SANTRAL YERİNE KÖMÜR SANTRALI

Enka Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şadık Tara da, Türkiye'de daha ucuz enerji üretebilmek için, ithal kömür santrallarının yapılması gerektiğini belirtti.

Tara, "Akkuyu'da yapılacak nükleer enerji santrali yerine 3 tane 1200 megavatlık kömür santralı yapılabilir ve bunu 7 yılda tamamlayabiliriz" dedi.

Adapazarı Taşkısığı mevkiinde 21 ay önce yapımını başlanan Enka Doğalgaz Çevrim Santralında, 10 gün önce deneme üretimine başlanmıştı. Toplam 2.2 milyar dolarlık yatırımla kurulan 2,400 megavat kurulu güçteki santralın, Haziran ayında ticari üretime geçmesi bekleniyor. Santral yılda 20 milyar kwh elektrik enerjisi üretecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!