Çağlayan: Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan: Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2010 18:14

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ve güvenilir bir ülke olduğunu belirterek, “Bu çerçevede Çinli firmaların Türkiye'ye çok büyük yatırım yapmalarını bekliyoruz. Çok büyük ve çok ciddi yatırımlar yapılacaktır” dedi

Haberin Devamı

Çağlayan, Çin Başbakanı Ven Ciabao ile işadamlarının toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Çin'le “yeni bir altın sayfa” açıldığını belirterek, ziyaretin önemli ve verimli olduğunu söyledi.


İki ülke arasında dün imzalanan anlaşmalara değinen Çağlayan, “Çinliler'in Türkiye'ye yaptığı toplam yatırım 7 milyon dolar. Çin, her sene 90 milyar dolar civarında yabancı sermaye alıp, 50 milyar dolar civarında dünyada yatırım yapan bir ülke. Bu rakamlara baktığınız zaman Türkiye'de yaptığı yatırım, Çin'in yaptığı yatırımların pul parası bile değil” şeklinde konuştu.


Çağlayan, mutabakat zaptı çerçevesinde ortak çalışma grubunun oluşturulacağını bildirerek, çok kısa bir süre içinde Çinlilerin, hangi sektörlerde yatırım yapmasının, onların ve Türkiye'nin menfaatine olacağını, yatırımlarla hangi pazarlara gireceklerini rapor halinde sunacaklarını anlattı. Çağlayan, “Enerji alanında, enerji türbinleri ve demiryolu alanında çok önemli işbirlikleri olabilecek” dedi.

Haberin Devamı


Bu ayın sonunda Çin'e giderek, işadamlarıyla bir araya geleceğini kaydeden Çağlayan, daha sonra belki Urumçi'ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi.


Çağlayan, “Bu ziyaretimizin arkasından da eğer takvim uyarsa Güney Kore'ye, Japonya'ya seyahatimiz olacak. Japonya, 2009 yılında 60 milyar dolarlık gıda ithalatı yapan bir ülke.

 

Bizim de bu konularda Japonya pazarında herhangi bir esamemiz okunmuyor. Neden? Çünkü kendimizi tanıtmamışız, sektörümüzü tanıtmamışız. Bu çerçevede biz, Japon firmalarına gıda sektörü başta olmak üzere götüreceğimiz ihracatçı arkadaşlarımızla, oradaki alıcıları bir araya getirerek Tokyo'da da bir iki günlük temaslarımız olacak. Oradan Endonezya'ya geçeceğiz” dedi.


İkinci protokol çerçevesinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir Türk sanayi bölgesi kurma konusunda planlamalar yapılacağını belirten Çağlayan, Çin hükümetinin bölgeye 300 milyar dolar civarında yatırım öngördüğünü kaydetti.


Çağlayan, Türkiye'de bir “Çin bölgesi” kurulmasıyla ilgili talep olduğunu dile getirerek, yatırım ve yer tahsisi konusunda bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı


Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda ciddi miktarda enerji yatırımı yapılacak olmasının Çin firmalarının dikkatini çektiğini aktaran Çağlayan, “Bu konuda Çin firmaları nükleer başta olmak üzere birçok konuda da bizlerle yoğun şekilde işbirliği yapmak istiyorlar” dedi.
Çağlayan, Çin'in Türk tahvili alacaklarının ifade edildiğini belirterek, “Bana göre 5 milyar dolar civarında bir rakam rahatlıkla olabilir” diye konuştu.


Zafer Çağlayan, şunları anlattı:
“Türkiye yatırım yapılabilir ve güvenilir bir ülkedir. Bu çerçevede Çinli firmaların Türkiye'ye çok büyük yatırım yapmalarını bekliyoruz. Çok büyük ve çok ciddi yatırımlar yapılacaktır. Bunlar bizim hem hammaddelerimiz, hem madenlerimiz, hem Türkiye'nin birçok konudaki avantajları ve Türkiye'nin coğrafi, stratejik konumu avantajları, bir de diğer ülkeler nezdinde gümrüksüz alan anlamında irtibat önemli. Kendileri de, 'bize Çin bölgesi verirseniz, bunu yapmak isteriz' demişlerdi. Bu çerçevede mevcut teşvik sistemimiz var. Onların yapacağı yatırıma, yatırımın çeşidine göre bir alan planlanabilir.”

Haberin Devamı

“TESTİNİN KIRILMASINI BEKLEDİLER”

Değerli TL konusuna da değinen Çağlayan, şu görüşleri dile getirdi:
“Maalesef Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, testinin kırılmasını beklemiştir. Oysa testi kırılmasın diye ben çok uyardım, ihracatçılar çok uyardı. Bu yolları yaparken de onlar, bunu anlamamazlıktan geldiler. Bu konuda seyirci oldular. Testi gözlerinin önünde göz göre göre çatladı ve kırıldı. İthalatın üzerinde de olumsuz etkisi var. Doların bu seviyeye gelmesi, avronun bu seviyeye gelmesi ihracatçının meselesi olmaktan çıktı, artık Türkiye'nin meselesi oldu, Türk sanayinin, üreticisinin ve istihdamının meselesi oldu. Bu konuda Merkez Bankası maalesef Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklamaya rağmen beklenti yönetimini de iyi yapamamıştır. Bir taraftan söyledikleriyle, bir taraftan yaptıklarıyla TL'nin aşırı değerlenmesine çanak tuttular.”

Haberin Devamı


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugünkü toplantıya, Rifat Hisarcıklıoğlu, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Zafer Kurtul, Tuncay Özilhan, Ahmet Çalık, Hamdi Çolakoğlu, Murat Yavuz gibi isimlerin de katıldığını hatırlattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!