Çağan’dan IMF’ye emeklilik resti

Güncelleme Tarihi:

Çağan’dan IMF’ye emeklilik resti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çalışma Bakanı Nami Çağan, IMF heyetinin emeklilik yaşını 58-60’a yükseltilmesi önerisini reddetti. Çağan, ‘Türkiye’nin gerçekleri ortada. IMF’ye olmayacak taahhütte bulunamayız’ dedi.

Ankara'da temaslarını sürdüren IMF ve Dünya Bankası yetkilileri, önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan'ı ziyaret ederek emeklilik yaşının geçiş süreçsiz kadın için 58, erkek için 60 olmasını önerdi. Konuk heyet, ikinci bir seçenek olarak da 5 yıllık geçiş süreci ile emeklilik yaşının kadın ve erkek için 62 olmasını önerdi. Çağan ise bu önerileri, Türkiye'nin gerçekleri ve parlamentodaki dengelerle bağdaşmadığını belirterek reddetti.

Çağan, sosyal tarafların üzerinde uzlaştığı 50-55 yaşa ve 5 bin gün prim ödemeye göre düzenlenen tasarının Meclis'te yasalaştırılacağını söyledi. IMF ve Dünya Bankası'nın önerisinin kabul edilmesi durumunda, varolan toplumsal uzlaşma çerçevesinde tüm memur ve işçilerin emekliliklerinin yaklaşık 20 yıl sonraya bırakılacağını vurgulayan Çağan, ‘‘Önerinin kabulü mümkün görülmedi’’ dedi. Çağan, görüşmeden sonra Hürriyet'e konuştu. 58-60 ve 62 yaş önerisine ret yanıtı vermesi konusunda Çağan, şunları söyledi: ‘‘Türkiye'nin gerçekleri ortada. Adamlara, olmayacak şeyler konusunda taahhütte bulunarak, sahtekarlık yapacak halimiz yok. Kimse, bizden ikiyüzlü bir tavır beklemesin. Konuk heyete de Türkiye'nin gerçeklerini bütün açıklığıyla ifade ettik. Heyetin önerileri, Türkiye gerçeklerine aykırı. Sanıyorum, önerilerinin gerçekçi olmadığını kendileri de anladılar. Pratikte emekliliği gelen insana 15-20 yıl sonra emekli olacaksın denilemeyeceği ortada. Yumuşak bir geçiş süreci kaçınılmaz. Nihai hedefe, ancak aşamalı olarak ulaşılabilir.’’ Çağan, IMF heyetine, ‘‘Emeklilik yaşını 85'e de çıkarsanız, kısa vadeli enflasyon mücadelesinde bir anlamı, katkısı olmaz. Rakamları inceleyince bunu görürsünüz’’ dediğini de bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!