Büyük düğün üretime 11 gün fren koyacak İngiltere 50 milyar dolar kaybedecek

Güncelleme Tarihi:

Büyük düğün üretime 11 gün fren koyacak İngiltere 50 milyar dolar kaybedecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2011 00:00

İngiltere Prensi William ve Kate Middleton’ın 29 Nisan’da gerçekleşecek düğünlerinin durgunlukla mücadele eden İngiltere ekonomisini nasıl etkileyeceği tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

Kimi uzmanlar iki resmi tatilin arasına denk gelen düğün dolayısıyla isteyenlerin tatilini 11 güne çıkarabileceğine ve bunun da ülkede üretimin 11 gün durması anlamına geldiğine dikkat çekiyorlar.
50 milyar dolar
Buna göre, İngiltere’de üretimin 11 gün durmasının ekonomiye maliyeti 50 milyar doları bulabilecek. Ancak kimi uzmanlar da Londra’nın dünyanın dört bir yanından yoğun şeklide turist çekeceğini, bunun özellikle Londra’da ekonomiyi canlandıracağına dikkat çekiyor.
Büyümenin çeyreği
Bazı uzmanlara göre, 11 günlük ara İngiltere’nin büyüme hedefinin çeyreğine mal olacak. Londra Partners Turizm şirketinin sahibi Jacqueline French, turizm fırsatını öyle değerlendirdi: “Kate ve Prens William’ın düğünü 1981’deki Prens Charles ve Diana’nın düğünü ile aynı sayıda turist çekse bile Londra için çok büyük bir ekonomik fırsat demek. Prens Charles ve Diana’nın düğününe 600 bin civarında turist gelmiş ve 30 (49.5 milyon dolar) ile 50 (82.5 milyon dolar) milyon sterlin para bırakmışlardı.”
1000 sterlin harcama
Dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olan Londra’da düğün için gidecek her bir turistin en az 1000 sterlin (1650 dolar) harcama yapması bekleniyor. Turistlerin konaklama ve yeme-içme harcamalarına, düğün dolayısıyla piyasaya sunulan yüzlerce çeşit hediyelik eşya ve alışveriş harcaması eklenecek.

Haberin Devamı

Güvenlik için 57.7 milyon dolar harcanacak

DEVLETTEN yılda 13 milyon sterlinlik (21.4 milyon dolar) ödenek alan İngiliz Kraliyet Ailesi’nin düğün masrafları için bundan çok daha büyük bir bütçe ayırdığı belirtiliyor. Hükümetin de düğün dolayısıyla sadece artırılan güvenlik önlemlerine 35 milyon sterlinlik (57.7 milyon dolar) ek bütçe ayırmak zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

Dikkat Kate ve William hediyelikleri Çin’den

EVLENECEKLERİNİN duyurulmasının ardından bir anda dünyanın en popüler çifti haline gelen Kate Middleton ve Prens William’ın düğünlerinin anısına İngiltere’de çok çeşitli hediyelik eşya satışına başlandı. İngiliz basınında yer alan haberlerde, en çok satılan hediyelik eşyanın çiftin portrelerinin yer aldığı kahve fincanları olduğu belirtildi. Ancak düğünün bu kadar ticarileştirilmesini de eleştiren haberlerde, “Fincanlar Çin’de ürettildi. Dikkat edin, çoğunluğunda Prens William yerine kardeşi Prens Harry’nin fotoğrafı var’ şeklinde uyarılara da yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!