Butik mekânlar

Güncelleme Tarihi:

Butik mekânlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Life Dergisi bu sayısında özel ilgi alanlarına yönelik dükkanları tanıtıyor. İşte kahveden şaraba, kitaptan ekmeğe müşterisine 'butik' hizmet sunan mekanlar.

John's Coffee Wold

Kapısından içeri girer girmez kahve kokusuyla ziyaretçilerini büyüleyen bir kahve cenneti. Danimarkalı John Sydmen tarafından beş yıl önce Nişantaşı'nda açıldı. Kafeinli, kafeinsiz ya da aramolı, aromasız her tür kahveyi bulmak mümkün. Dünyanın dört bir yanından gelen tam 32 çeşit kahve satılıyor: Yemen'in Macha Mattar'ı, Guatemala'nın Finca Dos Marias'ı, damak tadına meraklı olanların akşam yemeğinden sonra tercih ettikleri Costa Rica La Minita Tarazu... Çekirdek halindeki kahveler müşterilerin tercihine göre çekiliyor. Bu da damak tadına uygunluğu garanti altına alıyor.

Dükkandaki kırmızı etiketli kahveler aromalı, sarı etikelliler doğal, yani aromasız. Kafeinsizler ise mavi etiketlenmiş. Nadide kahveleri hazırlamak ekipmanınız yoksa bunun da çaresi var. John's Coffee World'de kahve makineleri de satılıyor.

Kahvelerin 125 gramlık paketi 3 ila 5 milyon lira arasında satılıyor. Dükkanın sanal adresi: www.kahveci.com. Reel adresi ise Şakayık Sokak No: 45/1 Nişantaşı. Tel: 0212 233 82 94

Denizcilik Kitabevi

Yedi yıl önce açılan kitabevi altı aydır İstiklal Caddesi'nin üstündeki yeni yerinde hizmet veriyor. İlk iki katında denizcilikle ilgili kitaplar, üç bin gemi kartpostalı, koleksiyon parçaları, haritalar sergileniyor. Üçüncü katı ise resim sergisi ve açık arttırmalar için ayrılmış. Sahibi Kaptan Turgay Erol emekli deniz subayı. ’’Dört tarafı denizle çevrili bu ülkede deniz kültürü olmalı. Kültürün temeli de kitap. Bu amaçla mihenk taşı olmak istedik’’ diyor.

Osmanlı Dönemi'nde basılan birçok kitabı arşivinde bulunduran kitabevinde İbrahim Müteferrika baskısı Katip Çelebi'nin Cihannüma'sını, dünyada sadece 12 kopyası kalan Üsküdar Atlası'nı görmek mümkün.

Gözkamıştıran gemi maketlerinin yanısıra denizcilikle ilgili haritalar da satılıyor.

Turgay Erol sahaflığın yanısıra yayımcılık da yapıyor. Önümüzdeki ay Osmanlı Donanması üzerine bir kaynak kitap yayımlayacak.

Denizcilik Kitabevi her gün saat 09.30 - 19.30 arası açık. Pazar günleri ise saat 13.00'te açılıyor. İstiklal Caddesi No: 395 Beyoğlu. Tel: 0212 243 31 74

La Cave

Şarap merakının hızla yaygınlaşmasına karşın şehirde kaliteli şarap bulunabilecek yerlerin sayısında ne yazık ki önemli bir artış yok. Meraklıları kaliteli Anadolu şaraplarını uzun yıllardır üreticilerinden özel siparişlerle edinebiliyor. Bazı şarkuterilerde de rastlantı sonucu iyi şaraplar bulunabiliyor. Hızla şehrin her yerinde şube açan Tansaş'ın bazı büyük mağazalarında da Ege şaraplarını bulmak mümkün.

Fakat Batılı anlamda bir şarap dükkanı arıyorsanız Cihangir'de bir süre önce açılan La Cave'a uğramanızda yarar var. Cihangir'de uzun yıllardır mezeleriyle ünlü Çağdaş Market üst katını yeniden düzenleyip bir şarap butiğine dönüştürdü. Kilimlerle süslü 120 metrekarelik bu şarap cennetinde Anadolu'nun her yanından küçük üreticilerin şarapları satılıyor. 150 çeşit şaraptan toplam 30 bin şişe stoğu var La Cave'ın.

İşletmecisi Esat Bey, Anadolu şaraplarını tanıtmak ve büyük üreticilere karşı hayatta kalma savaşı veren küçük üreticilere destek olmayı amaçladıklarını söylüyor.

La Cave'da müşteriye şarabı tatma imkanı sunuluyor. Dükkanda şarabın yanısıra aksesuvarlarını bulmak da mümkün. Çeşit çeşit karaflar, bardaklar, tirbuşonların yanısıra koleksiyonerler için Türkiye'de üretilen eski şarapların şişeleri, etiketleri de satışa sunuluyor.

La Cave her gün 09.00 21.00 arasında hizmet veriyor.

Çağdaş Market Kat: 2 Cihangir Tel 212 243 24 05

Alev Fırın

Beyoğlu'ndaki St. Antuan Kilisesi'nin yan sokağında. Dükkan küçük fakat seçenek bol. Pasta ve ekmek çeşitleri, sandviç ekmekleri, kurupasta çeşitlerinin büyük bölümü Alman ve Avusturya mutfağından. Çünkü mönüsü Avusturyalı Bayan Andre tarafından hazırlanıyor.

Alev Fırın ürünlerinde kullandığı malzemeleri yurtdışından getirtiyor. Sadece kulandıkları süt ve tereyağı Türkiye'den.

İşyerinin sahibi Avusturya Lisesi Mezunları Derneği. Fırına girip iştahı açılan ve hemen birşeyler atıştırmak isteyenlere iki kişilik masada hizmet sunuluyor. Daha rahat bir ortamda atıştırmak isteyenlere ise bitişikteki dernek lokalini ziyaret etmeleri tavsiye ediliyor. Beş ayrı ekmek çeşidi içinde en ilginci yedi tahıldan hazırlananı. Fiyatlara gelince. Acıbadem 350 bin, havuçlu pastanın kilosu 7.5 milyon lira.

Alev Fırın pazar hariç her gün saat 09.00 - 19.00 arası açık. Tom Tom Mahallesi, Kaymakam Reşat Bey Sokak No: 23 Beyoğlu. Tel: 0212 292 89 59

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!