Bütçe üniversiteye nefes aldıracak

Güncelleme Tarihi:

Bütçe üniversiteye nefes aldıracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yüksek Öğretim Kurumu'nun 1998 Bütçe Kanunu'na koydurduğu hükümler, üniversitelere mali açıdan nefes aldıracak. Buna göre, üniversiteler gayrimenkullerini kiraya verebilecek. Rektörler döner sermayeden 2 maaş katkı payı alacak.

Üniversitelere mali ve idari özerklik getirecek Üniversite Reformu'na hazırlanan YÖK'ün, yasa çıkıncaya kadar geçecek dönem için boş durmadığı ortaya çıktı. YÖK'ün 1998 Bütçe Kanunu'na koydurduğu hükümler, üniversitelere geçici nefes aldıracak.

Maliye Bakanlığı Bütçesi yoluyla kanuna şerh olarak düşülen hükümler, rektörden başlamak üzere üniversiteler ile ÖSYM çalışanlarına birtakım mali kolaylıklar getirecek. 1998 Bütçe Kanunu'nun TBMM Genel Kurulu'nda kabulü ile yürürlüğe girecek ve üniversitelere kaynak yaratma yolunu açacak olan hükümler, şu yenilikleri getirecek:

ÜNİVERSİTEDEN KİRALIK:

Üniversiteler, gayri menkullerini, eğitim, sosyal ve sağlık amaçlı kiraya verebilecek veya üçüncü şahsın işletmesine açabilecekler. Bu şekilde elde edilen gelirler ödenek olarak kaydedilecek. Gelirin yüzde 70'i personel giderleri dışında bakım- onarım, araç-gereç, araştırma ve yatırım gibi kalemler için Maliye Bakanlığı'nın izni olmadan harcanabilecek.

REKTÖRLERE 2 MAAŞ PAY:

Rektörlerin döner sermaye gelirlerinden, katkılarına bakılmaksızın pay alabilmeleri sağlanacak. Buna göre, halen tıp kökenli Rektörlerin yararlanabildiği döner sermaye gelirlerinden, katkıda bulunup bulunmadıklarına bakılmaksızın tüm rektörler pay alacak.

YAZ OKULU ZAMLANIYOR:

Üniversitelerin açtığı yaz okulları da zamlanacak. Yaz okullarının ücretleri, mevcut örgün öğretimde yükseköğretim programının türüne göre alınan katkı payının iki katına kadar artabilecek. Yaz okulu ücretini belirlemede Üniversite Yönetim Kurulları yetkili olacak.

DÖNER SERMAYE:

Bütçe Kanunu'nun yürürlüğe girişini izleyen 6 ay içinde döner sermaye operasyonu yapılacak. Üniversiteler yüksekokul ve fakültelerinde bulunan döner sermayelerini kapatacaklar. Böylece personel tasarrufu sağlanmasını öngören uygulamayla, üniversitelerin tüm gelirleri tek döner sermayede toplanacak, ancak her birimin hesabı ayrı tutulacak.

TORBA BÜTÇE:

Üniversite gelir-giderlerinin tek bütçede toplanmasını, personel harcamaları dışındaki tüm ödeneklerin yatırım, cari, donanım ve transfer gibi ayrılmadan tek kalem halinde verilmesini öngören ‘Torba Bütçe’, 15 üniversitede uygulamaya konulacak. Dağıtım ve harcamada Üniversitelerin Yönetim Kurulları yetkili olacak.

ÖSYM’YE EK ÖDEME:

Türkiye'nin en önemli sınav merkezi olduğu halde, düşük maaş nedeniyle personel çalıştırmakta güçlük çeken ÖSYM cazip hale gelecek. İşçiler dışındaki ÖSYM çalışanına, döner sermaye esaslarına göre, fon gelirinden ek ödeme yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!