Bütçe Değişikliği Yasası yürürlüğe girdi

Güncelleme Tarihi:

Bütçe Değişikliği Yasası yürürlüğe girdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bütçe Kanunu'nda değişiklik yaparak, görev zararlarının tasfiyesi dahil, kamu bankaları ve Fon'daki bankaların finansman yükümlülüğünün Hazine'ye devrini öngören kanun, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2001 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlakbank'ın görev zararı alacakları ile Fon'a devredilen bankaların nakit ihtiyacının karşılanması amacına yönelik düzenlemelere gidiliyor.

Kanun ile kamu bankaları ile Fon kapsamındaki bankaların portföylerinde bulunan ve vadesinden önce erken itfa edilen özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinin de, vadesinde ödenen senetler gibi ''net iç borç kullanımına'' ilişkin limitin hesaplanmasında dikkate alınması sağlanıyor.

Bütçe Kanunu'nda bankaların piyasalardan daha uygun koşullarda borçlanabilmeleri veya bu senetlerin kesin satışını yaparak kendilerine nakit imkanı yaratabilmeleri amacıyla ''Özel Tertip Hazine Bonosu'' ihracı öngörüldüğünden, bu tip bonolar da ''Devlet İç Borçlanma Senedi'' kapsamına dahil ediliyor.

BÜTÇEDEN MAHSUP

Düzenleme ile 2001 yılı için belirlenen faiz ödeneklerinin yetersiz kalması halinde, devlet iç borçlanma senetlerinin faiz ödemeleri ''Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabı''ndan yapılması da hükme bağlanıyor.

Fon kapsamındaki bankaların ekonomiye tekrar kazandırılması ve satışlarının sağlanmasına yönelik faaliyetlerin finanse edilebilmesi için gerektiğinde bu kapsamda ihraç edilecek ya da daha önceden ihraç edilen senetlerin erken itfaya tabi tutularak karşılığında nakit ödenmesi olanağı da getiriliyor.

KAMU BANKALARININ DURUMU

Kanun ile kamu bankalarının yeniden yapılandırılması bu çerçede bankaların özkaynak açıklarının giderilmesi ve sermaye yeterlik rasyolarının yükseltilmesi amacıyla bu bankalara kaynak aktarılması daamaçlanıyor.

Buna göre, işlemler sonucu oluşacak ödemelerin, ödenek yetersizliği halinde ''Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabı''ndan yapılması öngörülüyor. Faiz, sermaye, görev zararı ve sosyal güvenlik giderleri için yeterli ödenek bulunmaması nedeniyle ''Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabı''ndan yapılan ödemeler karşılığı kadar Maliye Bakanı'na bütçeye ödenek ekleme yetkisi veriliyor.

Bütçe Kanunu çerçevesinde Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının görev zararlarının tasfiye edilmesini teminen, özel tertip devlet tahvili ihracına Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan'ın teklifi üzerine Başbakan yetkili kılınıyor.

Ziraat Bankası'nın üreticilere, Halk Bankası'nın ise esnaf ve sanatkarlar ile girişimcilere açılmış bulunan kredilerin faiz oranlarının 2001 yılı sonuna kadar olmak koşuluyla; Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde düşürülmesi sonucunda oluşacak gelir kayıpları her iki banka için toplam 400 trilyon lirayı geçmemek kaydıyla bütçeden avans olarak ödenecek.

EMLAK BANKASI

Yeni düzelemede Emlak Bankası'nın bankacılık faaliyetleri dışında kalan mal varlıklarının ve bu konuda faaliyet gösteren iştiraklerindeki hisse paylarının ve ticari gayrimenkuller ile ihtiyaç fazlası gayrımenkullerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na tüm hak ve yükümlülükleriyle bilanço değerleri üzerinden devredilmesi hükme bağlanıyor.

Bunun karşılığında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca Emlak Bankası'na ihraç edilecek senetlere Hazine garantisi vermeye de Hazine'nin bağlı olduğu Bakan yetkili kılınıyor. Ancak bu devir Emlak Bankası ortaklarına, gayrimenkullerin paydaşı gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri veya bu durumdaki ayni hak sahiplerine şuf'a hakkı dahil hiç bir hak doğurmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!