Bursa İspanyollar için önemli bir rakip haline geldi

Güncelleme Tarihi:

Bursa İspanyollar için önemli bir rakip haline geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 15:56

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Mundo, Renault'un Türkiye'deki fabrikasının İspanyollar için aşılması gereken önemli bir rakip olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Mundo, "Türkiye'deki Renault fabrikası, İspanyollar için aşılması gereken bir rakip" başlığı altında bugün geniş bir haber veren El Mundo, Bursa'daki fabrika ile İspanya'nın Palencia, Valladolid ve Sevilla kentlerindeki Renault fabrikalarının hemen hemen aynı tip araç ürettiğini ancak Türkiye'de işçi ücretlerinin İspanya'dakilere oranla yüzde 30 kadar daha az olduğunu ve Türkiye'de daha az vergi ödendiğini belirtti.

Renault'un Bursa'daki fabrikasında yaş ortalaması 33 olan 6276 işçi, İspanya'daki fabrikalarında ise yaş ortalaması 46 olan 10 bin işçi çalıştırdığı açıklanırken, ulaşım gibi lojistik harcamalara bakıldığında Renault Türkiye'nin İspanya'ya oranla yüzde 40 daha düşük olmasıyla önemli avantaja sahip olduğu kaydedildi.
Reanult'un son olarak elektrikli Fluence marka arabalarını Bursa'da üretme kararı aldığını hatırlatan İspanyol gazetesi, Fluence'in üretimini almak için Valladolid'deki fabrikanın da büyük uğraş verdiğini ancak Türkiye ile rekabet edemediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yapılan değerlendirmelerde, "Bursa, Renault grubunun en modern ve rekabetçi fabrikalarından biri haline geldi" denildi.

Renault'un İspanya'daki fabrikalarını kapatmasından veya üretimi azaltıp işçi çıkartmasından endişe eden İspanyollar, Bursa'daki Renault fabrikasının özellikle Valladolid'deki fabrika için "tehlikeli bir rakip" olduğunu savunuyor.

Geçtiğimiz ay İspanya'daki sosyalist hükümet ile anlaşan Renault, Valladolid'deki fabrikada 2011'de küçük elektrikli araç, 2012'de çok ekolojik bir motor ve 2013'de geleneksel bir araba üretmeye başlayacaklarını açıklamıştı.
İspanya Endüstri, Ticaret ve Turizm Bakanı Miguel Sebastian Renault'un en az 10 yıl daha Valladolid'de kalmasının garanti edildiğini söylese de, Renault'un İspanya'daki başkanı Jean Pierre Laurent böyle bir garanti veremeyeceklerini ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!