Bunlar ekonomiyi ‘havada’ hatırladı

Güncelleme Tarihi:

Bunlar ekonomiyi ‘havada’ hatırladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yeni hükümetin 1997 yılı faaliyetlerini değerlendiren işadamı Sakıp Sabancı, ‘‘Ekonomiyi düzeltmeye niyet ettiklerini söyleyenler, ekonomiyi vakit buldukça, yolda, havada ve dışarıda, gazetecilerle, televizyoncularla sohbet ederken hatırladılar’’ dedi.

Sakıp Sabancı, Ömer Dinçkök ve Üzeyir Garih'in de aralarında bulunduğu sanayiciler, İstanbul Sanayi Odası Dergisi'nin Ocak 1998 sayısında, 1997 yılını değerlendirirlerken, 1998'e ilişkin beklentilerini de açıkladılar.

Sabancı, 1997'nin iç politika bakımından inişli çıkışlı bir yıl olduğunu, iç politikadaki çalkantıların, ekonominin öne çıkmasını engellediğini belirterek, şunları kaydetti: ‘‘Yeni koalisyon hükümetinin, enflasyonla mücadeleye öncelik verdiğini vurgulaması, istikrar paketi uygulanacağını açıklaması, uygulamaya dönüşmeyen, netice vermeyen niyetler olarak kaldı.’’

Bu tip yaklaşımların sorunları çözemediğini, tersine artırıcı etki gösterdiğini ileri süren Sabancı, Türk

ekonomisinin sorumluluğunu taşıyanların her zaman hata yaptığı, bu nedenle ekonomiyi istenen biçimde şahlandıramadıkları görüşünü dile getirdi. Sabancı, ülkeyi, daha mutlu bir ülke haline getirmenin görevleri olduğunu ifade ederek, herkesin kendi görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi halinde hedefe ulaşmanın daha kolay olacağını belirtti.

REÇETE BELLİ

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Ömer Dinçkök de Türkiye'nin zorlukları aşamadığını belirterek, ‘‘Doğrular biliniyor, reçeteler hazır. Dünyadaki örnekleri uygulayabilsek, kendi sistemimize adapte edebilsek yeterli’’ dedi. Dinçkök, refahı sağlamanın ve doğru paylaşmanın ön koşulunun siyasi ve ekonomik istikrar olduğunu dile getirerek, ‘‘Demokrasi adına ülkeyi yönetenlerin doğru reçetelerden sapıp, istikrarın zayıf olduğu dönemlerde refah için kapısını çaldıkları canavarın adı enflasyon. Fazla beslerseniz sizi hükmü altına alıyor. Şimdi, yıllar sonra Türkiye önemli bir basamağa geldi’’ değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!