Bunlar da kayıtlı utanmazlar

Güncelleme Tarihi:

Bunlar da kayıtlı utanmazlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, kayıt dışı ekonomiyi tartışırken, Maliye Bakanlığı'nın bir araştırması, birçok vergi mükellefinin çok düşük kazanç beyanında bulunup, vergi kaçırdığını ortaya koydu. Buna göre, kuyumcular ayda 66 milyon lira, fırıncılar 51.3 milyon lira, doktor ve müteahhitler 75 milyon lira, eczacılar da 82.4 milyon lira kazanıyor. Bu düşük beyanlar yüzünden, ödenen vergiler de ücretlilerin yanında devede kulak kalıyor.

Türkiye, vergi reformunu tartışırken, Maliye Bakanlığı'nın bir araştırması, Türkiye'de milyarlar kazananların, bunu devletten nasıl kaçırdıklarını bütün açıklığı ile gözler önüne serdi. Araştırma sonuçları, bu yılın Mart ayında, 1996 yılı gelirleri için devlete beyanname veren ve kanun gereği vergisinin son taksidini bu ay içinde ödemekle yükümlü bulunan binlerce mükellefin, ne kadar düşük vergilendirildiğini ortaya koydu.

Yıl içinde verdikleri gelir vergisi beyannamelerine göre, kazandığı gelirin vergisini, 1 yıl sonra o da 3 taksitte ödeyen beyannameli gelir vergisi mükellefleri, bu beyanlarına göre, işçi ve memur kadar dahi kazanamıyorlar.

ZOR GEÇİNİYORLAR!

Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere otomasyon kapsamındaki 15 ilde faaliyet gösteren binlerce işadamının, doktorun, avukatın, kuyumcunun aylık ortalama kazancı, asgari bir yaşam standardı için gerekli olan rakama dahi ulaşmıyor.

Beyannamelerine göre, elektrikli ev aleti sanayicilerinin aylık geliri 54 milyon 709 bin lirada, turizm işletmelerinin 46 milyon 992 bin lirada, deri sanayicilerinin 44 milyon 546 bin lirada kalıyor. Aylık kazanç, doktorlarda 75 milyon lira seviyesinde bulunurken, bu miktar kuyumcular için 66 milyon, otel sahipleri için 58 milyon 869 bin, fırıncılar için 51 milyon 360 bin, inşaat firmaları için 75 milyon 365 lira olarak ortaya konmuş bulunuyor.

EN ZENGİN NOTER

Ortalama aylık kazancın en yüksek olduğu meslek grubunu 399 milyon 884 bin lira ile noterler oluştururken, ihracat ve ithalatçılar da 208 milyon 702 bin lira ile noterleri izliyor. Meslek grupları içinde en düşük gelire sahip olduğunu beyan edenler ise aylık 27 milyon 181 bin lira ile deterjan ticareti yapanlar olarak görülüyor. Devlete beyan edilen gelirlerdeki bu çarpıklık, ödenilen vergide de büyük bir adaletsizlik yaşanmasına neden oluyor.

ÜCRETLİNİN VERGİSİ

Asgari ücretlinin ayda 6 milyon 654 bin lira gelir vergisi ödediği, cebine ayda 70 milyon lira para giren bir işçinin ise her ay 32 milyon liralık gelir vergisini peşin olarak devlete verdiği günümüzde, beyannameli mükelleflerin ödedikleri vergiler ise çok düşük kalıyor. Beyannamelere göre, deterjan ticareti yapanların aylık ortalama vergisi 7 milyon 448 bin lirayı, mobilyacıların 10 milyon 772 bin lirayı geçmiyor. Aynı şekilde, elektrikli ev alei üreticileri ayda 17 milyon 472 bin, deri sanayicileri 13 milyon 290 bin, turizm işletmeleri 15 milyon 464 bin lira vergi ödemesinde bulunuyor.

Bu tabloda noterlerin aylık vergisi 171 milyon 357 bin, ithalat ve ihracatçıların da 92 milyon 725 bin lira olarak ortaya çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!