Bundesbank: Borç krizi Avrupa’yı çökertmez gerekirse fon genişler

Güncelleme Tarihi:

Bundesbank: Borç krizi Avrupa’yı çökertmez gerekirse fon genişler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 00:00

Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın Başkanı Axel Weber, “Borç krizi AB’yi çökertmez” derken, gerekirse Avrupa istikrar fonu miktarının yükselti-lebileceğini açıkladı. Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling de, İrlanda’dan sonra sıra Portekiz’e gelse bile, Euro Bölgesi’nde bir çöküş olmayacağını savundu.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’la başlayan İrlanda ile devam eden, ardından İspanya ile Portekiz’e sıçramasından endişe duyulan sarsıntıyla ilgili Avrupa Birliği’nin (AB) sonunu getireceği yorumlarına karşılık Avrupalı yetkililer piyasalara güven mesajı veriyor. Yeni yardım paketlerinin gündeme gelmesinin en çok Almanlar’ı kızdırdığı Euro’nun sonunun da Alman vergi mükelleflerinin baskısı yüzünden geleceği yorumları yapılırken, Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın Başkanı Axel Weber, “Borç krizi AB’yi çökertmez” dedi. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yönetim kurulu üyesi olan Weber, finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için gerekirse Avrupa istikrar fonu miktarının yükseltilebileceğini söyledi.
Ne gerekiyorsa yapılır
Weber, şöyle konuştu: “750 milyar Euro piyasaları ikna etmek için yeterli olmalı, ancak yetmezse artırılabilir. Hükümetler Euro’nun sürdüğünü görmek için ne gerekiyorsa yapacak. Bu miktar yeterli değilse, biz de artırırız. Euroya daha fazla saldırı şansı tanımayacağız. Euro Bölgesi üyeleri için gelecekte yapılacak yardımların sıkı koşullara bağlanması ve sadece Euro Bölgesi’nin istikrarı tamamıyla tehlikede olduğu zaman kullanılması gerekiyor. ECB, İrlanda’nın yardım talep etmesinden memnun. Paketin İrlanda’nın mali istikrarına yardımcı olacağından eminim.”
Euro’yu terk intihar olur
Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling de, Yunanistan ve İrlanda’dan sonra Portekiz gibi ülkelerin kurtarma talebinde bulunsa bile borç krizinin Euro Bölgesi’nin çöküşüne sebep olma şansı bulunmadığını söyledi. Regling, şu değerlendirmeyi yaptı: “Euro değerini kaybetse de Euro Bölgesi’ndeki zayıf üyelerin sorunları bölgeyi tehlikeye sokmuyor. Sıfır tehlike var. Hiç bir ülke kendi iradesiyle Euro’yu terk etmeyecek. Zayıf ülkeler için olduğu kadar güçlü ülkeler için de bu ekonomik intihar olur. Siyasi olarak Avrupa Euro’suz sadece değerinin yarısına sahip olur. Fransa ve İtalya hiç bir şekilde tehlikede değil. İtalya krizden iyi çıktı ve bütçe açığı kontrol altında. Fransa da Almanya gibi aynı kredi pozisyonuna sahip.”

Haberin Devamı

Fransa ve Almanya İrlanda için de ortak hareket edecek

Haberin Devamı

FRANSA ve Almanya dışişleri bakanları da, iki ülkenin Yunanistan’a olduğu gibi İrlanda’ya da hızla yardım sağlayacağını, Dublin yönetiminin son tasarruf önlemlerinin Euro’ya güvenin artmasına yardımcı olacağını söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, “Avrupa’nın, Euro’ya karşı spekülatif saldırıyla karşı karşıya” derken, “Daha fazla istikrarsızlaştırmayı önlemek için piyasalara hızlı müdahale edilmeli ve AB’de 2013 yılında uygulamaya girecek daimi düzenlemelerin belirlenmesi gerekiyor” dedi. Alliot-Marie, açıklamasında, “Şimdi sadece tepki için değil, aynı zamanda bu spekülatif saldırıları önlememize yarayacak kriz mekanizmasına sahip olmak için bu düzenlemeleri güçlendirmek istiyoruz” ifadesini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, piyasa spekülasyonunun sadece bir ülkenin finans temelleri zayıf olduğunda bir tehlike arz edeceğini vurgulayarak, “Spekülasyona karşı en iyi koruma kendi evinde sağlam bütçe politikasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Fransa: Yüzde 1.5 büyümeyi başarırız

AVRUPALI yetkililer finansal piyasaları rahatlatma yönünde açıklamalar yaparken, Fransa Başbakanı Francois Fillon, Avrupa’nın, Yunanistan ve İrlanda’yı vuran finansal krizden tam kurtulmuş olmadığını söyledi. Fillon, Fransa’nın sıkı bütçe disiplinini koruma taahhüdünde olduğunu belirtti. Krizlerin yayılmayı sürdürdüğünü ifade eden Fillon, Avrupa’nın ekonomik durgunluk ve aşırı borçluluk krizi tehdidi içinde olduğuna işaret etti. Fillion, Fransa’nın bu yıl yüzde 1.5’lik ekonomik büyümeyi başaracağını, hükümetin gelecek yıl için yüzde 2 büyüme hedefinin ise ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

IMF dört yıl sonra Arjantin’e dönüyor

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) 4 yıl aradan sonra Arjantin’e dönüyor. IMF yetkililerince yapılan açıklamaya göre, kuruluş, Arjantin’e çok tartışılan tüketici fiyatları endeksini reforme etmek konusunda teknik yardımda bulunmak üzere heyet gönderecek. Arjantin Ekonomi Bakanı Amado Boudou, ulusal istatistiklere büyük bir sıçrama yaparak damgasını vuran tüketici fiyat endeksinde yapılması planlanan reform çalışmaları için IMF’den teknik yardım talebinde bulunduklarını belirterek, IMF’in kesinlikle ülkenin ekonomi politikasına müdahale etmeyeceğini vurguladı. Arjantin İstatistik Ofisi Müdürü Ana Maria Edwin, teknik heyetin çalışma toplantılarına başlamak üzere Aralık ayının ilk yarısında ülkeye geleceğini ifade ederek, çalışma kapsamında IMF’in istatistik uzmanları ile fikir alışverişinde bulunacaklarını bildirdi. Son olarak 2006 yılında bulunduğu Arjantin’e gidecek IMF heyeti, Arjantin ekonomisinin yıllık değerlendirme raporunu da hazırlayacak.

Haberin Devamı

Citibank komşuda 31 şubesini kapatıyor

CITIBANK’ın Yunanistan genelindeki 72 şubesinden 31’ini kapatma kararı aldığı bildirildi. Söz konusu gelişmenin Citibank’ın, bankacılık sektörünü de etkileyen ekonomik kriz dolayısıyla yeniden yapılandırma faaliyetlerine giden Yunanistan için izlediği genel strateji çerçevesinde yeraldığını duyurdu. Citibank Yunanistan üst düzey yetkililerinin, çalışanlar için işten çıkartmaların söz konusu olmayacağını, görevden kendi isteğiyle ayrılmanın konu alındığı bir programın ise gelişmede olduğunu söyledikleri belirtildi.

Bank of Ireland sanat koleksiyonunu 2 milyon dolara sattı

İRLANDA’nın en büyük bankalarından biri olan Bank of Ireland, sanat koleksiyonunu 2 milyon dolara elden çıkardı. 144 parçadan oluşan sanatsal eserlerin 500 kişinin katıldığı bir açık artırmada elden çıkarıldığı belirtilirken, elde edilen gelirin bankanın borçları için kullanılmayacağı ifade edildi. Açık artırmanın, İrlanda’nın bugüne kadar refah içinde yaşanılan bir ülke oluğunu ancak kötü gidişatın hep gizlendiğinin bir örneği olduğu yorumları yapıldı. Yatırımcıların daha güvenli olduğuna inandıkları ülke bankalarına paralarını transfer ettiği belirtilirken, satıştan elde edilen gelirin yerel yardım kuruluşlarına bağışlanacağı ifade edildi. Yetkililer, bankanın 2 bin parçadan oluşan sanat koleksiyonunun tamamen elden çıkarması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!