‘Bulut’ta 90 milyar dolar gördü, bilgi teknolojisinde rotasını dışarı doğru çizdi

Güncelleme Tarihi:

‘Bulut’ta 90 milyar dolar gördü, bilgi teknolojisinde rotasını dışarı doğru çizdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2011 00:00

‘Bulut bilişim’in Türk bilgi teknolojisi şirketlerine yurtdışına açılma fırsatı sunacağını söyleyen Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “Bulut bilişim’le Türkiye BT’de sadece pazar olmaktan çıkıp, üretici konuma geçebilir” dedi. Nalbantoğlu, KoçSistem’i yurtdışında farklı isimle markalaştı-rarak uluslar-arası açılım yapacaklarını da söyledi.

Haberin Devamı

BİLGİ teknolojilerinde yer, zaman ve cihaza bağımlı olmadan verilere internet üzerinden ulaşılmasını sağlayan ‘bulut bilişim (cloud computing)’ Türk teknoloji firmalarının yurtdışına açılacağı yeni alan olacak. Koç Bilgi Grubu ve KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, ‘bulut bilişim’de Türkiye’nin önünde önemli bir fırsat bulunduğunu belirterek, “Dünya bu yeni teknolojinin başlangıç aşamasında. Bir yanda Avrupa’daki gelişmiş ekonomiler diğer yanda teknolojiye açık yakın coğrafyamız. Bu alanda hizmet veren bir ülke olabiliriz” dedi.

Üretici olabiliriz
‘Bulut bilişim’ sayesinde Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde sadece pazar olmaktan çıkıp üretici konuma geçebileceğine dikkat çeken Nalbantoğlu, “Türkiye’nin ve sektörün ‘bulut bilişim’de ‘nasıl fark yaratan çözümler oluşturup uluslararası arenaya pazarlarız’ diye karar vermesi gerekiyor. Bu alanda çevre ülkelere ve Avrupa’ya çözüm sunabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uluslararası açılım
Mehmet Nalbantoğlu, ‘bulut bilişim’de dünyada en üst düzeydeki uygulamaları KoçSistem olarak Türkiye’de yapabildiklerini de dile getirerek, şunları anlattı: “Dünyada bu konuda geri kaldığımız bir nokta yok. Hızlı gelişen bu dalgayla büyümeye devam ediyoruz. Bu alandaki uluslararası fırsatları takip ediyoruz. Türkiye’den bir BT markası çıkarmalıyız. Bizim bu yönde çalışmalarımız var. Yurtiçinde KoçSistem’i kullanıyoruz ama yurtdışında farklı bir marka düşünüyoruz. Uluslararası açılım yapmak istiyoruz.”

50 milyon dolarlık pazar
Türkiye’de ‘bulut bilişim’ pazarının büyüklüğünün 50 milyon dolar civarında olduğunu vurgulayan Nalbantoğlu, şunları söyledi: “Birçok firma daha başlangıç aşamasında. Ama dünyada bilgi teknolojilerinde en hızlı büyüyen alan bu. Dünyada gelecek birkaç yılda 80-90 milyar doları bulacak bir pazar olduğu öngörülüyor. Her yıl kendini katlayarak büyüyor. Bütün firmalar yeni uygulamalarını bulut mimarisine uygun hale getiriyor.”

Güzel kıza talip çıkar stratejik işbirliği yaparız

MEHMET Nalbantoğlu, Koç Sistem’e talip olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı: “Bütün güzel kızlara talip vardır. Ancak vizyonumuz, teknolojiyi hizmet modeliyle telekom operatörleri üzerinden KOBİ’lere sunmaları için onların en büyük iş ortağı olmak. KoçSistem, Avrupa’daki en değerli şirketlerden biri. Avrupa’daki operatörleri KoçSistem gibi bir kurumun bilgi birikimine ve uzmanlığına inanılmaz şekilde ihtiyaçları var. Onun için burada stratejik iş ortaklıklarıyla bu şirketi Türkiye’nin değil, bölgenin en büyük yapısı yapma gibi bir misyonumuz ve hedefimiz var. Her yıl yüzde 30 gibi bir büyüme sağlayan çok değerli bir yapıyı kimse elden çıkarmaz.”

Haberin Devamı

Telekom operatörlerine karşı nötr hale geldik

KOÇ Bilgi Grubu’ndaki alternatif telekom operatörü Koç.net’in Vodafone Türkiye’ye satılmasını değerlendiren Mehmet Nalbantoğlu, şunları söyledi: “GSM operatörleri büyük bir değişim geçiriyor. Ses gelirleri düşerken artık tüketiciye veya işletmecilere, veri, ses ve bilgi teknolojilerini bütünleşik hale getirip hizmetler sunuyor. Dünyada da operatörlerle en büyük bilgi teknolojileri şirketlerinin evliliği başladı. Vodafone stratejik bir hamle yapıp Koç.net’i satın aldı. Bizde bu şekilde kendimizi hizmet sunduğumuz operatörlere karşı daha bağımsız ve nötr konuma getirdik. Bütün telekom operatörlerinin bizi daha yakından daha fazla kullanmaları için daha özgür kaldık.”

Haberin Devamı

‘Bulut’ verimi artırıyor krizleri hissettirmiyor

MEHMET Nalbantoğlu, şirketleri altyapı yatırımından kurtaran bulut bilişimin krizlerde verimliliği artırdığına da işaret ederek, şunları söyledi: ”Dünyada yeni bir dalga olarak ciddi sayıda bilgi teknolojileri altyapı dönüşüm projeleri var. Altyapılar yeni dünyaya taşınıyor. Dünyada Forbes 500 listesindeki bütün şirketler bunun üzerinde çalışıyor. Bunu yaparken kendi işlerini de sorguluyorlar. Çoğu firma BT’yi dış kaynak kullanımı şeklinde almaya başlıyor. Bu da verimlilik getiriyor. ‘Bulut bilişim’ sayesinde şirketler iki kat verimlilik sağlıyor. Krizlerde verimliliklerini artırıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!