Bulgaristan'da vergi reformu

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda vergi reformu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 15:27

Bulgaristan'da üçlü iktidar koalisyonu, ülkede yüzde 10 düz oranlı vergi uygulamasına geçilmesi kararı aldı.

Haberin Devamı

Karadeniz kıyısındaki Euxinograd Rezidansı'nda bir araya gelen Bulgaristan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Sergey Stanişev, Özgürlük ve Yükseliş Ulusal Hareketi (NDSV) Lideri eski Kral Simeon Sakskoburgotski ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Ahmet Doğan, üçlü zirvenin sonuçlarını basına açıkladılar.

Başbakan Sergey Stanişev, ülkede vergi sisteminde köklü reform yapılarak, 2008 yılından itibaren yüzde 10 düz oranlı vergi uygulamasına karar aldıklarını belirterek, bu teklifin parlamento tarafından onaylanacağını söyledi.

Orta Avrupa'da toplam 12 ülkenin uyguladığı düz oranlı verginin Bulgaristan tarafından da benimsenmesi durumunda, hazine gelirinin artırılacağını, bu uygulamanın sonucunda çalışanların reel geliri üzerinden vergi ödeneceğini bildiren Stanişev şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Şu sıralarda kimi işverenler, çalışanlara yüksek ücret ödeyip, onları asgari ücretten çalıştırdıklarını beyan etmektedir. Önerilen vergi reformu sonucu iş sektörü toplumsal sorumluluğunu yerine getirecektir. Amacımız, gelir ile ödenen vergi konusunda tam şeffaflık yaratmaktır"

EMEKLİLİK MAAŞLARINA ZAM

Başbakan Stanişev, hükümetin daha önce aldığı, 1 Ekim'den itibaren emekli maaşlarına yüzde 10 zam kararından sonra bu toplantıda yüzde 20 oranında ek bir zam yapılması görüşünün benimsendiğini duyurdu.

Stanişev, Ekim'de emekli maaşlarına yapılacak zamdan sonra bir yıl içerisinde yeniden yüzde 20 oranında zam yapılacağını bildirdi.

Ülkede 50 avrodan başlayan ve 200 avroya varan emeklilik maaşlarına ekimde yapılacak yüzde 10'luk ilk zam için bütçeden 200 milyon avro para ayrıldığını belirten Stanişev, öngörülen artırımların "hükümetçe adil bulunduğunu" ve önlemlerin bütçe çerçevesinin dışına çıkmadığını" belirtti.

ZENGİNLER MUTLU

Bulgaristan'da ekonomi gözlemcileri, sol-liberal görüşlü 3'lü hükümet koalisyonunun getirmeye çalıştığı vergi reform önerisinin sadece yüzde 3'ü geçmeyen zengin kesimi mutlu edeceğini açıkladılar.

Yoksul ile varlıklı kesim arasındaki uçurumu dolduracak orta direğin olmadığı, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan'da bugüne dek vergiden muaf 100 avroya kadar aylık gelir sahiplerinin artık vergi ödeyecekleri açıklandı.

Haberin Devamı

Gözlemciler, "solcu eski komünist hükümeti zenginlere jest yaptı" diye konuşurken, Maliye bakanı Plamen Oreşarski, 350 levanın (175 avro) aylık ücretin altında ücret alan devlet memurlara yönelik tazminat yolları araştırılıyor" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!