Buğday taban fiyatı 2022 ne kadar, açıklandı mı? Gözler Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatlarında

Güncelleme Tarihi:

Buğday taban fiyatı 2022 ne kadar, açıklandı mı Gözler Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatlarında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 02:38

Buğday taban fiyatı 2022 için gözler Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) açıklamasına çevrildi. Yeni hasat sezonunun başlamasıyla beraber açıklanacak olan buğday alım fiyatları ile ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, bu yıl açıklanacak buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini söyledi. TMO tarafından açıklanacak olan sert buğday ve kaliteli buğdayın fiyatları türüne göre değişecek. Peki, buğday taban fiyatı 2022 açıklandı mı, ne kadar olacak? İşte, 2022 yılı buğday alım fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Buğday alım fiyatlarının ne zaman açıklanacağı, son gelişmeler ile üreticiler tarafından takip ediliyor. Hasadın başlamasıyla TMO’nun buğday alım fiyatları için üreticilerin beklentileri arttı. Edirne’de merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarının başkanları, buğday alım fiyatıyla ilgili İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini belirtti. Ancak buğday taban fiyatları henüz resmi olarak açıklanmadı.

BUĞDAY ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI MI?

2022 yılı buğday alım fiyatları henüz belli olmadı. Konuyla ilgili açıklamanın bir ay içerisinde yapılması bekleniyor.

BAKAN KİRİŞÇİ'DEN BUĞDAY MESAJI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin buğday sorunu olmadığını belirterek, şunları söyledi;

Haberin Devamı

“Bizim buğday sorunumuz yok. Şu anda buğday hasadı başladı. Hasadın olmadığı dönemde olmayan krizin hasat başladıktan sonra konuşuluyor olması anlamlı mı? Kriz çıkacak demek abesle iştigaldir. Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Mesela Osmaniye’de dolu yağdı, Ankara’da anormal yağış oldu.

Tüm il müdürlüklerimiz yağışları takip ediyor. Bizim geçen yıla göre fazlamız var. İkinci ihracat yasağı getirdik. İçeriden alanlar vardı onlara da yasak getirdik. Bizim kendi ihtiyacımızı yeteri kadar karşılayabildiğimiz bir yıl oldu bu sene. Şu anda bizim gördüğümüz bir şey yok. Dünya bir tedirginlik içinde. Amerika bile Ukrayna’nın elindeki stokları buğdayla ilgili 1.5 milyon tonluk stokları var. 12 milyon tonluk mısırları var. O mısır Amerikalıları, Avrupalıları heyecanlandırıyor. 6-7 milyon ton ayçiçeği çekirdeği var. Bizde de bir hafta sonra Adana’da ayçiçeği hasadı başlayacak. Hasadı yaklaşmış veya hasat dönemine girilmiş ürünler için problem olacak diye düşünmek çok doğru değil.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Edirne’de merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarının başkanları, buğday alım fiyatıyla ilgili İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yaptı. Edirne Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen toplantının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, alınan kararları açıkladı.

Haberin Devamı

Çiftçinin üretime devam edebilmesi için buğday taban fiyatının en az 8,5 lira olması gerektiğini kaydeden Darcan, fiyat belirlenirken kuru tarım bölgelerinde verimin yüksek olmayacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini de belirterek, "Hububat taban fiyatı belirlenirken, girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az kilosu 8,5 lira civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!