BP aradı bulamadı şimdi sıra Shell’de

Güncelleme Tarihi:

BP aradı bulamadı şimdi sıra Shell’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz’de şu ana kadar petrol araması yapmayan bir şirketin arama yapmak için başvuru yaptığını söyledi. Chevron, Exxon, Petrobras ve BP gibi birçok devin ardından Karadeniz’de petrol arayacak bu ismi sır gibi saklanan şirketin Shell olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BP’nin Karadeniz’de petrol bulamadığının hatırlatılması üzerine “Bir başka firma şu anda Karadeniz’de çalışma yapmak istediğini bize belirtti” açıklaması yaptı. Resmi ağızdan isim telafuz edilmese de, bu şirketin Shell olduğu konuşuluyor. Karadeniz’de Ukrayna açıklarında doğalgaz arama çalışmalarına başlayacak olan Shell, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Karadeniz’in Türkiye tarafında da petrol aramaya hazırlanıyor. Görüşmeler sonuçlanmadığı için kesin bilgi verilmemekle birlikte, Bakan Yıldız’ın sözünü ettiği şirketin Shell olduğu konuşuluyor.

CEO’dan İpucu

Shell’in CEO’su Peter Voser, en son eylül ayında Türkiye’ye gelerek, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşmüş, şu ipuçlarını vermişti: “Geçen yıl hayata geçirdiğimiz ortaklıkla, Türkiye’de mevcut olan operasyonlarımıza arama faaliyetlerini de ekledik. TPAO ile Akdeniz’de ve karada arama çalışmaları yürütüyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Karadeniz de dahil olmak üzere mevcut faaliyetlerimizi artırabilecek fırsatları takip ediyoruz. Karşı tarafta başka bloklarda da çalışıyoruz. Türkiye tarafında da çalışma yürütmek isteriz. Görüşmeler sonuçlanınca bununla ilgili bilgi verilecek.”

DÜNYA DEVLERİ

Haberin Devamı

Bir sondaj maliyetinin 200-300 milyon doları bulduğu Karadeniz’de, bugüne kadar Chevron, Exxon, Petrobras gibi birçok enerji devi çalışamalar yaptı. Yaklaşık 1.5 milyar dolar harcanan projelerden olumlu sonuç alınmazken, dünya devleri Karadeniz’den umudu kesmedi. Önceki gün BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, Karadeniz’de sondaj yaptıklarını ancak kuru çıktığını belirterek, “Şu anda Türkiye ile ilgili somut bir arama planımız yok ama bu yarın olmayacağı anlamına gelmiyor. Son olarak TPAO Karadeniz’de bir gaz buldu. Bu tür verilerin hepsini takip ediyoruz” demişti.

Shell’in Türkiye çantası

DÜNYADA 80’i aşkın ülkede faaliyet gösteren ve her gün 3.2 milyon varil gaz ve petrol üreten enerji devi Shell, geçtiğimiz kasım ayında, TPAO ile imzaladığı bir dizi anlaşma sonucunda Türkiye petrol ve gaz arama/üretim sektörüne yeniden adım atmış oldu. Shell’in mevcut arama ve üretim projeleri şöyle:
DADAŞ: Shell, TPAO ile Güneydoğu’da, Diyarbakır ve Batman’ın kuzeyinde erken evre araştırma faaliyetleri gerçekleştirmeye hazırlanıyor.  Shell, Diyarbakır Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı arıyor.
AKDENİZ AÇIKLARI: Shell, TPAO ile birlikte, Türkiye’nin güneybatısında Akdeniz açıklarındaki üç kıyı bloğuna ilişkin sismik verileri inceliyor. Sonuçara göre sondaj kuyusu çalışmasının yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.
SİVAS: Shell’in ABD’li TransAtlantic (TAT) ile Sivas’ta petrol aramak için düğmeye bastı. İki şirket arasındaki anlaşma TAT’ın Sivas Havzası’nda yürüteceği jeoteknik veri toplama programını birlikte finanse etmelerini öngörüyor. Shell, toplanan bu verileri değerlendirip, kararını 2013’ün ilk aylarında verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!