Boyacılar ekonomik krizin stresini okyanusta attı

Güncelleme Tarihi:

Boyacılar ekonomik krizin stresini okyanusta attı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2002 02:05

Gülen Boya Polisan, 1999'dan itibaren yurtdışında yapmayı geleneksel hale getirdiği bayi toplantısının dördüncüsünü, 20-27 haziran tarihleri arasında Tayland-Phuket Adası'nda yaptı.

Boyacılar tapınakları, tarihi sarayları gezdiler, Hint Okyanusu'nda yüzdüler ve zorlu geçen ayların stresini attılar. Gezinin beşinci gününde yapılan ‘‘Polisan Phuket Bayii Toplantısı-2002’’de konuşma yapan Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, bayilerle bir aile olduklarını, bu sayede ekonomik krizden güçlenerek çıktıklarını söyledi. ‘‘Krize rağmen pazar payını artırdık ve krizi kullanıp tensikata başvurmadık.’’ Bitlis, krizi güçlenerek aşmalarını, ürünlerde geçen yılın fiyatlarını kullanarak pazar payını artırmalarına bağladı.


KRİZİN ETKİSİ

Ekonomik kriz, bu yılki toplantıya katılanların sayısını etkiledi. Geçen yıl Güney Afrikada'ki toplantıya 500 bayi katılırken bu yılkine 250 bayi katıldı. Türkiye'nin her ilinden katılımın olduğu toplantıda Azerbaycan Sanayiciler ve İşverenler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Hümmet Guliyev'le birlikte Azeri bayiler de vardı. Guliyev, Polisan'ın 6 aydır Azerbaycan'da olduğunu, yıllık 5 milyon dolarlık satış hedefiyle yabancı şirketler içinde birinciliği hedeflediklerini anlattı. ‘‘8 milyon nüfuslu Azerbaycan'da yılda 10 bin ton boya ihtiyacı var. Bu da 10 milyon dolarlık pazar demek. Polisan olarak ülkemizi üs yapıp buradan bütün Türk cumhuriyetlerine markamızı taşıyacağız.’’ Guliyev, bağımsızlığının 11. yılındaki Azerbaycan'ın renklerde sosyalist dönemden kalma tutuculuğundan yakınıyor. ‘‘Beyaz, siyah ve gri egemen. Ama şampanya rengini tercih edenler artıyor.’’


Türkiye'nin 3'üncü büyük boyacısı

Boya sektöründe Marshall ve Dyo'dan sonra üçüncü büyük olan Polisan, 1963'te kuruldu. Gebze Dilovası'nda kurulu ve yılda 60 bin ton üretim kapasiteli fabrikasında inşaat, mobilya, sanayi ve ağır hizmet boyaları üretiyor. ISO 9001 Kalite Belgesi'ne sahip Polisan, Üçlü Sorumluluk Belgesi'ne de sahip.

Polisan 2002'nin ilk beş ayında satışlarını 2001'in ilk beş ayına göre yüzde 30 artırdı. Polisan bu yıl ki yatırımlarını su ve solvent bazlı boyalara kaydırdı. Boya, tiner yerine suyla karıştırılıyor ve kokusuz. Yağlıboya fırçası suyla yıkanıyor, yere döküldüğünde suyla temizleniyor.

Polisan, okul ve anaokulu çağındaki çocuklara su bazlı guaş ve parmak boya ile su bazlı tutkal da üretti.

Türkiye boya pazarında 2000 yılına kadar Marshall ve DYO'nun liderliği gözlenirken, 2000 yılından itibaren Marshall, Dyo, Polisan ve Betek yüzde 18-20 arasında değişen paylarla pazarda yer aldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!