BOTAŞ’ta özelleştirme skandalı

Güncelleme Tarihi:

BOTAŞ’ta özelleştirme skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Geçtiğimiz cuma günü BOTAŞ’ın özelleştirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na verilen brifingden BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım’ın haberi olmadığı ortaya çıktı. Gökhan Yardım, sözkonusu brifingi basından öğrendiğini açıkladı.

BOTAŞ'ın bölünerek özelleştirilmesini öngören ve geçen cma günkü Bakanlar Kurulu'nda sunulan brifingden BOTAŞ'ın haberdar olmadığı ortaya çıktı.

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Hürriyet'in sorusu üzerine, Bakanlar Kurulu'na sunulan 16 sayfalık brifing konusunda kendilerinden görüş istenmediğini belirterek, böyle bir çalışma olduğunu kendisinin de basında yer alan haberlerden öğrendiğini söyledi.

Portföyünde ulusal ve uluslararası nitelikli milyarlarca dolarlık yatırım projesi bulunan BOTAŞ'la ilgili bu kritik kararın, neden Kurum'a haber verilmeden alındığı soru işaretleri yarattı. Brifingin, Ankara'daki Bakü-Ceyhan müzakerelerinin ertelenmesinden hemen sonra yapılması dikkat çekti. Dört ayrı anlaşma taslağı üzerinde çalışan Enerji Bakanlığı, AIOC ve Azerbaycan'ın yetkili kurulları, daha önce 13 Temmuz'da imzalanabilir hale geleceği duyurulmasına karşın, anlaşmaların tamamlanmasını ay sonuna ertelemişlerdi.

DOĞALGAZ PROJELERİ

Enerji Bakanlığı'nca BOTAŞ'a sorulmadan ve bilgi almadan Hükümete sunulan 16 sayfalık raporda, halen müzakereleri devam eden mega doğalgaz projeleriyle ilgili hiçbir konuya değinilmemesi, ve BOTAŞ'ın bölünmesi halinde bu projelerin akibetinin ne olacağına ilişkin bir ibarenin olmaması da dikkat çekiyor.

Bakü-Ceyhan, Mavi Akıntı, Türkmen Doğalgazı ve İran Doğalgazı gibi katrilyonlarca lirayla ifade eden uluslararası yatırımların tarafı olan BOTAŞ, ulusal ve uluslararası nitelikteki yatırımların finansmanı için ihtiyaç duyduğu geliri gaz ticaretinden sağlıyor. Ticaret ile taşıma fonksiyonlarının ayrılması durumunda, yatırımların böyle bir konjonktürde nasıl finanse edileceği sorusu da cevap bekliyor.

Gökhan Yardım, nsan ayında düzenlediği basın toplantısında, doğalgaz ithal etmek isteyen şirketlerin, boru hatları ve kendi LNG terminallerini yaparak, BOTAŞ'la rekabet edebilmesinden yana olduklaranı ve bu doğrultuda yasal düzenleme yapılabileceğini belirtmişti. Yardım, Bursa ve eskişehir Şehir İçi Dağıtım İşletmelerinin özelleştirilmeleri gerektiğini de bildirmişti.

BOTAŞ özelleştirilmesinin beklenmedik bir zamanda Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmesi, bazı çevrelerde, ‘‘Vergi yasası değişiklikleri ve ekonomik paket açıklanacak beklentisi yaratılmasına rağmen görüşülmemesinden doğacak boşluğu doldurma’’ şeklinde yorumlandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!