Bosch: 685 milyon Euro yatırdık, Türkiye bizim yıldız ülkemiz

Güncelleme Tarihi:

Bosch: 685 milyon Euro yatırdık, Türkiye bizim yıldız ülkemiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2006 00:00

Alman devi Bosch GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach, Türkiye’nin yatırımda kendileri için yıldız ülke olduğunu söyledi. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur ise, "Türkiye’de krizde de kesintiye uğratmadan son 10 yılda 685 milyon Euro’luk yatırım yaptık. Türkiye, en önemli üretim merkezlerimizden biri haline geldi ve devam da edecek" dedi.

ALMANYA’nın uluslararası devi Bosch GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach, "Türkiye, yatırımda bizim parlayan yıldızımız. Şimdi otomotiv dışı sektörlerde de hızlanacağız" dedi. Bosch’un Türkiye’yi de içine alan bölgesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur da, daha çok otomotiv yan sanayi başta olmak üzere Türkiye’ye son 10 yılda toplam 685 milyon Euro yatırım yaptıklarını vurguladı. Chur, "Türkiye, Bosch’un en önemli üretim merkezlerinden biri" diye konuştu.

SIRA DİĞER ALANLARDA: Franz Fehrenbach, Bosch GmbH’ın Stuttgart’taki merkezinde gerçekleşen bilanço toplantısı sonrasında sorularımızı yanıtlarken, "Türkiye, son yıllarda özellikle otomotiv yan sanayi ürünlerimize dönük yatırımlarımızda bizim parlayan yıldızımız oldu. Bu sektörde yatırımlarımız gelişen teknolojiye göre sürecek. Ancak, şimdi fabrikaların üretim bantlarına hidrolik sistemler üreten Rexroth, ısıtma sistemleri üreten şirketimiz (Isısan) ve beyaz eşyada da yatırımlarımızı hızlandıracağız" dedi.

BURSA’DA HUZUR FARKI: Daha sonra sorularımızı yanıtlayan Bosch GmbH Yönetim Kurulu Wolfgan Chur da, Bursa’da dizel motorlara enjektör memesi üreten fabrikanın kendisine huzur verdiğini vurguladı. Chur, şöyle konuştu: "Başta Bursa olmak üzere Türkiye’deki tesislerimiz bizim için çok önemli üretim noktaları. Türkiye hem kendisi çok önemli bir pazar, hem de ihracata yönelik üretimde önemli rol oynuyor. Bu yüzden özellikle 2001 yılında yaşadığınız krize aldırmadan yatırımlarımızı aralıksız sürdürdük. Son 10 yılda yaptığımız yatırım 285 milyon Euro’ya ulaştı. Yatırımlarımız yine sürecek."

TÜRKİYE, BÖLGEYİ YÖNETECEK: Chur, başta İran ve Irak olmak üzere bölge ülkeleri ile Türk cumhuriyetlerindeki Bosch operasyonlarının şirketin İstanbul’daki merkezinden yönetileceğini belirtti. Türkiye’deki yatırımlarında hep son teknolojiyi getirmeye özen gösterdiklerini ifade eden Chur, şöyle konuştu: "Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. iki yıl önce Avrupa Kalite Vakfı’nın büyük ödülünü kazandı. Zaten Bursa’daki fabrika içine girince insanı mutlu eden bir yer. Türkiye o kadar güzel bir ülke ki, seve seve geliyoruz. Türkiye’de bizim için sıkıntı sayılacak önemli bir konu da yok."

6 ŞİRKETLE FAALİYETTE: Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gürcan Karakaş, Bosch Grubu’nun Türkiye’de toplam 6 şirketle faaliyet gösterdiğini belirtti. Karakaş, dizel motorların enjeksiyon sistemlerine parça üreten Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ihracatının tek başına geçen yıl 435 milyon Euro olduğunu vurguladı.

BSH’de 4 beyaz birleşecek Avrupa’nın en büyüğü olacak

BOSCH’un halen Türkiye’de Siemens’le yarı yarıya ortak olduğu Çerkezköy’deki BSH tesislerinde 4 beyazın (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın) bir arada üretileceği fabrikaya dönüşmesi için yatırımlar sürüyor. Son 3 yılda 100 milyon Euro’luk yatırım yapılan, 2 bin 700 kişinin çalıştığı, çamaşır makinesi, fırın ve buzdolabının üretildiği tesislerde 28 milyon Euro’luk ek yatırım bu yıl sonu bitecek. Ek yatırımla birlikte bulaşık makinesi üretimine de başlanacak tesislere 150 yeni personel alınacak. Tesislerin toplam kapalı üretim alanı 220 bin metrekare düzeyinde bulunuyor. Bosch GmbH Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur, "Çerkezköy’deki tesisimiz Avrupa’nın en büyük üretim merkezi haline dönüşecek" dedi. Chur, "Arçelik ve Vestel gibi iki dev rakibe karşı planınız nedir?" sorusunu, "Rakiplerimizi çok ciddiye alıyoruz. Ancak, biz beyaz eşyayı sadece Türkiye pazarı odaklı değil, ihracat odaklı düşünüyoruz. Türkiye’deki maliyet avantajını bu iş kolunda ihracatta avantaja dönüştürmeyi planlıyoruz" yanıtı verdi.

Türk işçisi çok istekli çalışıyor personel sayımız 10 bine çıkacak

BOSCH GmbH Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur, Türkiye’de istihdama dönük olumlu mesajlar verdi. Chur, şunları söyledi: "1.2 milyar Euro cirosu bulunan Bosch Türkiye’de şu anda 6 bin 700 kişi çalışıyor. Bunların 800’ünü yakında aldık. Çalışan sayımız bu yıl sonunda 7 bini geçer. Bir-iki yılda da 10 bin çalışana ulaşırız. Türkiye’deki işçilerimizden, tüm personelimizden çok memnunuz. Çünkü, çok hevesli bir çalışma ortamı yaratmış durumdalar. Yeni yatırımlarla birlikte 10 bin personele ulaşmamız çok uzun sürmez."

Türkiye’de jeotermal ve güneş enerjisinde de büyüyeceğiz

BOSCH GmbH Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur, Buderus’u bünyelerine katmalarıyla Türkiye’de sahip oldukları Isısan tesislerini kastederek, bu sektördeki planlarını şöyle anlattı: "Dünya petrol, kömür gibi fosil yakıtlardan alternatif enerjilere geçmek zorunda. Biz de Bosch olarak hem güneş enerjisi, hem de jeotermal enerji üzerinde önemle duruyoruz. Bu konudaki teknolojimizi Manisa’daki fabrikamıza yansıtmayı planlıyoruz. Manisa’daki tesislerimizde 600’e yakın kişi çalışıyor. Bu durumda Manisa, Bosch’un yatırımlarını artıracağı merkezlerden biri olarak görünüyor."

41.5 milyar Euro cirosu var 23 bin 600 kişi ar-ge’de çalışıyor

ALMANYA’nın otomotiv yan sanayi, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki uluslararası devi Bosch GmbH, 2005 yılını yüzde 6.4 büyüttüğü 41.5 milyar Euro ciroyla kapattı. Bosch GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach, global değişime yenilikçilikle yanıt verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Ar-ge’ye 2005 yılında 3.1 milyar Euro harcadık. 251 bini aşan çalışanlarımızın 23 bin 600’ünü ar-ge birimlerimizde görev alanlar oluşturdu."

Okyanus akıntısı enerjiye dönüşecek

BOSCH GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach, satın almayla bünyelerine kattıkları Rexroth’la elektrikli tahrik kontrol teknolojisi ve rüzgar enerjisi santralları alanına da girdiklerini vurguladı. Fehrenbach, "Bosch, bu teknoloji sayesinde okyanus akıntılarından elektrik elde etmeyi düşünüyor" dedi. Bosch Rexroth, Türkiye’de de üretim bantlarına hidrolik sistemleri üreten bir fabrikaya sahip bulunuyor.

Hisselerin % 92’si Vakıf’ta

ROBERT Bosch tarafından 1886 yılında Almanya’nın Stuttgart kentinde Hassas Mekanik ve Elektronik Atölyesi adıyla kurulan Bosch GmbH, bugün 140 ülkede 280 alt kuruluş ve 12 binden fazla servis merkezi ile üretim, satış ve satış sonrası hizmetleri sunuyor. Grubun hisselerinin yüzde 92’si, Robert Bosch Vakfı’na ait bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!