Borsayı kamularla oynattılar

Güncelleme Tarihi:

Borsayı kamularla oynattılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Borsada dün enerji ve özellikle kamu hisselerindeki operasyonlarla yeni endeks rekoruna ulaşıldı. Borsa endeksi dün 74 puan birden artarak 2 bin 487 puana yükseldi. Hisseler de ortalama yüzde 3 oranında prim yaptı.

Borsada dünkü rekor tırmanışın nedenini merak edenler, ‘‘neler oluyor, bilmediğimiz çok önemli gelişmeler mi var?’’ diye birbirlerine sormadan edemediler. Bu yüzden önce bu kadar hızlı tırmanışı destekleyen çok önemli bir haber arandı, fakat bulunamadı. Piyasada bir süredir konuşulanlar dün de aynıydı. Özelleştirme haberleri, IMF-Dünya Bankası görüşmelerinden beklentiler, 9 aylık bilanço tüyoları, yabancı emirleri ve enflasyona ilişkin tahminlerin dışında yeni bir duyum alınamadı.

Borsa endeksi, birkaç gündür kar amaçlı satışların da etkisiyle 2 bin 400 puan düzeyinde tutunmaya çalışıyordu. Dün sabah seansında başlayan küçük çaplı alım emirleri ikinci seansta hızlanarak sürdü. İlk seansta biraz daha geniş kapsamlı olan alım emirleri, ikinci seansta tamamen kamu ve endekste ağırlığı olan hisselere dönüktü.

Yoğun alım emirleriyle başta Tüpraş ve Petrol Ofisi olmak üzere kamu hisseleri birara tavan fiyatlara yükseldi. Borsacılar, kamu hisselerine yönelişi özelleştirmelerin hızlandırılıcağı gibi hükümet açıklamalarına ve bir türlü ardı arkası kesilmeyen yabancı alımlarına dayandırıyorlar. Genelleme hatalı olabilir. Fakat hergün zarar yazan veya karlılığı düşen kamu şirketleri, acaba özzelleştirilmeleri halinde, ederinin çok üstünde bir fiyattan satılabilecek mi? Sanmıyoruz. Bu durumda, borsada her dolmuşa binmemekte fayda var. Borsada şu anda küçük yatırımcının varlığından sözetmek zor. Borsaya hala eski oyuncuların hakim olduğu konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!