Borsa'dan hükümete 2027 puanlık güven

Güncelleme Tarihi:

Borsadan hükümete 2027 puanlık güven
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te bugün yapılacak güvenoylaması öncesinde piyasalar en rahat günlerinden birini geride bıraktı. Piyasalarda dün döviz durgun seyrederken, gecelik repo ve faiz oranları da yüzde 70'nin altına yüzde 60'lara kadar geriledi. Piyasalarda güvenoyuna dönük en ilginç gelişme dün borsada yaşandı. Hafta boyunca çıkış trendini sürdüren borsa, güvenoyu öncesindeki son işlem gününde yeni rekor puanına ulaştı.

Borsa endeksi dün iki bin puanı da aşarak haftayı yeni zirvesi, 2 bin 27 puandan kapattı. Rekora ulaşan borsada hisseler dün ortalama yüzde 1.4 oranında prim yaptı. Borsada dün ilk seansta 14 trilyon, ikinci seansta ise 17 trilyonun biraz üzerinde olmak üzere toplam 31 trilyon lira düzeyinde işlem gerçekleşti.

Borsa hızlı yükselişle açılmasına karşın sabah seansını yüzde bir oranında düşüşle kapattı. Düşüş eğilimi, ikinci seansın başlarında da devam etti. İkinci seansın ortalarına doğru, DYP'den gelen yeni istifa haberi ile tekrar toparlandı. İkinci seansın sonuna doğru yeni hükümetin güvenoyu almasına kesin gözle bakılmasının da etkisiyle önce kamu hisselerinde yoğun alım emirleri başladı. Ardından enerji sektörüne yansıyan alım emirleri, kapanışa doğru genele yayıldı ve endeks de yeni rekorunu ulaştı.

FAİZLER DÜŞÜYOR

Güvenoylaması öncesinde, piyasada yaşanan likidite rahatlığının da etkisiyle faizlerdeki düşüş dün de sürdü. Önceki gün 103 puan seviyesine gerileyen bono oranları dün iki puan daha geriledi ve 101 puana kadar düştü. Bono oranlarındaki düşüş için 100 puan seviyesinde bir direnç olduğuna dikat çekiliyor. Önümüzdeki hafta içinde bu seviyede biraz dinlendikten sonra oranların tekrar inişe geçmesi ve yüzde 95'e kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Bono oranlarının yanısıra gecelik repolar da geriledi. Gecelik repo oranrları dün yüzde 65 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası'nın gecelik repoda yüzde 65'ten alıcı olmasının oranların daha fazla düşmesini önlediğine dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!