Borsada TEDAŞ savaşı

Güncelleme Tarihi:

Borsada TEDAŞ savaşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Asya'da patlak veren kriz sonrasında bizim borsa iyice ‘‘oynak’’ hale geldi. Borsada 10 gün önce yaşanan çöküşü dünya borsalarına bağlandı. Fakat son iki günde İMKB'deki düşüşün nedeni bu kez dışarıda değil, içerde. Beklentisi biten İMKB'de bugünlerde TEDAŞ ihalesine katılan şirketlerin hisseleri en fazla dedikodu malzemesi olanların başında geliyor. Fakat son iki günde TEDAŞ ihaleleri ile ilgili yapılan spekülasyon ve açıklamaların boyutu biraz farklı. İşte size iki günlük TEDAŞ hikayesi..

Borsada önceki gün ikinci seans içinde kulaktan kulağa bir dedikodu dolaşmaya başladı. Söylentiye göre, TEDAŞ ihaleleri iptal edilmişti. Bu haberi duyanlar önce ihaleye dahil şirket hisselerinde satışa geçtiyor. Bu satış dalgası kısa süre içinde genele yayılınca borsa, önceki gün yüzde 2 oranında geriledi. Borsanın düşüşüne yolaçan söylentiyi önceki gün akşam saatlerinde Enerji Bakanı yalanladı.

Bakanın ‘‘ihalelerin iptal edilmesi söz konusu değil’’ yolundaki sözleri Reuters ekranlarında yeraldı. Ve borsa, dün ilk seansa enerji dağıtım ihalelerinin devam ettiği beklentisiyle hafif toparlanarak başladı. İhale iptal edildiği için satan coşkun borsacılar dün Bakan'ın açıklamasının ardından tekrar alıma geçmişlerdi.

Fakat dün ikinci seans öncesinde TEDAŞ ihaleleri ile ilgili yeni gelişmeyi duyuran bir haber Reuters ekranında yeraldı. Bu habere göre, Türkiye'de Tedaş'ın kontrolündeki 25 elektrik dağıtım bölgesinin 30 yıllığına özel sektöre devredilmesi konusunda açılan ihalenin sonuçlarının Danıştay'da incelenmesi aşaması uzun olabilir ve bu da asıl devir işlemini geciktirebilirdi. İhaleye giren şirketler için bu olumsuz bir haberdi. Bu haberin Reuters'da yeralmasından hemen sonra açılan ikinci seansta, yine TEDAŞ bağlantılı şirket hisselerinde yoğun satışlar başladı. Kısa süre içinde genele yayılan satış dalgası ile ikinci seansta endeks birara 2 bin 700 puana kadar geriledi.

Seans bitimine doğru Reuters ekranında TEDAŞ ile ilgili bu kez başka bir haber geçildi. Bu haberde, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Ertürk, ihalelerin hızla sonuçlandırılarak Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacağını ve incelenmek üzere Danıştay'a gönderileceğini söylüyordu. Bunu duyan coşkun borsacılar, delice tekrar alıma girince taban fiyatlara gerileyen hisseler yükselmeye başladı. Bu arada borsa de biraz toparlandı. Dün akşam saatlerine kadar bunlar oldu, bugün neler olur bilemiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!