Borsa'da 12 yılda tam 216 milyar dolar döndü

Güncelleme Tarihi:

Borsada 12 yılda tam 216 milyar dolar döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

12'nci kuruluş yıldönümünü kutlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, 12 yılda toplam 216 milyar dolarlık (43.8 katrilyon lira) işlem hacmine ulaştı. Hızla gelişen Borsa'da 1997 yılı işlem hacmi ise 57 milyar doları yakaladı.

26 Aralık 1985'te faaliyete geçen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), kurulduğu günden buyana geçen 12 yılda toplam 216 milyar dolar döndü. Bu rakam bugünkü kurlarla 43.8 katrilyon liralık bir büyüklüğü ifade ediyor. İlk yıl sadece faaliyet süresinin kısalığı nedeniyle 13 milyon dolarlık işlem hacmiyle kapanan İMKB'de, geçen hafta sonu itibariyle 1997'de gerçekleşen işlem hacmi ise 57 milyar doları (11.5 katrilyon lira) aştı.

12 YILDA 4 BAŞKAN

12 yılda 4 başkan değiştiren İMKB, pekçok ilkle 1987 yılında tanıştı. İlk spekülatif işlemler 1987'de yaşanırken, Tophane'deki yeni binasına da yine aynı yıl içinde taşındı. Tophane'deki binasına taşınmasıyla işlem hacminde de katlanma yaşandı. Borsa, 1989 yılında, alınan bazı kararlarla uluslararası sermaye piyasalarıyla entegrasyona ilk adımını attı. Aynı dönömde kurulan Türkiye Fonu da dışa açılımın bir uzantısıydı. Dışa açılma ile biraz derinlik kazanan Bborsa, uluslararası piyasalarda yaşanan her türlü gelişmelerden de etkilenmeye başladı.

1990 yılının ikinci yarısında patlak veren Körfez Krizi'ni biraz gecikmeli olarak yaşayan borsa, 1993 sonunda bilgisayarla tanıştı. 1994 krizinden en fazla yarayı alan Borsa, 1995 yılında İstinye'deki yerine taşındı. Her yeni taşınma İMKB'ye yeni imkanları da beraberinde getirdi. İstinye'deki yeni teknolojilerle donatılmış bina ile birlikte yeni pazarlar açılırken, işlem hacminde de önemli artışlar oldu.

İşlem vergisi 70 trilyon getirir

Hisse senetlerine işlem vergisinin uygulanması halinde 70 trilyonluk gelir elde edilmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, hisse senetlerinin vergilendirilmesinde düşünülen seçeneklerden işlem vergisinin uygulanması ve bu oranın binde bir olarak tespit edilmesi halinde yılda 70 trilyon gelir elde edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

1998 Yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi nedeniyle dün akşam düzenlenen kokteylde konuşan Saygılıoğlu, bazı Avrupa ülkelerinde bu oranın binde bir olarak uygulandığını hatırlatarak, ‘‘İşlem vergisinin uygulanmasına karar verilirse bir sonraki yıl beklenmeyecek. Kanun çıkar çıkmaz bu uygulama başlayacak’’ dedi.

SPK ve Maliye Bakanlığı'nın hisse senetleri üzerindeki teknik çalışmasını sürdürdüğünü belirten Saygılıoğlu, hisse senetlerinin alım-satım kazançlarından elde edilen kazançlar ile Borsa'da yapılan alım-satım işlemlerinden alınması düşünülen işlem vergisi seçenekleri üzerinde çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Saygılıoğlu bu iki seçenekten birinin uygulanmasına karar verilirse diğer seçeneğin ortadan kalkacağını söyledi.

Saygılıoğlu pazartesi günü ya da yılbaşından sonra Maliye Bakanlığı, SPK, ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla gerçekleştirilecek üst düzey bir toplantıda uygulamaya ilişkin kararın netleşeceğini belirterek, daha sonra çalışmaların Bakanlar Kurulu'na sunulacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!