Borsacılar vergiyi 2000'de ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Borsacılar vergiyi 2000de ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hisse senedi alım satımından elde edilecek kazançlara ilişkin vergiler 2000 yılında ödenmeye başlanacak. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, vergi reformuna ilişkin yasanın hisse senedi kazançlarının vergilendirilmesine ilişkin hükmünün 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini ve hisse senedi kazancına ilişkin vergilerin de 2000 yılının mart ayında ödeneceğini söyledi.

Vergi Reformu Taslağı konusundaki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Nevzat Saygılıoğlu, ‘‘Görüşmeler sürüyor. Bu hafta içinde sonuçlandırılıp, pazartesi ya da salı meclise gireceğini tahmin ediyorum’’ dedi.

Teknik olarak ocak ayından sonra kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren hisse senedi kazançlarının vergilendirilmesinin mümkün olmadığını belirten Nevzat Saygılıoğlu, yasanın hükümlerinin 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren yürürlüğe girebileceğini belirtti.

Hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanacak vergi oranının da belirlendiğini açıklayan Nevzat Saygılıoğlu, hisse senedi kazançlarının brütünün yüzde 9.45'inin vergilendirileceğini belirtti. Nevzat Saygılıoğlu, enflasyondan arındırıldıktan sonra ise hisse senedi kazancının yüzde 20'lik kısmının vergilendirileceğini söyledi. Hisse senedi gelirlerinin de vergilendirileceği açıklaması sonrasında, Borsa’da hissedilir düşüşler yaşanmıştı. Ancak, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel geçtiğimiz günlerde, Vergi Reformu Tasarısı'nın 1 Ocak 1998 tarihine kadar yasalaşmasının mümkün olmadığını açıklamıştı. Temizel, ‘‘Tasarının yılbaşına kadar yasalaşması için mucize gerekir. Bu tür vergi uygulamaları geriye doğru uygulanamayacağı için, hisse senedi gelirlerine vergi uygulaması da 1999 yılına kalacak’’ demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!