Borsa’ya vergi 1999'a kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Borsa’ya vergi 1999a kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Vergi Reformu Tasarısı'nın 31 Aralık 1997 tarihine kadar yasalaşmasının ‘‘mucize’’ olacağını söyleyen Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Bu nedenle hisse senedi gelirlerinden vergi alınması uygulaması 1999 yılına kalabilir’’ dedi.

NTV tarafından önceki akşam düzenlenen açık oturumda yeni vergi düzenlemeleri ile ilgili soruları yanıtlayan Zekeriya Temizel, her vergi düzenlemesinin bir uygulama süreci bulunduğunu hatırlatarak, ‘‘Uygulama sırasında çıkan aksaklıklar oturulup giderilir’’ dedi.

Temizel, NTV Genel yayın Yönetmeni Nuri Çolakoğlu tarafından hazırlanan açıkoturumda aralarında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Osman Birsen, Yapı ve Kredi Genel Müdürü Burhan Karaçam ile İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım'ın da bulunduğu katılımcıların sorularını yanıtladı.

CİDDİ DÖNÜŞÜM

‘‘Hisse senedi gelirlerinin vergilendirilmesine karşıyım’’ demenin Vergi Reformu Tasarısı'nın ruhuna aykırı olduğunu belirten Temizel, ‘‘Biz bu tasarı ile vergi konusunda çok ciddi bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bugün işçi, memur, tüccar, sanayici, hiçbir kesim vergi sisteminden memnun değil. Vergi konusunda herkesin eleştirisi haklı olabilir. Ancak orta bir noktayı bulmalıyız. Herkes kabul etmeli ki, bu tasarı toplumun tüm kesimlerince tartışıldı ve hazırlanmasında çok geniş bir katılım sağlandı. Kimsenin, ‘Benden vergi alınmasın, ama şurada önemli bir vergi kaynağı var' deme hakkı yok. Hisse senedi gelirleri de, tüm gelirler gibi vergilendirilecek. Piyasa zarar görür mantığı ile, trilyonlarca lira hisse senedi geliri elde eden insanların vergi dışı bırakılması düşünülebilir mi?’’ dedi. Temizel, şöyle devam etti: ‘‘Ancak görünen o ki, elimizdeki tasarının 31 Aralık 1997 tarihine kadar yasalaşması mümkün değil. Bunun için bir mucize gerekli. 31 Aralık tarahinden sonra yasalaşacağı için, vergi yasaları da geriye doğru işletilemeyeceğinden hisse senedi gelirlerinden vergi alınması uygulaması da muhtemelen 1999 yılına kalacak. Böylece piyasalardaki ‘aralık kabusu' da bitmiş olacak’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!