Borsa ne zaman, saat kaçta açılıyor? 2021 Borsa açılış saatleri

Güncelleme Tarihi:

Borsa ne zaman, saat kaçta açılıyor 2021 Borsa açılış saatleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2021 10:52

Borsa ne zaman ve saat kaçta açılıyor sorusu, işlem saati hakkında bilgi edinmek isteyen binlerce kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Pay piyasası tek fiyat yöntemi, pay piyasası sürekli işlem yöntemi gibi tablolara göre emir toplama ve fiyat belirleme saatleri bulunan borsa, bu saatler aralığında işlemlerini almaktadır. Peki, Borsa İstanbul ne zaman ve saat kaçta açılıyor? İşte, kurumun resmi internet sitesi üzerinden edinilen bilgiler

Haberin Devamı

Borsa İstanbul açılış ve kapanış saatleri ile gündemde yer alıyor. Açılış seansı ve emir toplama aşaması, işlemlerine yön vermek isteyen binlerce kişinin araştırdığı konular arasında yer almaya başladı. Borsa İstanbul saat kaçta açılıyor sorusuna yanıt arayan birçok yatırımcı, buna göre işlemlerine yön verecek. Peki, Borsa İstanbul saat kaçta açılıyor ve alım satım işlemleri hangi saat aralığında gerçekleşiyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

BORSA İSTANBUL SAAT KAÇTA AÇILIYOR?

I. Sürekli İşlem Gören Paylar
09:40 - 09:55Gün başı Açılış Seansı için Emir Toplama(*)
09:55 - 10:00Eşleştirme/Fiyat Belirleme 
10:00 - 13:00Sürekli İşlem
13:00 - 13:55Gün Ortası Tek Fiyat Seansı (Emir Toplama) (*)
13:55 - 14:00Eşleştirme/Fiyat Belirleme
14:00 - 18:00Sürekli İşlem
18:01 - 18:05Kapanış Seansı
18:05 - 18:08Eşleştirme/Fiyat Belirleme
18:08 - 18:10Kapanış Fiyatlı İşlemler



Borsa ne zaman, saat kaçta açılıyor 2021 Borsa açılış saatleri

Borsa ne zaman, saat kaçta açılıyor 2021 Borsa açılış saatleri

Açılış Seansı Nedir?

BIST Pay Piyasasında, Pay Senedi alış ve satış emirlerinin, bir zaman dilimi boyunca BIST Alım Satım Sistemi'ne iletildiği ve bu sürenin sonunda iletilen bu emirlerin en fazla işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinden (açılış fiyatı) işleme dönüştüğü tek fiyat yöntemi ile çalışan özel bir seans şeklidir.

Haberin Devamı

Açılış Fiyatı
 
Açılış Seansı emir toplama aşamasının sonunda en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyattır.
 
Açılış Fiyatlı Emir (AFE):
 
Açılış seansına iletilmek üzere girilebilen fiyat bilgisi olmadan sadece miktar bilgisi içeren alış ya da satış emirleridir.
"Açılış Seansı" Özellikleri
*Açılış seansı iki aşamalı olarak yapılmaktadır.
 *İlk aşamada sadece emirler toplanır. (Emir toplama aşaması)
 
*İkinci aşamada en çok arz ve talebin olduğu fiyattan tek bir açılış fiyatı hesaplanarak emirler gerçekleştirilir. (Açılış fiyatlarının belirlenmesi ve işlemlerin gerçekleşme aşaması)
 
Emir Toplama Aşaması
 
Bu süre içinde talimatlar iptal edilebilir, değiştirilebilir, yani fiyat iyileştirme ve kötüleştirme yapılabilir. (Emir Kötüleştirme: Verilen bir satış emrinin satış fiyatının yükseltilmesi ya da verilen bir alış emrinin alış fiyatının daha düşük bir fiyata çekilmesidir.) BIST tarafından fiyat kademeleri yayımlanmaz. Bu aşamada emirler gerçekleşmez.
 
Fiyatların Belirlenmesi ve Açılış İşlemleri Aşaması
 
BIST açılış seansına iletilen emirler için emir iyileştirme, kötüleştirme ve iptal kabul edilmez. BIST tarafından en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyat Açılış Fiyatı olarak belirlenir. Bu zaman aralığında verilen emir sürekli müzayede seansına iletilmek üzere kabul edilir ve söz konusu emirler için iptal talimatı verilebilir. Açılış Fiyatına uygun olan emirler yeterli miktarda alıcı ve satıcı olma durumuna göre eşleşir, işlemler gerçekleşir ve gerçekleşme teyitleri yatırım hesaplarına yansır. Gerçekleşmeyen limit fiyatlı emirler fiyat ve zaman önceliği korunarak sürekli müzayede seansına aktarılır, açılış fiyatlı emirler ise iptal edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!