Borsa Körfez'i bıraktı yeni hükümete oynadı

Güncelleme Tarihi:

Borsa Körfezi bıraktı yeni hükümete oynadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de başkanlık ve Körfez, bizde ise hükümet krizi devam etmesine karşın dün İMKB dahil bütün borsalarda iyimser bir hava yaşandı. Dışarıda Körfez krizine karşın dolar ve petrol fiyatları hızla düştü. Bizim borsada hisseler yüzde 4.4 oranında prim yaptı. Faizler de çıldırmadı.

Hükümet krizinin ve Körfez'deki son gelişmelerin piyasalarda yarattığı gerilim dün etkisini kaybetti. Dünya borsalarının, ABD Başkanı Bill Clinton'ın, görevinden azline götürecek gelişmelere rağmen yükseliş trendinde olmasının da bizim piyasalara birazcık moral aşıladığı söylenebilir.

Hafta ortasından itibaren özellikle soldaki iki partinin hükümet kurma konusunda anlaşamamaları ile şok düşüş yaşanan ve önceki gün de Körfez krizini kucağında bulan İMKB, dün şaşırtıcı bir şekilde yükselişe geçti.

Borsa endeksi dün 99 puan birden artarak, 2 bin 339 puana yükseldi. Hisseler de ortalama yüzde 4.4 oranında prim yaptı.

Borsa sabah seansından itibaren alımlarla yükselerek açıldı. Açılışta gelen alımların önceki günlerdeki düşüşlere tepki olduğu düşünüldü. Fakat alımlar tepki düzeyinden öte seans boyunca sürdü ve endeks ilk seans sonunda 41 puanlık artışla 2 bin 281 puandan kapandı. Alımlar ikinci seansta da devam edince, endeks ilk seanstaki seviyesinin de üzerine çıktı ve haftayı yaklaşık 100 puanlık artışla tamamladı.

Endeksteki hızlı yükselişe karşın işlem hacmindeki artışın aynı oranda olduğunu söylemek zor. Keza ilk seansta 21 trilyon, ikinci seansta da 24 trilyon lira düzeyinde olmak üzere toplam 45 trilyon lira gibi oldukça düşük seviyede bir işlem hacmi gerçekleşti. Önceki günkü 35 trilyon liralık hacimle kıyaslandığında dün 10 trilyonluk rakamsal bir artış da dikkat çekiyor.

PARA GİRİŞİ YOK

Fakat bu rakamlar, borsaya taze para girişini ifade etmiyor. Yabancıların borsada adı bile geçmiyor. Yerli yatırımcının yıllık bileşik faizlerin yüzde 140'ların üzerinde seyrettiği ve aylık faiz getirisinin yüzde 10'ları bulduğu bir ortamda borsaya para sokması beklenemez.

DSP Lideri Bülent Ecevit'in hükümet kurma konusunda sona yaklaşması, yeni hükümet beklentilerini gündeme getirdiği için borsada da, dün bu beklentiler doğrultusunda işlemler dikkati çekti.

İMKB'nin yanısıra faizlerde de çok keskin gelişmeler gözlenmedi. Bono oranları, sabah saatlerinde 3-4 puanlık artışla yüzde 149 düzeyine çıkarken, öğleden sonra biraz gerileyerek yüzde 146 düzeyine kadar indi. Böylece bono oranlarında günlük artış oranı da 1-2 puan düzeyinde kaldı.

Hükümet krizi, Körfez krizi ve ABD'deki başkanlık krizine karşın sadece bizim piyasalar değil dünya borsalarının da yükseliş trendinde olması dikkat çekiciydi. Krizlerin akışında herhangi bir değişiklik olmazken, böyle dönemlerin aranan parası ABD Doları değer kaybetti. Petrol fiyatlarının da son 12 yılın en düşük düzeyine inmesi dikkat çekiciydi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!