Borsa ipten döndü

Güncelleme Tarihi:

Borsa ipten döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 01:25

Çarşamba günü yüzde 3,46’lık düşüşle dünyanın en fazla düşen piyasası olan Borsa İstanbul’da satışlar dünde devam etti.

Haberin Devamı

Borsada endeks gün içerisinde yüzde 3,4 düşerek 67.343 puanla 5 Ekim 2012’den bu yanaki en düşük seviyeyi gördü. ABD’de işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üstünde olmasının etkisiyle, ikinci seansın ortasından itibaren kısmen toparlanan endeks günü yüzde 2,02’lik düşüşle 10 Ekim 2012’den bu yanaki en düşük kapanış olan 68.300 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki düşüş yüzde 2,95 oldu. Garanti Bankası yüzde 4,02, İş Bankası C yüzde 1,23, Halk Bankası yüzde 3,02, Yapı Kredi Kredi Bankası yüzde 1,94, Akbank yüzde 2,91 oranında değer kaybetti. Bu haftanın 4 işlem gününde yaşanan düşüş yüzde 8’e ulaştı.

85 milyar dolarlık tahvil kaça inecek

FED’in önceki akşam açıklanan son faiz toplantısına ilişkin tutanaklarda, para politikası kurulu üyelerinin bir bölümü tahvil alımlarının hızının kısa süre sonra azaltılabileceği görüşünde birleşirken, üyelerden bazıları ise beklemekten yana tavır koydu. Tutanaklarda, tahvil alımlarının azaltılması konusundaki olası zamanlamayla ilgili önemli bir ipucunun verilmemesi piyasalarda gerilimin artmasında etkili oldu. Piyasalar, FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının eylül ayında azaltılmaya başlanacağı görüşünde birleşirken, en kritik konu alım tutarının ne kadara düşürüleceği. FED yetkilileri daha önce, en azından işsizlik oranı yüzde 6.5 seviyesine inene kadar, enflasyonun da kontrol altında olması koşuluyla, faizlerin sıfıra yakın seviyede tutulmasına devam edileceği sözü vermişlerdi.

Haberin Devamı

26.4 milyarlık kur farkı zararı

KURDA özellikle ikinci çeyrek sonundan bu yana yaşanan yükseliş, döviz borcu olan reel sektöre pahalıya mal olacak. merkez Bankası verilerine göre reel sektörün haziran sonu itibariyle 143.2 milyar dolar tutarında uzun vadeli borcu bulunuyor. Mart sonunda 1.81 TL olan dolar dün 1.9950 TL’ye çıkarken, şirketlerin kur farkı zararı şimdiden 26.4 milyar liraya çıktı.

Parayı dolarda tutan kazandı

KURDAKİ artış bir yandan enflasyona olumsuz yansıyıp, reel sektöre ağır bir fatura çıkarırken, birikimlerini dolarda tutanlar ise kağıt üzerinde olsa da kazançlı çıktı. Merkez Bankası verilerine göre bankalardaki döviz mevduat hesapları 141.7 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu hesapların mart sonunda 256.5 milyar TL olan değeri, dün 282.6 milyar liraya ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!