Borsa’da lâle devri

Güncelleme Tarihi:

Borsa’da lâle devri
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 04, 2013 00:00

KÖKLERİ 1870’li yıllara kadar giden, bugünkü yapısıyla 1985 yılında kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yarın yeni bir dönem başlıyor.

Haberin Devamı

Bundan sonra Borsa İstanbul kısaca BİST adıyla faaliyetlerini sürdürecek olan Borsa İstanbul’un yeni logosu da belli oldu. Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katılacağı törenle tanıtılacak olan BİST’in yeni logosu için yine lale figürü tercih edildi. İstanbul’un simgesi olan lale figürü en son 2020 olimpiyatları logosunda kullanılmıştı.

GRAFİĞE GÖNDERME

Koyu mavi ve beyaz renklerin tercih edildiği yeni logonun tanıtımı için hazırlanan afişlerde ise, ‘Yatırıma Değer’ ifadesiyle yatırımcılara davet mesajı veriliyor. Logoda, lale figürünün yapraklarının borsa grafiklerini andıran keskin bir zig-zagla belirginleştirilmesi de sermaye piyasalarına göndermede bulunuyor. Yılbaşında yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) kapsamında özerk bir yapıya sahip olan İMKB’nin anonim şirketleştirilmesine karar verilmişti. Bu çerçevede kurumun, ortaklık yapısının yanı sıra, ismi de değişti.

Haberin Devamı

Yarından itibaren İMKB’nin tarihe karışacağı yeni dönemde, Borsa İstanbul’da kamunun payı yüzde 49, Borsa’nın payı yüzde 41, Vadeli Opsiyon Borsası’nın (VOB) yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1 ve İstanbul Altın Borsası (İAB) üyelerinin de payı binde 3 oldu. Bu birleşme sonucunda VOB ve İAB’nin tüzel kişilikleri son buldu. Kamunun önümüzdeki dönemde özelleştirmeye giderek yüzde 49’luk payını satması planlanıyor.

9 kişilik yeni yönetim kurulu

/images/100/0x0/55eb485cf018fbb8f8b728d4

BORSA İstanbul AŞ, 423 milyon 234 bin lira sermaye ile ticaret siciline tescil edildi. Yeni yönetimde Başkan Mustafa İbrahim Turhan’ın yanı sıra eski kurulda Başkan Vekili olan Osman Akyüz yeniden görev aldı. 7 yeni ismin girdiği yeni yönetim kurulunun üyeleri şöyle: · Seyit Ahmet Işkın: Adı SPK başkanlığı için de geçiyordu. İstanbul Altın Borsa’sında görevleri bulunuyor.

* Işınsu Kestelli: BİST bünyesine katılan VOB Başkanlığı görevi yaptı.

Haberin Devamı

* Mustafa Büyükabacı: Halen Bizim Menkul Değerler Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

* Talat Ulussever: King Fahd Üniversitesi’nde Doçent olarak görev alıyor. 2011 seçimlerinde AK Parti milletvekili adayı olmuştu.

* Hüseyin Kelezoğlu: Merrill Lynch Yatırım Bankası Genel Müdürü.

* Attila Köksal: Halen Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı.

* MelikÅŸah Utku: Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı. Yeni Åžafak gazetisinde de köşe yazısı yazdı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!