Borish: 2009'da İMKB'ye girsem emekliliği garantilemiştim

Güncelleme Tarihi:

Borish: 2009da İMKBye girsem emekliliği garantilemiştim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 00:00

Uluslararası Finansal Piyasalar Enstitüsü (IIFM-International Institute for Financial Markets) Başkanı Peter Borish, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı ve Merkez Bankası’nın attığı adımları çok takdir ettiğini belirterek, “Türkiye, bir ülke için çizilebilecek en iyi stratejiye yani bağımsız para ve maliye politikalarına, bağımsız merkez bankasına, güçlü ve likit bir türev piyasaya sahip” diye konuştu. Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerini esprili bir dille anlatan Borish, “Mart 2009’da piyasalar yükselirken parayı İMKB’ye yatırsaydım çoktan emekli olmuştum” dedi.

Haberin Devamı

Bugün İstanbul’da dünya türev piyasalarının en büyük çatı örgütlerinden ‘Futures Industry Association (FIA) ve IIFM organizatörlüğünde, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) ana sponsorluğunda Türkiye’nin uluslararası nitelikli ilk türev araçlar konferansı düzenlenecek. Peter Borish, Türkiye piyasalarının gelmiş olduğu nokta itibariyle yatırımcılara gelişmiş pek çok ülkeden daha çok güven verdiğini söyledi. Borish, “Türk piyasaları diğer dünya piyasalarından daha kuvvetli görünüyor. Hayretle bakıyorum. VOB’da bir işlem yapmak hem çok güvenli hem de çok kârlı” diye konuştu. Türkiye’de faizlerin ve enflasyonun düştüğüne değinen ve bunun aynı zamanda VOB’un kurulduğu döneme denk geldiğini kaydeden Borish şöyle konuştu: “Tüm bu gelişmeler sizin çok güzel bir ekonomik pasta yapmanıza sebep olacak. Pasta için bütün malzemeleriniz var. Bir ülke için bir strateji seçsem bağımsız bir para ve maliye politikası, bağımsız bir merkez bankası ile bağımsız ve likit türev piyasası derdim. Türkiye’de tüm bu şartlar var. Yunanistan gibi ülkelerin bugün yaşadığı problemlerin özünde ise bu şartlara sahip olmamalarının rolü büyük.”

Haberin Devamı

İMKB bölgenin en güçlüsü
Borish, küresel kriz sırasında da FED’in izlediği politikaları takdir ettiğini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da çok proaktif bir politika yolu izlediğini kaydederek kendilerini takdir ettiğini söyledi. Borish şunları anlattı:  “Yetkililer faizleri düşük tutarak önemli bir adım attı. Avrupa Merkez Bankası yerine ABD Merkez Bankası’nın politikalarına yakın ilerlemek piyasalara olumlu mesajlar verdi. Bunun sonucu olarak İMKB bölgesinin en güçlü endeksi oldu. 6 Mart 2009’da piyasalar dibe vurduğunda eğer paramı Türkiye’ye yatırsaydım şimdi emekli olurdum. Bölgedeki ülkelere bakıldığında Türkiye’nin çok güçlü olduğu görünüyor.”

Şeffaflık sağlanmazsa yeni krizler çıkar

PİYASALARIN termometre gibi olduğunu savunan Borish, “Ölçümler yapar. Eğer dışarının sıcak olacağını düşünür  ve termometreyi kırarsan bu havanın sıcak olacağını gerçeğini değiştirmez. Hiç kimse para kaybetmeye gönüllü değildir ve para kaybetmek için herhangi bir hareket yapmaz. Bu büyük ekonomik krizin çıkmasının sebebi yeteri derecede şeffaflığın olmamasıydı” dedi. Amerika’da yaşanan en büyük tartışmalardan birinin ‘şeffaflık’ olduğunu kaydeden Borish, “Şeffaflık olmazsa yeni krizler çıkması muhtemel. Kriz politikaların yanlışlığından kaynaklandı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!