Bolu Tüneli'nde hava yumuşadı

Güncelleme Tarihi:

Bolu Tünelinde hava yumuşadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bolu Dağı Tüneli'nde işlerin yavaş yürüdüğü gerekçesiyle Bayındırlık ve ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun süre tanıdığı İtalyan firma Astaldi'nin Türkiye sorumlusu Manlio Moggioli, ‘‘Paramız, tecrübemiz, ekipmanımız, insan gücümüz var. Bu projenin durması için hiçbir neden yok’’ dedi.

Astaldi, Topçu'nun geçen hafta sonu gittiği şantiyede projenin alınma ihtimalinden sözetmesinden sonra, bir rapor hazırlayarak Bakan'a gönderdi. Genel Koordinatör Uğur Terzioğlu imzasıyla gönderilen yazıda ise şöyle denildi: ‘‘Bolu Tüneli'nde azami hızla işlerin yapılması hususunda Astaldi'nin arzusunu ve taahhüdünü bir kez daha memnuniyetle beyan eder. Teknik kaide ve kurallara uygun olarak tünel çalışmalarını yürütmeye, Astaldi'nin teknik deney, know-how ve deneyime sahip olduğunu ve çalışmaların zamanında başarılacağını arz ederiz.’’

SORUN VE ÇÖZÜMÜ

Moggioli, Karayolları ile Astaldi arasında yıllardır çeşitli sorunların yaşanmasına neden olan Bolu Dağı Tüneli'ndeki son durum ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Tünelde epey mesafe aldık. Ancak dağın en yüksek bölümünün altına geldiğimizde, zeminden sürekli su çıkması ve yukardan gelen baskı nedeniyle deliği daha fazla demir çubukla desteklemek zorundayız. Buna devam edelim mi diye sorduğumuzda, Karayolları bizden teknik dizaynın hesabını istedi. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Sorun buradan çıktı. Biz de istenilen tasarımı hazırlamak için işi durdurduk.’’

Bu sorunun çözülmesi için Karayolları'na ‘‘pilot tünel’’ önerisi götürdüklerini açıklayan Moggioli, ‘‘Eğer tünelin tamamının açmak yerine daha dar bir pilot tünelle ilerlesek, önümüzü çok daha iyi görebiliriz. Bu yöntem belki biraz zaman alır ama hem daha güvenli ve daha ekonomik olur’’ dedi. Moggioli, Karayolları'ndan bu öneri için cevap beklediklerini belirtirken, Karayolları'nın da projenin kontrollük firmasındaki elemanları değiştireceği öğrenildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!