Boğazların kontrol ihalesi Lockheed'in

Güncelleme Tarihi:

Boğazların kontrol ihalesi Lockheedin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında gemi trafiğinin izlenmesi, kontrolü ve yönlendirilmesi amacıyla kurulması planlanan ‘‘Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi Projesi'nin teknik mal ve hizmet alımına ilişkin anahtar teslim ihalesini, ABD'li Lockheed Martin Overseas Co. firması kazandı.

Denizcilik Müsteşarı Mustafa Korçak, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden oluşan bölgenin, yoğun bir ulusal ve uluslararası deniz taşımacılığı nedeniyle, can, mal ve çevre güvenliği bakımından çok ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Korçak, bu ortamda ‘‘deniz trafiğinin düzenlenmesi, seyir güvenliğinin sağlanması, can, mal ve çevre emniyetinin korunması’’ amacıyla, radar ve uydu kontrolüne dayalı bir bilgisayar destekli ‘‘Gemi Trafik Kontrol sistemi’’ çalışmalarının 1990'lı yılların başından itibaren başladığına dikkat çekti.

En son 12 Nisan 1999 tarihinde yeniden çıkılan ihaleye 5 firmanın teklif vermesine rağmen, yapılan teknik ve idari değerlendirme sonucunda 4 firmanının fiyat zarflarının açılmasının kararlaştırıldığını belirten Korçak, tekliflerin şartname dahilinde maliyet-performans analizine tabi tutulduğunu, yapılan değerlendirmeler sonunda ihaleyi Lockheed Martin Overseas Co. firmasının kazandığını kaydetti.

Söz konusu firmanın 20 milyon 407 bin ABD doları ile en düşük teklifi verdiğini anlatan Korçak, anılan firma ile görüşmelerin 5 gün içerisinde başlatılacağını, sözleşmenin yürürlüğe girmesi ile birlikte, projenin 15 ay gibi bir sürede 2001 yılı içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Korçak, Lockheed Martin firması ile yapılan müzakereler sonunda uzlaşılamaması halinde, ihaleye teklif veren diğer gruplarla görüşüleceğini bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!