BMW, Rolls-Royce'u 137 trilyona alıyor

Güncelleme Tarihi:

BMW, Rolls-Royceu 137 trilyona alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngilizlerin ünlü otomobil üreticisi Rolls Royce, Alman BMW firmasına geçiyor. Prens Charles'in desteğini alan BMW, İngilizler'in otomobil sektöründe ellerinde kalan son iki marka olan Rolls Royce ve Bentley'i 571 milyon dolara (137 trilyon lira) satın alıyor.

Alman otomobil üreticisi BMW ile Volkswagen arasındaki yarışı BMW kazandı. Prens Charles'ı arkasına alan BMW, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in desteklediği Volkswagen'i sollayarak, İngilizlerin ünlü otomobil markaları Rolls-Royce ve Bentley'i 571 milyon dolara (yaklaşık 137 trilyon lira) satın alıyor.

İngilizler'in lüks araba imalatçısı Vickers'ın Başkanı Sir Colin Chandler dün yaptığı açıklamada, kendilerine yapılan önerilerini inceledikten sonra Rolls-Rolce ve Bentley'i Alman BMW satılması yolunda karar alındığını bildirdi. Chandler, ‘‘Çoğu hissedar, bu satıştan sadece 150 milyon sterlin alabileceğimizi düşündü, biz oldukça iyi bir seçim yaptık. Oldukça iyi bir anlaşma oldu’’ dedi. Chandler, BMW ile satış konusunda prensipte anlaştıklarını ancak anlaşmanın detaylarının ileri ki günlerde açıklanacağını söyledi.

SON İKİ MARKA

BMW ile birlikte yine Alman şirketi Volkswagen de geçtiğimiz hafta Rolls-Royce'u satın almak için teklifte bulunmuştu. Chandler, açıklamasında BMW'nin Volkswagen'den daha yüksek bir fiyat önerip önermediği konusuna değinmedi. Rolls-Royce'u BMW'ye satmaya karar veren Vickers, savunma donanımında ve motorlarında uzman bir firma ve İngilizler'i saldırı tankı Challenger'ı imal ediyor. BMW'nin ayrıca, önümüzdeki beş yıl içinde Rolls Royce firmasına toplam 500 milyon sterlin daha yatırım yaparak spor modellerini geliştireceği kaydedildi.

1994'te diğer bir İngiliz otomobil firması Rover'i satın alan ve 1990 yılından beri Rolls Royce'un Seraph modelinin motorlarını üreten BMW'nin, Rolls-Royce de satın aldığı açıklanmasından sonra, dün Frankfurt Borsa'sında BMW hisseleri 20 mark artarak 2 bin 110 marka yükseldi. Rolls-Royce ve Bentley İngilizlerin elinde kalan son iki klasik markaydı. BMW 1994 yılında Rover'ı satın almış, başka bir İngiliz klasiği Jaguar ise Ford'a satılmıştı.

Hangi marka hangi grubun?

BMW: Rover, Rolls-Royce, Bentley, Land Rover

FORD: Jaguar, Lincoln, Mercury

VOLKSWAGEN: Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche

GENERAL MOTORS: Opel, Cadillac, Vauxhall, Buick, Oldsmobile, Chevrolet, Isuzu, Saab

FIAT: Lancia, Alfa Romeo, Ferrari

CHRYSLER: Jeep, Dodge, Plymouth, Eagle

94 yıllık tarih

Yoksul bir değirmencinin oğlu olarak doğan Henry Royce ile aristokrat bir ailenin üyesi olan Charles Rolls, ortak bir ideal için bir araya geldiler. Rolls, kendi adı ile anılacak bir otomobil hayal ederken, Royce ise satın aldığı otomobilin çalışmaması üzerine, yeni bir otomobil üretmeyi planlıyordu. Üretilen ilk otomobil 1904 Aralık ayı başında Paris Fuarı'nda sergilendi. 23 Aralık'ta imzaladıkları kontrata, tüm otomobillerin Rolls-Royce adı altında üretilmesini şart koydular.

Direksiyonu bile 14 saatte üretiliyor

Haberin Devamı

Dünyanın en pahalı ve lüks otomobili Rolls Royce'un İngiltere'deki fabrikası, kuyumcu dükkanı gibi çalışıyor. Eski üretim tekniklerinin kullanıldığı fabrikada otomobiller, tamamiyle el işçiliği ve kuyumcu titizliğiyle üretiliyor. En ucuzu 46 milyar, en pahalısı 87 milyar lira olan Rolls Royce otomobiller 7 haftada tamamlanıyor. Her parçanın elle üretildiği fabrikanın yıllık kapasitesi yaklaşık 2 bin adet. Otomobilin en önemli parçalarından birisi olan direksiyon simidinin üretimi için 11 saat gerekiyor. Direksiyon simidinin derisi ustalar tarafından elle dikiliyor. Bu süre bazı direksiyonlar için 14 saati buluyor.Döküm ve kaynak makinasının kullanılmadığı fabrikada, bir radyatör ızgarası yaklaşık 11 saatte tamamlanıyor. Yaklaşık 6 saatte montajı yapılan radyatörün parlatması ise 5 saati buluyor. Radyatörün parçaları eski yöntemlerle birleştiriliyor. Bu işlem yapılırken, kaynak makinası kullanılmıyor. Rolls Royce'ların radyatörlerini 4 yaşlı usta üretiyor.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!